westfront nieuwpoort museum

Museum in de kijker: Westfront Nieuwpoort

4 min.

Laatste update 9 februari

In de rubriek Museum Review gaan we iedere maand langs bij een expo, bezoekerscentrum of museum. Vandaag nemen we een kijkje bij Westfront Nieuwpoort waar de onderwaterzetting van het stroomgebied van de Ijzer tijdens WOI centraal staat.

Klaverblad van waterwegen

Het bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort opende zijn deuren in 2014 en ligt aan het sluizencomplex Ganzepoot in Nieuwpoort-Stad. De sluizen waren bijzonder belangrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door het openzetten van enkele zeesluizen in 1914 werd het vaderland gered. De Duitse opmars kon zo gestopt worden omdat de Ijzervlakte onder water kwam te staan.

Het sobere, maar moderne bezoekerscentrum ligt aan het Koning Albert I-monument, vlakbij het sluizencomplex en niet ver van de kaai en de Nieuwpoortse vismijn. De blikvanger in dit museum is de gigantische interactieve projectie van het Ijzerpanorama, dat oorspronkelijk een schilderij was van meer dan 100 meter lang en zo’n 15 meter hoog.

Maak kennis met de spilfiguren

De personen die een belangrijke rol speelden tijdens de onderwaterzetting – zoals Karel Cogge en Hendrik Geeraert – krijgen een prominente plaats in het bezoekerscentrum. Op de vijf videowalls worden ze terug tot leven gewekt aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes, verteld door acteur Marc Van Eeghem. Verder krijg je een educatief inzicht in de werking van de sluizen en kan je interessante foto’s, documenten en objecten bekijken .

Prachtig panorama

Via de lift bereik je het hoogtepunt van het museum, een fantastisch panorama vanaf de top van het monument. Je kan er genieten van vergezichten over het sluizencomplex, de jachthaven en als het echt goed weer is zie je zelfs de bekende Kemmelberg. Het monument werd opgetrokken in 1938 en werd ontworpen door Julien de Ridder.

In de prijs van het toegangsticket zit zowel de toegang tot de permanente als de tijdelijke tentoonstelling. Vergeet ook buiten niet te passeren langs de sculptuur van Willem Vermandere.

Westfront Nieuwpoort praktischBezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort | Adres: Kustweg 2 in Nieuwpoort


Open van 10 uur tot 17 uur (juli & augustus tot 18 uur)


Tarief: €7 (standaard)
€5 (tot 25 jaar)
Gratis (tot 7 jaar)
Gratis met museumpasBezoek de website


Voorzie 75 minuten, inclusief panorama


Gratis met museumpas
Logeren in de buurt?Interactief en leerrijk
Prachtig panoramapunt
Goede prijs/kwaliteit


Geen cafetaria

review westfront nieuwpoort
Algemeen

Faciliteiten

Sfeer

Prijs

TOTALE SCORE

Prijzen en informatie geldig op moment van publicatie (2/2021). Bovenstaande beoordeling is de eigen mening van de recensent. Coverfoto: Tom Coussement

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.