Culinaire mini-roadtrip door Centraal-Portugal

14 min.

Laatste update 1 februari

Portugal, het land dat constant met z’n gezicht naar de zee is gericht, is een geweldig land om te roadtrippen. Wij gingen onlangs op ontdekkingstocht in Centraal-Portugal. De regio staat vooral bekend om zijn gigantische golven die alle andere surfspots het nakijken geven. Wij trokken dit keer echter via idyllische dorpjes het binnenland in, lieten ons gewillig culinair verwennen met streekproducten en wijnen van wereldklasse en dwaalden rond in de charmantste historische tuinen van het land.

De ultieme route voor een roadtrip door Centraal-Portugal

Lekkers uit de wijnvelden

We starten onze roadtrip door Centraal-Portugal vanaf de luchthaven van Lissabon, waar je meerdere keren rechtstreeks kan naartoe vliegen vanuit bijvoorbeeld Brussel. Van hieruit rijden we in een klein uurtje naar het prachtige wijndomein Quinta do Sanguinhal in Bombarral. Hier kan je niet alleen heerlijke Portugese wijnen proeven tijdens een degustatie in de grootste en oudste wijnpers van het land, maar ook ronddwalen in de tuinen en tussen de wijnranken rondom. Al vier generaties lang wordt hier met veel passie wijn gemaakt. Getuige daarvan is de wijnkelder uit 1871. In de grote Portugese eikenhouten vaten rijpt er onder andere het vergeten druivenras Vital langzaamaan totdat het klaar is om gedronken te worden.

Beekse Bergen 2.0

Niet ver van het wijndomein ligt de bombastische Buddha Eden Garden. Deze tuin geldt met z’n 35 hectares als grootste Oriëntaals geïnspireerde tuin in Europa. Wie ervan houdt kan er zijn ogen de kost geven aan de felblauwe interpretatie van het Chinese terracottaleger, de honderden kitscherige boeddhabeelden uit graniet of andere sculpturen die elkaar wel om de meter lijken op te volgen. Het park heeft ook een Afrikaans deel. Denk aan een safari in de Beekse Bergen, maar dan met olifanten, giraffen en stokstaartjes uit staal en ijzer. Vooral voor wie met kinderen reist kan deze tuin een stop waard zijn (€5 toegang).

Binnenin de kasteelmuren van Óbidos

Voordat we naar onze overnachtingsplaats rijden maken we een korte stop in het middeleeuwse Óbidos. Het met kinderkopjes bezaaide dorpje is een van de best bewaarde vestingsteden in Portugal. Tijdens een wandeling langs de typische witte huisjes waan je je in een sprookje. Vanaf de oude kasteelmuren krijg je bovendien een prachtig uitzicht op de omgeving. Vergeet er ook zeker niet de traditionele kersenlikeur Ginja te proeven die wordt geserveerd in een chocolade dopje.

Slapen doen we enkele kilometers verder in het boetiekhotel Rio de Prado. De ruime en stijlvolle kamers liggen allemaal pal in het groen en kijken uit op de buitenzwembaden. Hier kan je optimaal genieten van de rustige omgeving, een lekker lokaal gerecht in het restaurant en een goed glas wijn.

Kleurrijke tegels à volonté

De tweede dag van onze roadtrip door Centraal-Portugal houden we ‘s ochtends op weg naar Caldas da Rainha nog even halt bij een prachtig uitkijkpunt. Eenmaal we in de kleine stad aankomen merken we meteen de dagelijkse groenten- en fruitmarkt op op het centrale marktplein. Hier kan je onder andere de streekgebonden perensoort Pêra Rocha vinden. Caldas da Rainha was vooral vroeger gekend om zijn keramiek. De straten rondom het plein hebben dan ook talrijke kleurrijke tegelgevels, heel vaak in de typisch groene kleur. Wie het stadje verder wil ontdekken kan dat eventueel doen aan de hand van de Rota Bordaliana, een soort van beeldenroute. Onderweg kan je replica’s van keramische kunstwerken spotten van de Portugese artiest Rafael Bordalo Pinheiro. Je kan er ook de ‘thermale bronnen van de koningin’ bezoeken, wat trouwens de letterlijke vertaling is van de naam van de stad.

