Innsbruck in 24 uur: dit mag je niet missen

5 min.

Laatste update op 24 juli door Bart

Onlangs bezocht ik voor de allereerste keer Innsbruck. Het was trouwens ook het startpunt van onze roadtrip door Oostenrijk. Innsbruck is de hoofdstad van deelstaat Tirol en bij uitbreiding van de ganse Alpen. Het is een erg kleurrijke, pittoreske en levendige universiteitsstad. De 130.000 inwoners krijgen er het gezelschap van zo’n 30.000 studenten. Dat zorgt er voor dat 1 op de 6 mensen die je op straat spot student zijn.  Innsbruck biedt de perfecte combinatie tussen een bruisend stadsleven en een indrukwekkend groen berglandschap.

Niet te missen in Innsbruck

Altstadt Innsbruck

Altstadt

Ontdek zeker de historische en imposante Altstadt met zijn kleurrijke gevels, arcades, gezellige pleintjes en terrassen. Dit oude deel van Innsbruck (meer dan 500 jaar oud) ligt in het hartje van de stad en herbergt een resem aan middeleeuwse gebouwen, historische hotels en hippe restaurants.

‘t Gouden dak

Eén van de toeristische hotspots van de stad is ongetwijfeld het Gouden Dak, een soort van balkon met een verguld koperen dak. Keizer Maximilian liet het in de 15de eeuw bouwen zodat hij de toernooien op het plein in alle luxe kon gadeslaan.

Het Gouden Dak Innsbruck

Maria-Theresien-Strasse

Eén van de meest gekende en drukste straten van Innsbruck is ongetwijfeld de Maria-Theresien-Strasse, genoemd naar keizerin Maria Theresa. Deze bruisende shopping straat strekt zich uit van de Triomfboog naar de Altstad.

Hofkirche & de Dom

De Hofkirche – of in de volksmond Schwarzmanderkirche – moet je absoluut zien! 28 levensgrote bronzen beelden bewaken er het graf van keizer Maximilian (dat trouwens leeg is).

Van oorsprong was de Dom van Innsbruck een gotische kerk, maar na een hevige aardbeving werd ze volledig van de kaart geveegd. Daarop besliste de keizerin om de kerk terug op te bouwen. Deze keer niet in gotische, maar in barokke stijl. Inclusief muur- en plafondschilderingen en massa’s marmer.

Nordkettenbahn

Wie (zoals wij) op dag 1 al direct zijn wandelschoenen wil aantrekken kan de Nordkettenbahn – een soort van futuristische lift – nemen naar een hoogte van meer dan 2.000 meter. Geniet er vooral van het fenomenale uitzicht over de stad.

Panorama Innsbruck

Bergisel skischans

De Olympische skispringschans is ontworpen door niemand minder dan de beroemde Brits-Iraakse architecte Zaha Hahid, die onder andere ook het Antwerpse havenhuis ontwierp. De schans behoort tot een van de vier locaties van het internationale Vierschansentoernooi. Met de berglift kan je er makkelijk en snel (in 2 minuten) naartoe.

Diner with a view

Als ik je één lunch of diner tip mag geven, laat het dan het restaurant zijn van het designhotel aDLERS. Geniet er van een heerlijk culinair aanbod, maar vooral van het prachtige uitzicht over Innsbruck. Dit hotel is namelijk het hoogste van de stad en op de 12de verdieping vind je het restaurant. In de zomer kan je nergens beter zitten dan op het panoramaterras.

Hotel en Restaurant Alders Innsbruck

Hotel NALA

Het NALA Individuellhotel is een erg goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad. Het moderne hotel biedt alle comfort aan met hippe kamers, waarvan geen enkele hetzelfde is. Op slechts enkele minuten lopen ben je in de Altstadt en Innsbruck Airport ligt op minder dan 5 kilometer van het hotel.

Innsbruck praktisch

Voor onze trip vlogen wij vanaf Brussels Airport (via Frankfurt) naar de luchthaven van Innsbruck met Lufthansa. Voorlopig zijn er geen rechtstreekse vluchten uit ons land naar Innsbruck. In de winterperiode (vanaf 22 december 2017) start TUI fly met een rechtstreekse verbinding tussen de luchthavens van Antwerpen (Deurne) en Innsbruck.

Wie met de auto reist (vanuit Brussel zo’n 850 kilometer) moet rekenen op een reistijd van ongeveer 9 à 10 uur. Denk er ook aan dat voor het gebruik van de snelwegen en verschillende autowegen tol wordt geheven. Er zijn vignetten te koop (in o.a. tankstations aan de Oostenrijkse grens) voor een jaar, 2 maanden of 10 dagen.

Mijn bezoek aan Innsbruck kwam er in samenwerking met de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme in België in het kader van de #austriantime campagne.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.