Ontdek Madeira: vulkanische landschappen & tropische bloemenpracht

12 min.

Laatste update op 16 januari door Bart

Onbekend is onbemind. Je doet jezelf én dit bloemeneiland tekort als je aan Madeira voorbij gaat als winter- of zomerbestemming. Vetexbart bezocht kort voor Kerst dit stukje vulkanisch land met zijn prachtige uitzichten, beschilderde deuren en lekkere fruit.

Het bleek onverwachts ook een echte kerstbestemming. Zelden zagen we meer kerstversiering dan in Funchal. Is Kerst niets voor jou? Trek dan net als wij een dikke wetsuit aan. Neem de 4×4 naar het begin van een rivier en duik de ongerepte natuur in om een rivier af te dalen. Het ongerepte binnenland van dit eiland is echt wondermooi.

Hoe geraak je op Madeira?

Vliegen doe je op de kleine luchthaven van Funchal. Deze staat bekend om zijn moeilijke aanvliegroute en korte landingsbaan. Het waait namelijk al eens aan zee. Laat dit echter niet aan je hart komen. Een piloot mag hier pas een bemand toestel aan de grond zetten nadat hij hier vooraf een leeg toestel heeft geparkeerd. Ryanair vliegt vanuit Charleroi naar Funchal. Dit kost je zo’n 4 uur. TAP Air Portugal vliegt vanuit Zaventem met een tussenlanding in Lissabon. Op 2.50 uur heb je dan voor het eerst een Superbock (hét bier van Portugal) in handen. Het duurt een extra uur en 50 minuten om over te schakelen naar frisse Coral (hét bier van Madeira).

Op stap in Funchal

Het eiland Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan, is een regio van Portugal en telt 11 gemeenten. In Funchal wonen zo’n 100.000 mensen. Een uitgestrekt lappendeken van huizen en straten verspreid over de bergen verwelkomt je. Niks op Madeira is namelijk vlak. Het is een indrukwekkend zicht. Je kan een tocht door de oude stad boeken bij GetYourGuide.

Food & Wine Tours

In deze periode – begin december – is het normaal ongeveer 20 °C. Wij hadden geluk deze week met hier en daar een uitschieter van 25 °C. Om aan de temperatuur te wennen en Funchal centrum te verkennen kan je je best wenden tot een van de Food & Wine Tours. Op een rustige manier word je door de vele kleine straatjes van het historische centrum geloodst. Je maakt kennis met de lokale drank Poncha, veel onbekend fruit, lokale tapa’s, suikerrietkoekjes en Madeira wijn. De Food & Wine tours zijn een leuke verzameling van oriëntatiepunten om achteraf op eigen houtje te verdwalen in de wirwar van steegjes. Op deze manier passeer je de voornaamste trekpleisters en heel wat prachtige en kleurrijke deuren. Alle informatie is te vinden op de website van de toeristische dienst van Madeira.

Arte portas abertas

In de straat Rua de Santa Maria en later ook de steegjes er rond ontstond in 2010 het kunstproject Arte portas abertas. De deuren van verlaten huizen werden er door kunstenaars onder handen genomen en tot kunstwerken verheven. Er zitten pareltjes tussen. Dit project deinde later uit in de straatjes in de omgeving. Een voorsmaakje van de vele deuren vind je hier. Zonder enige moeite ontdek je er bij elke wandeling in de buurt meer en meer. Stiekem ben je nooit ver van waar je eerder was: Heel groot is het centrum niet. Het duurt wel even voor je doorhebt dat je eigenlijk in een zeer kleine cirkel hebt rondgelopen. Zolang je in dit historisch centrum blijft, is wandelen geen probleem. Het blijft vlak. Laat je echter niet verrassen door hoogteverschillen als je de buurt verlaat. De afstand kan beperkt zijn. De hoogtemeters zijn dat echter meestal niet. Een taxi nemen is dan al snel de moeite en helemaal niet zo duur.

Kabelbaan omhoog, slee omlaag!

Neem de kabelbaan Teleférico do Funchal naar Monte. Op een twintigtal minuten tijd sta je 500 meter hoger, naast de ingang van de tropische tuinen van Jardim Monte Palace. Vanuit de cabine heb je een prachtig zicht op Funchal. Indien je goed kijkt, zie je de sleeën om op traditionele wijze weer af te dalen.

Jardim Monte Palace

Funchal was een belangrijke havenstad sinds de ontdekking van het eiland en diende als tussenstop voor de overzeese avonturen van de Portugezen. Dit is ook een van de onderliggende redenen dat het eiland zo’n diverse flora kent. Weinig planten die je hier vindt zijn inheems. Al wat men meebracht van de Nieuwe Wereld destijds, werd op het eiland geplant om te zien of het ook dichter bij huis groeit. Een veelheid hiervan vind je in de tropische tuinen van Jardim Monte Palace.