Historische tuinen van Portugal

Tijdens onze trip bezoeken we ook enkele van Portugals historische tuinen die op de route liggen. Sinds 2003 is er zelfs een heuse Vereniging van Historische Tuinen van Portugal opgericht die moet waken over de kwaliteit en de promotie van de verschillende groene trekpleisters. Zo zijn er momenteel meer dan 200 tuinen opgenomen in die lijst. Het gaat zowel om publieke als om privé initiatieven en zowel botanische  tuinen, stadsparken als pakweg een kloostertuin kunnen in aanmerking komen. Wel zijn er enkele typische kenmerken om als historische tuin van Portugal te worden gecatalogeerd. Zo zijn de tuintjes -zeker die bij de particulieren- vaak verscholen of ingesloten, zijn er meestal verschillende landschapsniveaus verwerkt en mogen schaduwplekjes niet vergeten worden. Daarnaast heeft de tuin ook vaak nog een dubbele functie tussen werk en plezier. Een lijst van de tuinen vind je hier.

Eén van die historische tuinen kan je trouwens terugvinden in Caldas da Rainha: Park D. Carlos. Dit publieke park met de kenmerkende boulevards werd oorspronkelijk aangelegd om de patiënten van het thermale ziekenhuis wat ontspanning en rust te geven. Nu kan iedereen er genieten van de wandelpaden, waterpartijen en zelfs sportvelden.

Eeuwenoude en koninklijke studentenstad

Na ongeveer 130 kilometer rijden komen we aan in studentenstad Coimbra, die aan de oevers van de Mondego ligt. De ongeveer 25.000 studenten geven deze aloude stad een levendig en hier en daar wat ruiger karakter. Wandel er naar de top van de heuvel om de eeuwenoude universiteit te bezoeken. De unief werd in 1290 opgericht in Lissabon en later verhuisd naar Coimbra in wat vroeger het koninklijk paleis was. Ik raad je aan om de barokke bibliotheek uit 1717 te bezoeken, waar meer dan 55.000 boeken over verschillende onderwerpen zijn terug te vinden.

Wil je genieten van een fraai uitzicht over de stad en de rivier? Ga dan voor een cocktail naar het dakterras van het Sapientia Boutique Hotel, dat in de buurt van de universiteit ligt. Alle 22 kamers van het hotel zijn vernoemd naar voor Portugal belangrijke literaire meesters, die op één of andere manier allemaal een connectie hebben met de universiteit van Coimbra.

Jardim Botanico Coimbra: groene long van de stad

Niet alleen de universiteit van Coimbra is de oudste van het land, ook de prachtige botanische tuin is de oudste van gans Portugal. 250 jaar geleden werd het aangelegd voor de studenten van de faculteit Medicijnen aan de unief. Nu is het park zo’n 12 hectare groot en loopt het van op de heuvels tot aan de rivier. Iedereen kan de tuinen gratis bezoeken via één van de vijf toegangspoorten of zich aanmelden voor een tour. Blikvangers zijn de verschillende serres, bomen die ondertussen minstens 200 jaar oud zijn of het centrale plein met fontein.

Overnachten doen we in stijl in het iconische luxehotel Quinta das Lágrimas, oorspronkelijk een 18de eeuws paleis in het hartje van Coimbra. Enkele jaren geleden werd het in al z’n glorie hersteld. Je kan er genieten in de ruime kamers of het binnen- en buitenzwembad, maar het paradepaardje van dit domein is sowieso de prachtige tuin die ook opgenomen is in de lijst van historische tuinen van Portugal. Zowel het hotel als de tuin eren trouwens het liefdesverhaal tussen Inês de Castro and prins Pedro, waarvan de relatie niet precies eindigde zoals men het had gewild.

