Goed nieuws! Ontdek de 9 dierentuinen in Vlaanderen die opnieuw open mogen

5 min.

Laatste update 6 april

Met mondjesmaat komt de toeristische wereld in ons land weer op gang. Er is onlangs beslist dat dierentuinen weer open mogen. Wij sommen alvast de belangrijkste parken in Vlaanderen op waar dieren centraal staan.

Dierenparken mogen terug openen op zaterdag 13 februari 2021. Parken kunnen afzonderlijk beslissen om pas later te openen, check daarom de desbetreffende websites.

Dierenparken in Vlaanderen

Bellewaerde in Ieper


In de Westhoek ligt het pret- en dierenpark Bellewaerde, met de bekende leeuw in het logo. Begin dit jaar mocht de dierentuin nog vier zeer zeldzame Amoertijgers verwelkomen, waarvan er nog maar slechts 500 in het wild leven. Bezoekers kunnen de prachtige dieren bewonderen vanuit het Bengal Express treintje.

Toegangsprijs | €34 voor volwassenen & €30 voor kinderen tussen 1m00 en 1m40

Boudewijn Seapark in Brugge


Het Boudewijn Seapark vind je in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels. Het dolfinarium viert dit jaar de verjaardag van Puck, een dolfijn van 54 jaar en meteen de oudste van Europa. Tegenstanders pleiten nochtans al langer voor de sluiting van dolfinaria zoals Boudewijn Seapark, die ze vergelijken met een watercircus zonder educatieve waarde.

Toegangsprijs | €24 voor volwassenen (online) & €20 voor kinderen t/m 11 jaar (online)

De Zonnegloed in Oostvleteren


De Zonnegloed is geen echt dierenpark, maar een opvangcentrum voor wilde dieren in nood. Het ligt in het West-Vlaamse Westvleteren. Het park huisvest in beslag genomen en mishandelde dieren zoals heel wat reptielen en vogels maar bijvoorbeeld ook de bruine beer of poolvos.

Toegangsprijs | €15,50 & gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar

Pakawi Park in Balen


Pakawi Park is de vroegere Olmense Zoo in Balen, in de Antwerpse Kempen. Het dierenpark werd ongeveer 45 jaar geleden opgericht door een Antwerpse kapitein die een plek zocht om zijn privécollectie onder te brengen. Later werd het verkocht en uitgebouwd tot een grote tuin met allerlei dieren zoals olifanten, primaten, katachtigen en exotische vogels.

Toegangsprijs | €20 voor volwassenen & €16 voor kinderen van 3 t/m 11 jaar

dierentuinen pakawi park
Een bruine beer in Pakawi Park in Balen.

Familiepark Harry Malter in Destelbergen


Het park Harry Malter in Heusden bij Gent is zo’n 30 jaar geleden opgericht door een Duitse circusfamilie. Het kleine familiepark richt zich vooral op jongere kinderen.

Toegangsprijs | €13,50 voor volwassenen & gratis voor kinderen kleiner dan 1 meter

Plankendael in Mechelen


In -hoe toepasselijk- Muizen bij Mechelen zitten honderden dieren in het 42 hectare grote dierenpark Plankendael. Het hoort, samen met de Antwerpse ZOO, tot de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde. Het park kreeg de titel van meest diervriendelijke dierentuin in Europa. Je vindt er onder andere de BV-olifant Kai-Mook, maar ook bonobo’s en giraffes.

Toegangsprijs | €27,50 voor volwassenen (online) & €21 voor kinderen van 3 t/m 11 jaar (online)

ZOO Serpentarium in Blankenberge


Het Blankenbergse serpentarium -op de dijk– is een goed alternatief voor een regenachtige dag aan de kust. Je vindt er zo’n 250 verschillende soorten aan reptielen, maar ook spinnen, kikkers en hagedissen. Niet ideaal als je aan arachnofobie lijdt dus. Jeukt het al?

Toegangsprijs | €12 voor volwassenen & €8 voor kinderen van 3 t/m 11 jaar

SEA Life in Blankenberge


Nog in Blankenberge ligt SEA Life, waar je een interessante inkijk krijgt in het onderwaterleven van de verschillende oceanen. Ze vangen er niet alleen verzwakte zeehonden op, maar je kan er ook kennismaken met pinguïns, schildpadden en piranha’s om er maar enkele op te noemen.

Toegangsprijs | €15,50 (online)

ZOO in Antwerpen


De ZOO in Antwerpen is de bekendste dierentuin van het land en ook één van de oudste dierentuinen ter wereld. De zoo werd opgericht in het jaar 1843 en behoort zo tot ons cultureel erfgoed. De meer dan 5000 dieren (zo’n 400 soorten) wonen er net naast het Centraal Station. Het is daarom een echte stadsdierentuin en ideaal te combineren met een bezoekje aan Antwerpen.

Toegangsprijs | €26,50 voor volwassenen (online) & €20 voor kinderen van 3 t/m 11 jaar (online)

dierenparken antwerpen ZOO
Het prachtige Centraal Station op de achtergrond. Foto genomen vanuit de ZOO.

Dierenparken praktisch

De vermelde toegangsprijzen waren de prijzen te vinden op de verschillende websites van de dierenparken op 1 mei 2020. Met dank aan ©VELOfoto voor de coverfoto.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.