Roadtrip in de Moezel: ontdek de wijnregio van Duitsland

8 min.

Laatste update 1 oktober

Een roadtrip in de Moezel? Een heel goed idee als je het aan ons vraagt. De regio is de beroemdste van de dertien officiële wijnregio’s van Duitsland en ook de op twee na grootste qua productie. De streek die vernoemd is naar de gelijknamige rivier die doorheen het heuvelachtige landschap klieft staat bekend om wijnen gemaakt van onder meer de Riesling-druivensoort. Reden genoeg voor ons om er naartoe te trekken. Zelf de Moezelregio ontdekken? We delen graag onze tips met je.

Hoe bereik je de Moezel vanuit België?

De Moezelregio ligt in het oosten van Duitsland en is makkelijk te bereiken vanuit ons eigen landje. Vanuit Antwerpen doe je er zo´n drie tot vier uur over om Cochem te bereiken. Het snelst geraak je er via de E313 en E314 langs Aken. Vanuit Brussel en omgeving is de E40 de beste optie. Eens de grens over bereik je de Moezelregio het makkelijkst via snelweg A4 en A61. Hiermee vermijd je drukke punten zoals Keulen en Bonn.

Wat te zien en doen tijdens je roadtrip in de moezel?

Cochem

Een bezoek aan het pittoreske stadje Cochem is een must als je naar de Moezelvallei reist. Het is niet alleen een van de meest schilderachtige locaties aan de oever van de Moezel, maar het zit ook vol geschiedenis. Het eerste wat hier wellicht je aandacht zal trekken is het indrukwekkende Schloss Reichsburg dat boven de stad uittorent, terwijl de pastelkleurige huizen langs de rivier een sprookjesachtige omgeving bieden.

Dit Moezelkasteel werd in de jaren 1870 herbouwd bovenop middeleeuwse ruïnes. Een wandeling naar het kasteel is zeker de moeite waard en je kunt het kasteel tevens ook bezoeken.

Bernkastel

De buitengewoon charmante stad Bernkastel, met zijn smalle geplaveide straatjes en kleine stadsplein met prachtige middeleeuwse gebouwen wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Moezel.

De verzameling vakwerkhuizen rond het historische marktplein van Bernkastel omvat het renaissancestadhuis, gebouwd in 1608, en een precair ogend gebouw genaamd het Spitzenhaus. Het opmerkelijke gebouw, slechts 2 meter breed aan de basis, herbergt een piepkleine horecazaak.

Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en als je er doorheen reist, is het alsof je naar een ander tijdperk wordt getransporteerd. Vrijwel de hele stad is UNESCO-erfgoed. Bezoek zeker de massieve, 2e-eeuwse versterkte Romeinse poort Porta Nigra. Ook de Dom is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van de stad. Andere historische architectuur in Trier omvat de ruïnes van de majestueuze Romeinse baden en de Aula Palatina-basiliek die de skyline domineert.

Zoek je een leuk en betaalbaar hotel, kijk dan zeker even bij onze partners!

Koblenz

Koblenz is een erg populaire tussenstop in de Moezelregio omdat het de plaats is waar twee indrukwekkende rivieren elkaar ontmoeten: de machtige Rijn en de majestueuze Moezel. Mis zeker Deutches Eck niet, het punt van land in Koblenz dat de Rijn en de Moezel scheidt.

Deze spectaculaire plek biedt niet alleen een prachtig uitzicht over de stad en de twee rivieren, het is ook de thuisbasis van het 37 meter hoge monument voor keizer Wilhelm I. Koblenz is ook een geweldig startpunt om een ​​ander prachtig rivierengebied te verkennen: het Rijndal.

Burg Eltz

Geen reis naar de Moezel zou compleet zijn zonder een bezoek aan een van Instagram’s favoriete Duitse kastelen: Eltz. Je hebt er misschien al duizend foto’s van gezien, maar er gaat niets boven het uit het bos komen om het met eigen ogen te zien. Het kasteel staat dominant op een met gras begroeide rots in al zijn oorspronkelijke 12e-eeuwse glorie.

Het kasteel is al 33 generaties in het bezit van drie takken van dezelfde familie. Ga tegen betaling naar binnen (€ 12 voor volwassenen) om hun indrukwekkende collectie kostbare gouden en zilveren voorwerpen in de schatkamer te bekijken, bezoek de 15e-eeuwse Rodendorf-keuken en bewonder harnassen in de Ridderzaal.

Geierley hangbrug

De Geierley hangbrug is een van Duitsland´s meest pittoreske bruggen. Het is geinspireerd op de vele hangbruggen zoals je deze in Nepal vindt. De Geierley hangbrug is in 2015 geopend en verbindt de dorpen Mörsdorf en Sosberg. Het ligt ook aan een van de mooiste wandelroutes van Duitsland: Saar-Hunsrück-Steig.

De hangbrug heeft een lengte van 360 meter en is daarmee een van de langste hangbruggen van heel Europa en ligt 100 meter boven het dal waar een beekje stroomt.

Bezoek een wijngaard tijdens je roadtrip in de Moezel

Het Moezel-wijngebied staat bekend als een van ‘s werelds meest prestigieuze producenten van Riesling en staat bekend om zijn steile wijngaarden op het zuiden langs de rivier. De Romeinen en Kelten plantten hier 2000 jaar geleden wijnstokken, dus het maken van wijn is diep geworteld in de cultuur en geschiedenis van de Moezel.

roadtrip in de moezel

Wat is een betere manier om meer te weten te komen over het hart en de ziel van de regio dan om wat tijd door te brengen met dwalen door de wijngaarden en de wijnen te proeven die ze produceren. In sommige wijngaarden kun je zelfs overnachten waardoor je een heel goed beeld krijgt van het leven van de wijnboer.

Traben-Trarbach

Een laatste mogelijke stop op je route door de Moezelvallei is Traben-Trarbach, die dateert uit 830. En deze is echt charmant! Dit is een geweldige plek om te ontspannen aan het eind van je dag Moezelvallei stadhoppen. Je zal hier immers niet lang moeten zoeken om een goed glas wijn te vinden. Voor wandelliefhebbers zijn er hier ook enkele geweldige paden die je naar de wijngaarden leiden.

Waar verbleven we tijdens onze roadtrip in de Moezel?

Voor onze trip in de Moezelstreek kozen we voor een vaste uitvalsbasis, namelijk Cochem. Het is centraal gelegen in de regio en aan de oevers van de rivier waardoor het erg geschikt is voor het verkennen van de omgeving. We verbleven in een van de huisjes van het vakantiepark Roompot Cochem. Het park ligt in een heuvelachtig gebied op een hoogte waardoor je een mooi uitzicht hebt op de omliggende bosrijke omgeving.

De vele bezienswaardigheden van de Moezelstreek liggen telkens op een relatief korte rijafstand en daarnaast biedt het vakantieresort ook activiteiten zoals golf, zwembad en bowlingbanen.

Algemeen (nieuw logo)

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.