Pasta maken in Puglia: ontdek authentieke smaken tijdens Italiaanse kookles

4 min.

Laatste update 19 juli

Voor een authentieke Italiaanse pasta ervaring moet je in Apulië oftewel Puglia zijn, de adembenemende en smakelijke regio in het zuidoosten van het land. Wij trokken naar kuststad Bari en we lieten er ons onderdompelen in een traditionele kookles pasta maken.

Bari ligt dus in de streek Puglia en staat bekend om zijn rijke culinaire tradities. En daar hoort ook het maken van pasta bij. Het meest bekende pastagerecht uit Bari is orecchiette wat letterlijk kleine oortjes betekent in het Italiaans, naar de vorm van de pasta. De groente die men heel vaak met dit gerecht combineert zijn raapstelen. Nog een andere bekende pastavormen uit de regio is de strascinate en de cavatelli.

Semolina & water

In het deeg voor pasta uit Bari gebruik men enkel de lokale en organische semolina bloem en water. Men gebruikt er dus in tegenstelling tot in andere streken geen eieren in het deeg. Semolina is een soort griesmeel van durumtarwe waarvan men per 100 gram, 50 gram water toevoegt.

Als je geïnteresseerd bent in het maken van pasta in Bari, zijn er ook kookworkshops en culinaire ervaringen beschikbaar waar je de fijne kneepjes van het vak kunt leren van lokale experts. Deze workshops bieden de mogelijkheid om de traditionele technieken te leren en zelf verse pasta te maken, en uiteraard kun je daarna genieten van je eigen creaties.

Kijk hier welke kookworkshop wij geboekt hebben. Dit soort culinaire ervaringen zijn niet heel goedkoop, maar ze zijn wel elke euro waard! Een echte must do wanneer je in de buurt bent.

Pasta maken in Puglia: kneden en vormpjes maken

Wij kregen bij Juanita van het Home food Cesarine platform een echte hands-on ervaring. Tijdens een 3 uur durende kookworkshop pasta maken krijg je de kans om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je leert hoe je deeg kunt maken, het kunt kneden en rollen, en vervolgens verschillende pastavormen kunt creëren. Wat niet gemakkelijk is trouwens, dus een goede ‘juf’ als Juanita is echt wel noodzakelijk.

We leerden zowel het perfecte pastadeeg maken, maar er werd ook veel aandacht geschonken aan het draaien van de pasta met de pastamachine. Daarna werden er attributen bovengehaald die voor de verschillende vormpjes zorgen. We leerden de typische orecchiette maken (met enkel een mes), maar ook bijvoorbeeld macaroni en spirelli.

Het leukste vonden wij het maken van de gevulde ravioli’s. Eerst maakten we verschillende soorten vullingen voor de pasta, met onder andere aardappelen, ricotta, burrata en Parmezaanse kaas. Daarna moest het deeg gevuld en gesneden worden.

Proeven in een Italiaanse woonkamer

Het beste deel van een kookworkshop is natuurlijk het proeven van je eigen creaties! De dag begon al met een selectie van Italiaanse starters én bubbels! Na het bereiden van de pasta’s krijg je de kans om te genieten van enkele heerlijke gerechten (en bijhorende wijn!) die je zelf hebt gemaakt. Dit geeft echt voldoening en het is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de Italiaanse keuken.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.