Een onvergetelijke uitstap naar historisch Koblenz

Op slechts een paar uurtjes rijden van de Belgische grens ligt, op de plek waar de Moezel en de Rijn samenkomen, een prachtige historische stad: Koblenz. Met een historie die teruggaat tot de Romeinse tijd, eeuwenoude bezienswaardigheden en een prachtig glooiend achterland met sprookjesachtige dorpen en uitgestrekte wijngaarden, is Koblenz de ultieme bestemming voor een weekendje weg. Vetexbart trok erop uit en ontdekte wat deze eeuwenoude stad in Duitsland allemaal te bieden heeft.

Koblenz ligt op ongeveer 170 kilometer van de Belgische grens en is daarmee de ideale bestemming voor een verrassende stedentrip. Vanuit Brussel is het bijvoorbeeld maar 2,5 uur rijden naar Koblenz.

Het eerste wat opvalt wanneer je aankomt in Koblenz is de unieke ligging van de stad; Koblenz is namelijk grotendeels gebouwd op een landtong tussen de Moezel en de Rijn. Midden in de stad komen deze twee rivieren samen. De plek waar de Moezel overstroomt in de Rijn wordt ook wel de Deutsches Eck genoemd. Hier staat een monument ter ere van de Duitse eenheid.

Koblenz toerisme
Wapperende vlaggen aan het standbeeld.

Oude centrum

De historische binnenstad van Koblenz, de Altstadt ligt tussen de twee rivieren ingeklemd. In het oude centrum vind je eeuwenoude gebouwen, leuke winkelstraatjes en gezellige pleinen. Een groot deel van de binnenstad is autovrij, waardoor je hier heerlijk rond kunt wandelen. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige Sint Kastorbasiliek aan de rand van de binnenstad. Deze kerk stamt uit de negende eeuw en is daarmee de oudste kerk van Koblenz. De basiliek heeft een prachtig interieur met imposante gewelven.


?c=1393&m=1904839&a=227118&r=&t=html

Even buiten de stad ligt Fort Ehrenbreitstein. Dit verdedigingswerk uit het begin van de 19e eeuw kijkt vanaf een heuvel aan de overzijde van de Rijn uit over de stad. Het vestingwerk is een van de grootste forten van Europa. Tegenwoordig is er in het fort een museum gevestigd, waar je alles leert over de veelbewogen historie van het bouwwerk en de stad zelf.

Het romantische Rijndal

Koblenz ligt bovendien in een prachtige omgeving met glooiende heuvels en schilderachtige dorpjes. Het prachtige Rijndal vormt bijvoorbeeld een sprookjesachtige omgeving, compleet met eeuwenoude ridderburchten en kastelen. Niet voor niets vormt deze omgeving het toneel van beroemde sprookjes als De Maagd van de Lorelei. Het Rijndal is verder de ideale omgeving voor lange wandelingen en prachtige fietstochten.

Wie het liever wat rustiger aan doet, kan er ook voor kiezen om de omgeving te bewonderen vanaf het dek van een rondvaartboot. De rivier slingert tussen Koblenz en Rüdesheim door een prachtig landschap en onderweg word je verwend met uitzichten op pittoreske dorpjes en middeleeuwse kasteelruïnes. Er zijn diverse veerboten die tochten maken over de rivier en er zijn verschillende plaatsen waar je kunt op- of afstappen.

Iets buiten Koblenz, op de heuvels hoog boven de oevers van de Rijn, ligt het schilderachtige Slot Stoltenfels. Het slot is gebouwd in 1836 en werd opgetrokken op de ruïnes van een ridderburcht die stamt uit 1242. Het slot heeft onder andere een prachtige ridderzaal. Ook dit slot kun je bereiken via een romantische boottocht over de Rijn.

Wijn proeven in het Moezeldal

Wijnliefhebbers kunnen daarnaast hun hart ophalen in het dal van de Moezel. Al sinds de vierde eeuw wordt er wijn gemaakt in deze regio en de steile hellingen langs de rivier zijn bedekt met uitgestrekte wijngaarden. Er worden in de Moezel vooral prachtige frisse witte wijnen van de Rieslingdruif geproduceerd. Met ruim 5000 hectare aan wijngaarden is het een van de meest uitgestrekte wijngebieden van Europa.

Verstopt tussen de heuvels liggen romantische middeleeuwse dorpjes. Wandel door de straatjes met typische vakwerkershuisjes en je waant je in een sprookje. Het heuvelachtige landschap nodigt bovendien uit om mooie wandelingen te maken. Een onvergetelijke uitdaging is bijvoorbeeld de Moselsteig-wandelroute. Deze route van 375 kilometer werd officieel geopend in het voorjaar van 2014. De route loopt langs de beide oevers van de rivier en komt door een prachtige, heuvelachtige omgeving met gezellige wijndorpjes. Vanuit Koblenz loop je helemaal naar de Duits-Franse grens en onderweg kun je genieten van de mooiste vergezichten over het prachtige rivierlandschap.

Koblenz praktisch

Wij logeerden in het moderne hotel Sander in het centrum van de stad. Dineren kan onder andere in de authentieke brouwzaal Altes Brauhaus (Braugasse 4). Tip: zorg dat je veel honger hebt!

Meer info over enkele plaatsen in dezelfde regio die Vetexbart bezocht vind je hier.

In samenwerking met Rijnland-Palts. Meer informatie over de streek kan je vinden op de website

baaf271ce3b331ea8367d854af4c9a02?s=96&d=identicon&r=g
Barthttps://www.vetexbart.be
Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Deel dit artikel

Bart

Content creator & reisblogger

Hoi! Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Gloednieuw

spot_img