Koksijde-Oostduinkerke: meer dan enkel flaneren op de dijk

8 min.

Laatste update 30 april

Koksijde-Oostduinkerke ligt tussen De Panne en Nieuwpoort en is een waar paradijs voor wandelaars. Zo heb je er De Hoge Blekker -de hoogste duin aan de Kust- en talrijke hectares aan natuurgebieden. Het authentieke vissersleven maakt Oostduinkerke dan weer wereldberoemd. Wij zochten alvast een plekje voor onze handdoek op het strand, maar ontdekten ook de veelzijdigheid van deze verrassende kustgemeente.

Weekendje weg in Koksijde-Oostduinkerke

Hike & bike

Duik de duinmassieven in


Zij die zich niet geroepen voelen om ganse dagen liggen te braden op het strand kunnen misschien een iets sportiever programma overwegen. De regio Koksijde-Oostduinkerke is immers de ideale omgeving om via knooppunten langs de mooiste plekjes te rijden. Zo is er onder andere een 30 kilometer lange uitgestippelde route (in lusvorm) die je door een van de grootste duinmassieven van de Kust loodst. In het gebied De Doornpanne zijn het de grote grazers zoals ezels en Shetlandpony’s die mee instaan voor het beheer van de duinen. Wandelen kan langs één van de bewegwijzerde routes zoals de Ijslandsvaarderswandelroute. Tijdens deze wandeling van zo’n 5 kilometer doorkruis je de Hoge Blekker, de hoogste duin van ‘t zeetje.

Paardenvissers

UNESCO erfgoed


Wie Oostduinkerke zegt, zegt garnaalvissers te paard! Deze eeuwenoude traditie waarbij boerenpaarden via het strand het water intrekken om hun netten te vullen met garnalen is nu vooral een toeristische troef. Vroeger kwam je de paardenvissers -in hun typische gele oliejekker- langs de hele Noordzee tegen. Oostduinkerke is momenteel de enige plaats ter wereld waar men nog aan garnaalvissen te paard doet. Het leverde hen enkele jaren geleden zelfs de UNESCO titel op van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Wie meer wil weten over dit unieke ambacht moet zeker eens langsgaan bij NAVIGO, het Nationale Visserijmuseum.

koksijde-oostduinkerke

Virtual Reality beleving

In Ten Duinen


Wie op een wel erg moderne manier kennis wil maken met het vroegere abdijleven kan dat in het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Je wordt er terug geflitst tussen de monniken (en ratten) in de authentieke Duinenabdij van 1490. Niet met saaie pancartes aan de muur, maar wel door een Virtual Reality-bril op je neus te zetten. Dankzij de nieuwste technologiën waan je je in de Middeleeuwen en wandel je rond in de vroegere abdij. De VR-tour is de ideale aanvulling op een bezoek aan het museum én de archeologische site. Vergeet ook zeker niet om het kind terug in je naar boven te laten komen met de verschillende volksspelen her er der op het terrein.

Beachbars

Santé!


Met de voetjes in het zand genieten van een cocktail! Tijdens de zomermaanden kan je overal aan de kust chillen in een van de vele hippe beachbars. Ook in Koksijde-Oostduinkerke verwelkomen ze je graag in een strandkroeg. Wij deden een mooi bruin kleurtje op bij Sofie’s Sunset en waanden ons er -heel even- in Ibiza. Andere beachbars zijn Aloha Beach (Koksijde Bad) en Beach Village (Koksijde). Ook in de 3 surfclubs ervaar je het beachlife met sup-en, kiten, surfen of gewoon relaxen op het strand.

Streekproducten

Om vingers af te likken


Maar liefst 10 restaurants werden door de Gault Millau bekroond voor hun culinaire kunsten. Daarbovenop kan je ook bij heel wat lokale handelaars smullen van authentieke en lokale producten. Zo is er de in Vlaanderen wereldbekende slagerij Dierendonck. Maar ook de patisserie van Stephan Destrooper, de koffie van Santos Palace en de artisanale pralines van Frédéric Blondeel moet je proberen. Stuk voor stuk om duimen en vingers af te likken.

Food & Drinks

Onze keuze


Kantine

Wie op zoek is naar een lekkere, gezonde en snelle brunch/lunch in een hip kader? Dan kan je terecht bij Kantine in Oostduinkerke. Je hebt er de keuze uit enkele daily specials die enthousiast worden aangeprezen door de vriendelijke uitbaatster. Het menu bestaat onder andere uit een aantal frisse salades, toasts, verse soep of quiches. Het trendy pand huisvest trouwens ook een winkel met toffe kinderspullen en interieurstukken.

Beste vol-au-vent van de kust

Ondergetekende is een liefhebber van de betere vol-au-vent. Enfin noem me gerust een kenner van deze Belgische topper die op menig menukaart prijkt. Ik heb al heel wat videekes, koninginnehapjes of -zoals u wil- vol au vent achter de kiezen en dacht niet meer verbaast te geraken over deze klassieker. Fout gedacht. Het gerecht dat ons werd voorgeschoteld op het terras van Brasserie Hof Ter Hills op de golfterreinen van Koksijde was om vingers en duimen af te likken. De lekkernij kwam met een slaatje, verse friet en huisgemaakte mayonaise (€19).

Boîte

Fine dining lovers die dezer dagen richting Kust trekken, opgelet! Jullie doen er goed aan een tafeltje te boeken bij het gezellige restaurant Boîte in kunstenaarsdorp Sint-Idesbald. De starters zijn er makkelijk te delen met de andere tafelgasten en het foodsharing concept kan ook doorgetrokken worden naar de hoofdgerechten. De beperkte kaart geeft je de keuze uit zes verschillende vis- en vleesgerechten. Die kunnen op hun beurt gecombineerd worden met een aantal verrassende side dishes.

B&B Summertime

Slaap lekker


Wie tijdens zijn uitje naar de zee wil overnachten op een wel erg bijzonder adres zit goed bij Summertime in Koksijde. Het sympathieke dierenartsenkoppel Suze en Guy baten er immers een prachtige Scandinavian style B&B uit. In de 3 kamers (dubbel, familie en suite) zijn er de typische hoge plafonds, veel wit, wollen plaids en dito schapenvellen. Maar vooral: heel wat natuurlijk licht. In de gezamenlijke nordic living room is het heerlijk vertoeven aan de open haard. Ook de aansluitende grote open keuken staat centraal in de loft. Hier word je ‘s ochtends verwend met een gezond en erg uitgebreid ontbijt.

Koksijde-Oostduinkerke praktisch

Je kan Koksijde bereiken per trein met de rechtstreekse lijn Brussel-Gent-Koksijde-De Panne. Eenmaal aan de kust kan je je het makkelijkst -en met zicht op zee- verplaatsen met de Kusttram. Die rijdt het hele jaar door (in de zomer zelfs elke tien minuten) en heeft haltes tussen Knokke en De Panne. Vanuit Antwerpen of Brussel rekenen je met de auto op zo’n 140 kilometer tot in Koksijde.

Nog meer toeristische informatie kan je vinden op de website van Koksijde-Oostduinkerke | Bezoek website.

Kijk ook eens naar deze vakantiewoning bij de buren in Nieuwpoort.

Koksijde-Oostduinkerke 1 minuut video

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.