Bezoek aan Middelheimmuseum mag niet op planning ontbreken

3 min.

Laatste update 5 januari

Eén van mijn lievelingsplekjes in Antwerpen is ongetwijfeld het prachtige en relaxte Middelheimmuseum. De meeste toeristen laten deze 30 hectaren grote beeldentuin – jammer genoeg – vaak links liggen tijdens hun stedentrip naar Antwerpen. Waarschijnlijk omdat het net buiten het centrum van ‘t Stad ligt. Huur een fiets of neem de bus, want het is nochtans echt wel een kleine omweg waard.

400 kunstwerken in het openluchtmuseum

Uiteraard is Antwerpen een echte kunstenstad. Je hebt natuurlijk Rubens, de meester himself, die in de koekenstad de hoofdrol speelt. Maar wie meer dan 100 jaar beeldende kunst wil ontdekken in een oase van groen en rust moet naar het Middelheimpark. Het openluchtmuseum is één van de oudste in Europa en heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 400 unieke kunstwerken. Je vindt er een mix van oude en nieuwe creaties langs diverse wandelpaden, onder de vele bomen of neergepland op één van de grasperken. Er is zowel een vaste collectie als enkele tijdelijke tentoonstellingen. De Britse krant The Guardian zette trouwens niet voor niets deze Antwerpse trekpleister in zijn top 10 van beste Europese beeldenparken.

Artiesteningang van John Körmeling.

Wat het allemaal nog wat extra leuk maakt is dat de toegang tot het park volledig gratis is, wat (samen met de collectie van zeer hoog niveau) zorgt voor zo’n 300.000 jaarlijkse bezoekers. Het museum heeft enkele topstukken waaronder beeldhouwwerken van August Rodin, Constant Permeke, Rik Wouters en Panamarenko.

Misconceivable van Erwin Wurm.

Of je nu op zoek bent naar kunst, rust of natuur hier vind je alles op één plek. Ben je in een sportieve bui dan is het park de ideale plaats voor een work-out. Of misschien wacht je liever op de eerste zonnestralen van de dag terwijl je een boek leest op ‘n bankje. Gewoon een Antwerps biertje drinken op het terras van museumcafé MIKA is natuurlijk ook altijd een optie.

Middelheimmuseum Antwerpen praktisch

Het Middelheimmuseum is iedere dag (behalve maandag) open voor het publiek vanaf 10 uur. Afhankelijk van het seizoen kan je er terecht tot 21 uur in de zomermaanden en tot 17 uur in de winter. Wie het park vanaf het Centraal Station wil bezoeken neemt het best tram 15 (richting Boechout) en stapt af aan halte Koninklijkelaan. Na een kilometer wandelen ben je er.

Wil je na een dagje in ‘t Stad ook overnachten in het centrum van Antwerpen? Dan raden wij je Citybox Antwerpen aan -een gloednieuw lowbudget hotel- op enkele minuten van het Centraal Station.

Bezocht jij het Sale Solden 2023Sale Solden 2023Middelheimmuseum als eens een keertje?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.