Op sportieve ontdekkingstocht in de Ourthe-Vesdre-Amblèvestreek

5 min.

Laatste update 29 september

De voorbije maanden zochten we allemaal naarstig naar uitjes in eigen land. Waarom kies je niet eens een keertje voor een vakantie in Wallonië? Wij gaven alvast het goede voorbeeld en we trokken onlangs op ontdekkingsweekend in Het Land van Ourthe-Vesdre-Ambleve in de provincie Luik. De streek -op de grens met de Ardennen- staat synoniem met steile bergen, kronkelende rivieren, groene panorama’s en uitgestrekte bossen.

Avontuurlijke wandelingen

Met meer dan 940 kilometer aan wandelpaden heeft de landelijke streek heel wat te bieden voor de sportievelingen. Onze nummer één activiteit in de Ardennen blijft: de bossen intrekken voor een paar stevige, maar wondermooie wandelingen. Denk aan de prachtige tocht langs de bosbeek Ninglinspo, rond Aywaille en Remouchamps.

Ook de Fonds de Quarreux is een bijzonder stukje natuur in de Vallei van de Ambleve. De wandeling gaat langs de oevers van de rivier, die vol ligt met gigantische rotsblokken.

Niet voor watjes

Wie op zoek is naar een stevige portie adrenaline moet in Comblain-la-Tour zijn. Daar kan je bij The Rock – The Outsider Ardennes immers een reeks uitdagende proeven doen in en rond een steengroeve.

Denk aan een 67 meter touwenbrug, een spectaculaire rappel of een freejump van de rotsen. En dat allemaal op een unieke en indrukwekkende locatie.

Je kan de Adrénaline 12 beleving zelf boeken van begin april tot eind september. Dat kan vanaf 25 euro per persoon. De minimumleeftijd voor de activiteit is 12 jaar.

Natuurlijke schoonheid door de eeuwen heen

In de grot van Comblain-au-Pont kan je de prachtige natuurlijke schoonheid ervaren die er door de eeuwen heen werd gevormd. Zak af in de ondergrondse wereld van de mysterieuze stalagmieten en stalactieten en laat je verbeelding spreken wanneer de gids je vraagt welke vormen je ziet in de verschillende zalen.

Wist je dat? Er in de winter honderden vleermuizen wonen in de grot van Comblain? Drie zalen worden dan gesloten zodat de griezelige diertjes er in alle rust kunnen verblijven.

Kastelen en ridders

Ook voor een serieuze streep geschiedenis ben je aan het juiste adres in de regio. Zo is er de prachtige donjon uit de 13de eeuw in Anthisnes. In het Kasteel van de Avouerie kan je niet alleen de verhalen en legendes van weleer opsnuiven, maar ook meer te weten komen over bier- en jenever. Er is immers ook een klein museum dat terug gaat tot de geboorte van het bier, ondertussen meer dan 10.000 jaar geleden.

In de prachtige gewelfde kelders van het kasteel (of op het terras) kan je daarna enkele lokale biertjes proeven. Bezoek zeker ook de Sint-Laurentiushoeve, iets verderop.

Prachtige panorama’s

Ook wie zijn fiets wil meenemen naar Het Land van Ourthe-Vesdre-Ambleve komt aan zijn trekken. Wij huurden een paar e-bikes bij het Maison des Découvertes in Comblain-au-Pont.

Van daaruit ontdekten we via het RAVeL-fietspad en een aantal fietsknooppunten de prachtige omgeving. Zo kan je fietsen tot aan de Valkenrots is Esneux, waarje een adembenemend uitzicht krijgt over de Bocht van de Ourthe.

Hongertje?

Wie zich graag culinair wil laten verwennen, die kan zijn voeten onder tafel schuiven in het eenvoudige, maar lekkere restaurant Au 1912 in het centrum van Remouchamps.

Goedkoop overnachten

Wil je goedkoop overnachten in de regio? Kies dan voor het no-nonsense hotel Grand Hôtel Beco in Banneux, een bekende bedevaartsplaats. Het hotel ligt vlakbij de Bron van de Maagd der Armen in een rustige en bosrijke omgeving.

Ourthe-Vesdre-Ambleve praktisch

Wie meer informatie wil over de Ourthe-Vesdre-Ambleve regio kan het best een kijkje nemen op de website van het toerisme bureau. Ook bij de dienst Wallonie België Toerisme vind je heel wat extra tips en info over de streek.

Disclaimer: ik werd voor dit ontdekkingsweekend uitgenodigd door GREOVA.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.