Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Daar kan je toch alleen maar shoppen? Nee joh! Ik geef je mijn 3 sportieve hotspots in het groene Maasmechelen.

“Maasmechelen, da’s toch dat Limburgs shoppingparadijs?”, was mijn eerste reactie toen ik werd gevraagd om er eens op bezoek te komen. “Ja, klopt helemaal!”, bevestigde het mailtje dat volgde. Maar er zou ook zoveel meer te beleven zijn dan enkel en alleen maar winkelen, zei men in één adem. Oef…

En dat bleek een waarheid als een koe. Dat kon ik onlangs zelf met mijn eigen ogen vaststellen. Want Maasmechelen, dat bleek ook genieten van een prachtige natuur, fietsen door pittoreske dorpjes langs de Maas en je culinair laten verwennen op restaurant. Ik ging er op tweedaagse en dat had gerust nog wat langer mogen duren.

Connecterra

In Eisden – één van de Maasmechelse deelgemeenten – vind je de belangrijkste toegangspoort tot het enige nationale park van België, Hoge Kempen. Terwijl fashionista’s etalages loeren in ’t gezellige Maasmechelen Village speelt er zich op enkele meters van de winkels heel wat natuurpracht af. Het merendeel van de shoppende bezoekers zag waarschijnlijk wel al eens in de verte de gigantische schachtbokken van de vroegere steenkoolmijn staan. Weinigen zijn zich ervan bewust dat ze het startpunt vormen van een bijzonder stukje natuur.

Je kan er kiezen uit 4 bewegwijzerde wandelingen die je leiden langs een verbluffend landschap van bergen en meren. Vanop de terril – een soort van berg die gevormd werd door afvalstenen uit de mijnbouw – kan je het mooiste panorama van Vlaanderen bewonderen.

Connecterra bezoeken kan elke dag van het jaar. Een ticket kost € 3 per persoon en een abonnement tot het einde van het jaar € 5 per persoon.

Maasmechelen Connecterra
Beklim via de trappen het schachtbok en krijg een uniek panorama van de omgeving.

Rivierpark Maasvallei

Limburg staat uiteraard ook nog steeds synoniem voor fietsparadijs. Hoog tijd dus om de fiets op te springen en het Rivierpark Maasvallei met zijn typische Maasdorpjes te ontdekken. Dat kan je eigenlijk het best doen via het gekende knooppuntensysteem. Wij kozen voor de lus Flirten met de Maas, een tocht van zo’n 30 kilometer doorheen Belgisch en Nederlands Limburg. Starten kan je bijvoorbeeld in de buurt van Meeswijk of Leut, beide authentieke dorpjes in het hart van de Maasvallei.

Knooppunten: 50 (startplaats) – 49 – 46 – 26 – 24 – 13 – 19 – 50

Het leuke aan het fietstochtje doorheen de vallei is de aanwezigheid van de Maas, die de natuurlijke grens vormt tussen het oosten van België en Nederland. Je fietst er voorbij grindplassen, rivierarmen, oeverwallen, bosjes en open grasland. Je kan makkelijk met een veerpont naar de andere kant van de oever (€ 1 per overzet of € 5 voor een 10-beurtenkaart). Een toffe belevenis, maar check eerst even de toegankelijkheid van de veerpont. Want die vaart – buiten de zomermaanden – niet altijd uit.

Rivierpark Maasvallei

Mechelse Heide

Ook de Mechelse Heide is – net zoals Connecterra – één van de zes toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Een park van meer dan 5700 hectare aan beschermd bos- en heide gebied en één van de grootste heidelandschappen van Vlaanderen. Ik ging er enkele uren op pad met een echte Ranger. Niet te voet, maar wel met de fiets. Ik laat de foto’s even voor zich spreken.

Maasmechelen Mechelse Heide
Op zonnige dag kan je van op de Mechelse Heide genieten van uitzichten die strekken tot Nederland en zelfs Duitsland.

Buiten Maasmechelen strekt het nationaal park zich ook uit over de gemeenten Zutendaal, Lanaken, As, Genk en Dilsen-Stokkem.

Eten & drinken

Ellis Gourmet Burger

Een snelle lunch? Ga voor de beste hamburgers langs bij Ellis Gourmet Burger in Maasmechelen Village. Ideaal om op krachten te komen na ’t shoppen of het wandelen in Connecterra.

Gemiddeld $$ | Zetellaan 100 in Maasmechelen

’t Onderste Eind

Net zalig gefietst door de Maasvallei? Sluit de namiddag af in Leut bij Brasserie ’t Onderste Eind en geniet er van de Salade van het huis (tip! € 18) of één van de gigantische pastaborden! Open van donderdag tot zondag.

Gemiddeld $$ | Sint-Pietersstraat 83 in Maasmechelen

’t Vuchterhoês

Laat je culinair verwennen bij restaurant ’t Vuchterhoês. We hebben bijzonder lekker gegeten in dit oude herenhuis dat een huiselijke sfeer uitademt. Pluimen op de hoed voor de jonge chef-kok, maar laat me zeker het zaalpersoneel niet vergeten. Klassebediening in al zijn facetten. Moet je helemaal niet in Maasmechelen zijn? Dan nog is dit resto een omweg waard!

Duur $$$ | Gault & Millau score 14/20 | Rijksweg 226 in Maasmechelen

In de zevende hemel

Moe van het wandelen? Ga voor een frisse pint (€ 2) naar In de zevende hemel, een toffe plek voor een babbel aan de toog. Je kan er ook iets eten.

Gemiddeld $$ | Dokter Haubenlaan 49 in Maasmechelen

Maasmechelen praktisch

Je leest het, er valt heel wat te beleven in Maasmechelen en z’n omgeving. Wie er wat langer wil blijven kan kiezen uit een aantal bed and breakfasts en hotels. Ik koos voor de uitstekende B&B Basil, vlakbij het kerkplein van maasdorpje Leut.

Maasmechelen heeft geen treinstation maar via het station van Genk kan je met bus 45 op een kwartier naar het centrum van de gemeente rijden.

Meer informatie over Maasmechelen en zijn toeristische troeven vind je op de website of in het kantoor vlakbij Maasmechelen Village.

Nog enkele foto’s

Voor deze trip werd ik uitgenodigd door Toerisme Maasmechelen.


ReizenReizen

2 reacties

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!