De tropische tuin met Oosterse twist is een oase van rust. Je kan er makkelijk een halve dag vertoeven. Neem er de tijd voor. De beste tip is om er te zijn op het golden hour bij zonsondergang (zonsopgang werkt natuurlijk ook, alleen zal je het dan zonder kabelbaan moeten stellen). Voorzie een picknick of een goed boek en zet je er in een van de vele hoeken en kantjes om te genieten van de rust, de tuin en flamingo’s. De tuin bevindt zich – zoals alles – op een helling. Je kan kiezen om na een afdaling op eigen kracht weer naar boven te stappen of met een oldtimer weer naar de ingang gebracht te worden. 

Carreiros de monte

Ben je uitgekeken op de planten, de permanente tentoonstelling(en) en de hele kruisgang van de Portugese geschiedenis? De weg naar beneden is heel wat sneller dan naar boven, indien je kiest voor de hulp van de Carreiros de monte. Deze sleerijders (carreiros) brengen je veilig weer naar beneden in rieten sleeën over de openbare weg. Aan een 30 kilometer per uur glijd je zo langs de openbare weg weer naar het centrum.

De slogan die Madeira hanteert: Madeira belongs to all, is niet ver van de waarheid. Voor ieder is er wat wils.

Vetexbart blogger Tom

Eten & drinken op Madeira

Bij een goede vakantiebestemming hoort lekker eten. In Madeira hoeft dat ook niet te ontbreken. Wij aten er fruit waar we nog nooit van gehoord hadden. Een favoriet was de anona da Madeira. Proef ook de curuba, chuchu of de costela-de-adao. Kortom, begeef je naar de Mercado dos Lavradores in het centrum van Funchal. Je vindt er onder andere bloemen, fruit en specerijen. Op de eerste verdieping vind je zitgelegenheid om er een heuse fruit tasting te doen. Hier kan je enkele Food & Wine tours bekijken en boeken.

Rum en madeira wijn

Aan tastings is er trouwens geen gebrek op Madeira. Aanrader is om zeker een wine lodge binnen te springen om er te proeven van de zoete Madeira wijnen. Ben je meer geïnteresseerd in het zwaardere werk? Madeira is een van de weinige regio’s wereldwijd die het kwaliteitslabel Rum Agricole aan haar rum mag schenken. Ze vertellen je er graag alles over in de lokale distilleerderij of een rumhuis. Proeven kan natuurlijk ook!

Omdat de productie van rum vaak samengaat met suikerrietteelt, werd poncha het lokale drankje bij uitstek. Het is een mengsel van witte rum, citroensap en honing dat zich goed laat smaken. Je vindt het overal op het eiland. Met wat geluk zie je de barman aan de slag met de caralhino oftewel het typisch stokje dat gebruikt wordt voor het mixen. Zonder lukt het naar het schijnt niet!

Esp(et)ada da Madeira

Ben je een vleesfanaat? Dan zoek je in Madeira een grillrestaurant en bestel je er de Espetada da Madeira. Dit is een giga-vleesbrochette van vlees, gebakken op houtvuur en gekruid met laurier. Spreek het echter niet verkeerd uit, tenzij je liever vis hebt. Bestel je een espada dan krijg een lokale vis op je bord. De Zwarte degenvis ziet er niet zo vriendelijk uit, maar laat zich wel smaken.

Ongerepte natuur

Madeira staat ook bekend om zijn vele levada’s. Dit zijn de waterwegen die werden aangelegd om water op alle mogelijke locaties te krijgen om aan landbouw te kunnen doen. Vele van deze levada’s zijn wandelbaar (gemaakt) en geheel of gedeeltelijk opgenomen in het uitgebreide repertoire aan wandelingen. Ga op zoek naar een gids met de Pequena Rotas (PR’s). Dit zijn doorgaans daguitstappen die variëren van lengte en moeilijkheidsgraad. Trek niet je stoute, maar je degelijke wandelschoenen aan en ga een heel eind op pad in dit ongerepte land.

Wij maakten op Madeira ook kennis met canyoning. Het is een ware aanrader en een uitdaging op maat van iedereen. Je komt op plaatsen waar niemand ooit lijkt te zijn geweest. De Jurassic Park vibes waren nogal uitgesproken, maar dat is waarschijnlijk persoonlijk.

Overnachten op Madeira

We verbleven in Quintinha Sao Joao Hotel & Spa. Een quintinha is een vroegere boerderij, maar met een boerderijtje heeft dit hotel op eerste zicht niets te maken. Het betreft eerder een statig herenhuis. Met zijn mooie tuin, binnen- en buitenzwembad en kleine spa, konden we hier goed op krachten komen tijdens onze drukke dagen in Madeira. Het hotel kan je hier gemakkelijk bekijken en boeken.

‘s Ochtends heb je hier vanuit het overdekt zwembad een prachtig zicht op de stad.  Na een plonsje ontbijten aan de grote raam in de veranda, is een mooie start van de dag. Bestel er je ideale eitje of één van de typische fruitsoorten en wat yoghurt. Het hotel ligt op een steenworp van het centrum.

Ook zin om naar Madeira te gaan? Kies dan bij je volgende tripje zeker voor deze fascinerende bestemming!

Wanneer Tom niet op zijn koersfiets zit trekt hij z'n wandelschoenen aan voor een tripje naar -pakweg- Compostella (zie link). Voor Vetexbart gaat hij dan weer maar al te graag een weekend weg.