Rijnland-Palts: historische steden op een steenworp afstand

5 min.

Laatste update 2 mei

Ben je op zoek naar een leuke stedentrip in een prachtige, bruisende regio met traditionele volksfeesten, historische plaatsen en fijne kuuroorden. Kijk dan niet verder! Vlak over de grens met Duitsland wacht namelijk het fraaie Rijnland-Palts met haar eeuwenoude steden, uitgestrekte wouden en sfeervolle evenementen. Rijnland-Palts ligt op nog geen 250 kilometer van Brussel, wat het de ideale locatie maakt voor een fijne citytrip. Vetexbart ging je voor en zocht uit wat er precies te doen is in Rijnland-Palts.

Rijnland-Palts is een van de zestien Duitse deelstaten. De verschillende steden in de regio zijn vanuit België eenvoudig te bereiken. Met de auto is het bijvoorbeeld slechts 2,5 uur rijden van Brussel naar Koblenz. De trein legt dezelfde route af in iets meer dan drie uur, inclusief de twee overstappen die hiervoor nodig zijn. Voor je het weet zit je dus midden in deze historische streek met steden die teruggaan tot de Romeinse tijd.

Historische steden

Koblenz is gelegen in het hart van de streek en valt vooral op door haar unieke ligging, ingeklemd tussen de rivieren Moezel en Rijn. Op de plek waar de twee rivieren elkaar ontmoeten is een immens monument opgetrokken, het Deutsches Eck. Koblenz is een stad met een prachtig historisch centrum, de Altstadt. Daarnaast kun je in de omgeving van Koblenz bezienswaardigheden als Fort Ehrenbreitstein en Slot Stoltenfels bezichtigen. In de zomermaanden is Koblenz een bruisende plek waar diverse festivals worden georganiseerd. Bezoek bijvoorbeeld het driedaagse Koblenzer Sommerfest, dat ieder jaar in augustus wordt gehouden. Het zomerfeest gaat gepaard met livemuziek, voorstellingen en rommelmarkten en wordt afgesloten met een groots vuurwerkspektakel.

Vakantie Duitsland
De liften in Koblenz.

Op nog geen uur rijden van Koblenz ligt, in een kromming van de Rijn, de hoofdstad van Rijnland-Palts: Mainz. Deze fraaie stad herbergt prachtige Romaanse architectuur. Bewonder onder andere het grootste antieke theater van Noord-Europa of vergaap je aan de pracht en praal in de Barokke Sint-Petruskerk.

Rijnland-Palts heeft een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Deze klassieke invloeden zijn overal in de regio zichtbaar en de verschillende steden herbergen stuk voor stuk prachtige Romeinse bouwwerken. De stad waar deze indrukwekkende historie het best zichtbaar wordt, is waarschijnlijk Trier. Het ene gebouw in deze oude Romeinse nederzetting is nog ouder dan het andere. De meer dan tweeduizend jaar oude stad is bijvoorbeeld het decor van leuke festivals en evenementen.

Eifel
Panoramisch uitzicht over Mainz.

Samen met Trier is Worms een van de oudste steden van Duitsland. Worms wordt echter vooral gekenmerkt door een rijke joodse historie. Bezoek bijvoorbeeld het Joods Museum of de grootste en oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa genaamd Het Heiliger Sand. Alsof dat nog niet genoeg is, worden er tal van evenementen in Worms georganiseerd. Het Bakvisfeest in september is bijvoorbeeld het grootste wijnfeest van de regio.

Gezellige stranden aan de Rijn

Wil je tijdens het voorjaar of de zomer genieten van een gezellig stadsstrand? Dan is het sfeervolle stadje Speyer bij uitstek een geschikte locatie. Het Rheinstrand Speyer heeft comfortabele strandstoelen en zomerse hangmatten. Verder vind je er diverse gezellige strandtentjes, waar je kunt genieten van een lekker hapje en drankje. Wil je je tussendoor ook nog verdiepen in een stukje technologie? Bezoek dan het interessante techniekmuseum in Speyer.

Rijnland-Palts wandelen
Op wandel in het Kasteel van Burg Eltz | Foto: Frederic Paulussen

Genoeg te doen dus in Rijnland-Palts. Wat we nog niet verteld hebben is dat deze prachtige steden verscholen liggen in een prachtig landschap met uitgestrekte wouden, glooiende heuvels, groene wijngaarden en meanderende rivieren. Trek erop uit in deze heerlijk groene omgeving en bezoek bijvoorbeeld een van de vele kastelen die uitkijken over het prachtige landschap.

Meer informatie over de streek kan je vinden op de website Gastvriendelijk Rijnland-Palts.

Wat denk jij van deze kortbij trip?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.