Paus van de Bairrada regio

Op de laatste dag van onze mini roadtrip door centraal Portugal maken we kennis met de godfather van de Portugese wijnregio Bairrada. Op zo’n 40 kilometer ten noorden van Coimbra vinden we de excentrieke pionier Luis Pato. Hij en zijn familie verwelkomen bezoekers op het domein Quinta do Ribeirinho voor een interessante rondleiding- en wijnproeverij. Pato zette in de jaren ‘80 de ganse Bairrada regio op de wereldkaart, als het ware al was het zijn eigen merk. Door zijn revolutionaire manier van denken én van wijn maken kan je hier een paar toppers proeven -zowel mousserend, wit als rood- enkel gemaakt met lokale druiven zoals de Baga, Touriga Nacional, Cercial of Maria Gomes.

Ontdek bergwoud Buçaco Woods

Op ongeveer een half uur rijden van de wijnkelders komen we terecht op een wonderlijke plek, Buçaco Woods. Je moet hier betalen om door te rijden met de auto, maar ook al is het niet heel groot, hier vind je toch een erg grote verscheidenheid aan plantensoorten terug. Binnen de door de karmelieten gebouwde omwalling kom je honderden inheemse soorten tegen, maar er zijn ook zo’n driehonderd planten die oorspronkelijk uit een ander klimaat komen. Trek je wandelschoenen aan en ontdek er niet alleen de Buçaco ceder, maar ook varenpalmen en camellia’s. Die laatste, samen met onder andere prachtige rozen en blauwe regen zie je vooral in de tuinen rondom het prachtige Bussaco paleis. Het is eveneens een restaurant én het wordt beschouwd als één van de mooiste hotels ter wereld.

Roadtrip door Centraal Portugal: van tuin naar tuin

Nog meer prachtige tuinen vind je in het lieflijke en karakteristieke dorpje Santar, op ongeveer 25 kilometer van de stad Viseu, dat zich heeft verenigd tot Santar Garden Village en in zijn geheel deel uitmaakt van de historische tuinen van Portugal. Dit charmante plekje kan je dus best bezoeken aan de hand van de unieke tuinen, bosstroken, gemeenschapshofjes en wijngaarden die er te vinden zijn en perfect op elkaar aansluiten.

Sterrendiner op top locatie

Om van deze culinaire roadtrip een onuitwisbare herinnering te maken kan je in stijl al dinerend afsluiten in het restaurant Mesa de Lemos van chef-kok Diogo Rocha en zijn equipe in Viseu. Je kan nergens beter van je laatste avondmaal genieten als in dit restaurant tussen de wijnvelden dat onlangs -volledig terecht- zijn eerste Michelinster mocht ontvangen. De verschillende gangen, die worden voorafgegaan door talrijke amuses, bevatten vooral lokale producten. Denk aan melkgeit, zeebrasem, bergkaas en noten. Voor een vijfgangenmenu van deze sterrenchef betaal je €90. Voor een assortiment van royaal uitgeschonken glazen aangepaste wijnen van de eigen wijngaard tel je €25 euro extra neer.

Een laatste keer overnachten doen we in Pousada de Viseu, een totaal gerenoveerd hotel in het voormalige São Teotónio ziekenhuis. De kamers zijn erg ruim, en in het hotel is plaats voor heel wat wellness mogelijkheden zoals een Turks bad of sauna of neem er een duik in het indoor zwembad.

Roadtrip door Centraal-Portugal praktisch

Wij vlogen voor deze trip met Brussels Airlines rechtstreeks naar de luchthaven van Lissabon in iets meer dan twee uur. Dit kan je meerdere keren per dag doen en met verschillende maatschappijen. Op de luchthaven kan je een auto huren of je laten oppikken door een gids (tip). Voor de terugvlucht kozen we voor de luchthaven van Porto. Ook hier heb je meerdere rechtstreekse vluchten per dag richting Brussel.

Voor extra duiding en bezienswaardigheden bij deze route kunnen we je dit autoboek voor Portugal aanraden.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.