The hills zijn nog steeds alive in Salzburg

6 min.

Laatste update 5 januari

Salzburg heeft mij enorm verrast tijdens m’n roadtrip door Oostenrijk deze zomer. De stad die bij velen onder ons enkel gekend is als het decor van de Sound of Music film heeft echt heel wat meer te bieden dan zingende nonnen en de dansende kindertjes Von Trapp. Salzburg is niet alleen de geboortestad van wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart, maar bezit ook de eeuwenoude vesting Hohensalzburg. En als je verfrissing zoekt kan dat aan de waterspelen van de Hellbrunn. Via directe vluchten vanuit Brussel is een bezoek aan deze Oostenrijkse parel trouwens dichterbij dan je denkt.

Ook Brussels Airlines vliegt op deze bestemming. Klik hier voor de goedkoopste tarieven.

Niet te missen in Salzburg

Geboortehuis Mozart

In de Getreidegasse (een unieke winkel-wandelstraat) staat het huis waarin componist en muzikant Wolfgang Amadeus Mozart in 1756 werd geboren. Het 3-verdiepingen tellende museum heeft heel wat authentieke muziekinstrumenten van Mozart in haar collectie. Voor een toegangsticket betaal je zo’n 12 euro (dagelijks open).

Augustiner Braustubl

Sandor, onze Nederlandse gids in Salzburg nam ons mee naar de Augustiner Braustubl, de grootste biergarten van Oostenrijk aan de voet van de Mönchsberg. In en rond het oude klooster vind je niet alleen het plaatselijke gerstenat in de typische stenen potten, maar ook een hele hoop foodcorners en kraampjes.

Lindhofstraße 7 | 5020 Salzburg | Meer info

Salzburger Dom

In de Altstad kan je haast niet naast de imposante en rijkelijk gedecoreerde Dom van Salzburg kijken. Deze barokke kathedraal werd tijdens WOII gedeeltelijk vernietigd door een bombardement op de stad. De renovatie van de koepel werd pas na een kwarteeuw helemaal voltooid. Hier werd trouwens ook Mozart gedoopt.

Wandeling stadsbergen

Geniet van een relaxte wandeling langs één van de drie stadsbergen en aanschouw zo het fantastische panorama over de stad. De historische binnenstad van Salzburg staat trouwens in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. En volledig terecht!

Hohensalzburg vesting

De bouw van de Hohensalzburg vesting begon in 1077. Deze indrukwekkende en omvangrijke burcht op een heuvel is misschien wel het symbool van Salzburg. Uitgezonderd van een belegering rond 1525 is deze versterkte stad vrij goed bewaard gebleven. Je kan met een soort van treintje naar boven. De wagentjes van de Tandradbaan brengen je in ongeveer 1 minuut helemaal naar omhoog.

Waterspelen in Hellbrun

De waterspelen zijn al honderden jaren het wereldberoemde hart van Hellbrun, iets buiten de stad. Het was de vorst en aartsbisschop die begin 1600 de opdracht gaf tot het bouwen van een waar lustslot. Een plek waar geheimen verscholen liggen in mythische grotten en verraderlijke putten. Een plaats ook waar figuren opduiken die water spuiten zodat je voor dat je het in de gaten hebt er een natte broek aan overhoudt. Het standaard ticket kost zo’n 13,50 euro.

Fürstenweg 37 | Salzburg | dagelijks open van 1 april tot 1 november | Meer info

Enkele andere leuke plekjes

  • Fiets naar Schloss Leopoldskron, waarvan de achtergevel werd gebruikt in The Sound of Music. Het doet nu dienst als hotel | Leopoldskronstraße 56-58 | Salzburg
  • Breng een bezoek aan de winkel en het atelier van Gössl. Hier maakt en verkoopt men traditionele Oostenrijkse kleding zoals dirndls en lederhosen. Neem je VISA-kaart mee! | Morzger Str. 31 | Salzburg

Food & Drinks

Afro Café

Een toffe combinatie van café, design, kunst en eten. Ideale kleurrijke plaats om – zoals wij deden – op het terras te aperitieven met een cocktail.

Gemiddeld $$ | Bürgerspitalpl. 5 | Salzburg

Krimpelstätter

Hier kan je eenvoudige en lekkere typische Oostenrijkse gerecht vinden zoals de lokale knoedels of – uiteraards – een schnitzel. Zoek een plaatsje uit op het terras en geniet er van een Augustiner bier, want de brouwerij ligt net om de hoek.

Gemiddeld $$ | Muellner Hauptstrasse 31 | Salzburg 

Fürst

Het was de Salzburgse patissier Paul Fürst die in 1890 een soort van praline van chocolade, pistachemarsepein en nougat bedacht. Hij bracht de Mozart-bonbon op de markt ter ere van de overleden componist en stadsicoon Mozart. Omdat hij vergat een patent aan te vragen werden er heel wat van de lekkernijen nagemaakt. Vandaag vind je de Original Salzburger Mozartkugel bij de winkels van Fürst.

Duur $$$ | Diverse locaties

Overnachten in Salzburg

Motel One

Je kan prima overnachten in het Motel One Salzburg Mirabell dat aan de oevers van de rivier de Salzach ligt. Het moderne hotel ligt op een kwartiertje lopen van het historische centrum en op slechts enkele minuten van het treinstation van Salzburg. Het is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad.

Salzburg praktisch

Je kan -zoals wij dat deden- rechtstreeks tussen de luchthavens van Brussel en Salzburg vliegen met de maatschappij Brussels Airlines. Zoek hier naar de goedkoopste vlucht.

Hier kan je meer blogs vinden over mijn ervaringen in Oostenrijk.

Wat denk je? Zie jij een bezoekje aan Salzburg ook wel zitten, of misschien ben je er al eens een keertje geweest? Laat het me zeker weten in de comments.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.