Burg Eltz: hét perfecte Duitse kasteel voor je Instagram feed

4 min.

Laatste update op 17 november door Bart

Duitsland is een land van braadworsten en halve liters bier, maar ook van forten en kastelen. Tijdens onze laatste trip naar de regio Rijnland-Palts reden we langs wat te boek staat als misschien wel het mooiste kasteel van Duitsland: Burg Eltz. Een sprookjesachtige burcht, al eeuwen in handen van dezelfde familie.

Burg Eltz kasteel duitsland
‘King of my castle’ | foto @fredpaulussen

Het mooiste kasteel van Duitsland

Burg Eltz in het dorpje Wierschem, ligt op een steile rots van het Eltzdal omgeven door een adembenemende natuur. We zagen burcht Eltz al vaak voorbijkomen op onze Instagram feed. Gehuld in dikke pakken mist, met een wit en winters sneeuwlandschap op de achtergrond of in de zomer helemaal omgeven door de groene bomen rondom. Nieuwsgierig, vol enthousiasme en met de camera in de aanslag bezochten we het kasteel en z’n omgeving afgelopen herfst. Wat we zagen waren torens die uitstaken boven een prachtig palet van oranje, geel, bruin en rode kleuren.

Burg Eltz kasteel duitsland panorama
Burg Eltz, in de herfst omgeven door een prachtig kleurenpalet. 

De burcht bestaat uit acht woontorens die een hoogte hebben van minstens 30 tot zelfs 40 meter. De buitenkant van het kasteel -waaraan trouwens 500 jaar werd gebouwd- en de binnenplaats bezoeken kan het hele jaar door en kost je helemaal niets. Wil je ook een bezoek brengen aan de schatkamer of de ridderzaal, dan betaal je 10 euro, inclusief een rondleiding in de burcht die ongeveer veertig minuten zal duren. Wil je het kasteel bijna voor jezelf, om zo de mooiste foto’s te maken? Plan je bezoek dan erg vroeg of na 16 uur.

Burg Eltz kasteel duitsland
Smile!

Wat nog te doen in de buurt?

Op zo’n 50 kilometer van Burg Eltz ligt het kleine dorp Schalkenmehren. Daar kan je een bezoek brengen aan Dauner Maare. Dat zijn drie vulkanische meren naast de stad Daun. Er zijn heel wat leuke wandelpaden in de onmiddellijke omgeving.

Een andere fijne bezienswaardigheid is het fantastische uitzicht van Bremmer Calmont, op eveneens 50 kilometer van burcht Eltz. Wandel er langs de steilste wijngaard van Europa: Klettersteig Bremmer Calmont of ga naar de observatietoren Prinzenkopf voor een prachtig uitzicht over de rivierbocht.

We bezochten tijdens onze roadtrip ook de mooiste hangbrug van Duitsland. Dat verslag kan je hier lezen.

Burg Eltz kasteel duitsland binnenplaats
De binnenplaats kan je gratis bezoeken.

Burg Eltz praktisch

Wie met de auto het kasteel wil bezoeken kan best parkeren op de betalende parking (€2). Via de parking kan je kiezen voor twee routes naar Burg Eltz: de geasfalteerde (800 meter) of de wandelroute door het bos (1,3 kilometer). Vanaf de parkeerplaats kan je ook een shuttlebus nemen (€2/enkel).

Het kasteel is dagelijks open van april tot en met oktober van 09u30 tot 17u30. Tussen november en maart kan je Burg Eltz enkel aan de buitenkant bezoeken.

Hou er rekening mee dat drones ten strengste verboden zijn rondom het kasteel. Foto’s maken kan uiteraard, maar niet binnen in de burcht (uitgezonderd schatkamer).

In samenwerking met Rijnland-Palts. Meer informatie over de streek kan je vinden op de website. 

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.