Vakantie in Oostenrijk: onze 5 memorabele hoogtepunten

6 min.

Laatste update 29 september

We missen onze vakantie in Oostenrijk nu al meer dan een jaar en kijken, samen met jullie graag terug naar onze 5 onvergetelijke hoogtepunten.

1. Bengelen aan de Via Ferrata Silvrettasee

Tijdens één van mijn trips naar Montafon, het meest zuidelijke dal van Vorarlberg in Oostenrijk, maakte ik kennis met een avontuurlijke sportdiscipline: klettersteigen oftewel Via ferrata. Tijdens deze bijzondere klim- en klauterervaring moest het verstand even op nul gezet worden. En nee, ik ben geen watje; ik bengelde namelijk tientallen meters in de lucht met touw en musketon. Tijdens het klettersteigen kan je genieten van een adembenemend uitzicht en een prachtig panorama op de omliggende bergen; zorg er dus voor dat je gsm of fototoestel opgeladen is!

Overnachten deden we in Montafon zelf, om daar te geraken vlogen we vanuit Brussel naar Zurich. Van daaruit is het nog zo’n 2 uur naar het Montafon. Met de auto is de tocht naar Oostenrijk vanuit onze hoofdstad ongeveer 825 kilometer lang en ben je 8 tot 10 uur onderweg, afhankelijk van de verkeersdrukte. Ook sporen met de trein is een optie.

2. Adembenemende wandeling naar de Wiegensee

Ook onze 7 uur durende wandeling mag niet ontbreken op deze lijst. Om te beginnen aan deze wandeling moesten we eerst de lift genaamd Tafamunthban in Partenen nemen, je mag wel eens een lift nemen als je daarna 7 uur gaat wandelen denk ik dan. Deze lift werd oorspronkelijk gebouwd om werkers en hun materiaal om elektriciteit op te wekken boven te krijgen.

wiegensee vakantie in oostenrijk

De Wiegensee ligt op zo’n 1950 meter boven zeespiegelniveau. Het is het oudste stuwmeer van de Montafon en is omgeven door heide landschappen waar je beschermde planten en dieren zoals de steenarend kan vinden. In totaal klimmen we ongeveer 520 hoogtemeters en dalen we ongeveer 1000 hoogtemeters.

Ook voor deze activiteit brachten we de nacht door in Montafon.

3. Verfrissing zoeken bij de Waterspelen van Hellbrunn

Iets buiten de stad Salzburg vind je de waterspelen van Hellbrunn, Het was de vorst en aartsbisschop die begin 1600 de opdracht gaf tot het bouwen van een waar lustslot. Deze plek is perfect voor warme zomerdagen; je vindt er namelijk allerlei figuren die water op je spuiten. Naast een plaats met fonteintjes is het ook een plek waar geheimen verscholen liggen in mythische grotten en verraderlijke putten.

Voor deze activiteit overnachtte we in het hotel Salzburg-Mirabell, dit hotel is goed gelegen. Het ligt namelijk direct aan de Salzach en dicht bij het Salzburger Hauptbahnof en de Mirabellgarten. Na een wandelingetje van ongeveer 20 minuten bereikt men de oude stadskern met het geboortehuis van Mozart en de Salzburger Dom.

4. Slapen in een berghut aan het einde van de Sölkpass

De Sölkpas is één van de mooie bergpassen van Oostenrijk. De Sölkpas is 1790 meter hoog en ligt in de Niedere Tauern in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Je kan er genieten van de prachtige natuur en de mooie bergen. We bezochten deze bergpas tijdens een roadtrip in Oostenrijk. Aan het einde van de Sölkpass sliepen we in een echte berghut boven een koeienstal; vergeet die warme douches en geniet van de rust en het geloei van de koeien!

Wie energie over heeft kan in het midden van de nacht opstaan, en een wandeling bij zonsopgang naar de Hornfeldspitz maken. Absoluut een memorabel moment tijdens je vakantie in Oostenrijk!

5. Downhill mountainbiken in Saalbach

Als je Oostenrijk zegt denken veel mensen spontaan aan skiën, maar in Oostenrijk kan je veel meer dan dat! In Oostenrijk kan je onder andere ook mountainbiken, of nog specifieker downhill mountainbiken. In Saalbach kan je downhill mountainbiken langs steile, maar prachtige tracks. Moderne liften zorgen ervoor dat je samen met je fiets naar boven kan om daar aan je afdaling te beginnen. Haal je beste stuurkunsten dus maar boven en geniet van je afdaling en de uitzichten, maar hou je aandacht natuurlijk ook bij de weg! We kunnen je bijna garanderen dat je deze ervaring zot maar cool gaat vinden.

mountainbiken oostenrijk

Om in Saalbach te geraken kan je het vliegtuig vanuit Brussel naar het Oostenrijkse Salzburg nemen (nog 85 kilometer rijden), maar ook Innsbruck (nog 160 kilometer rijden) is mogelijk. Met de auto moet je vanuit Antwerpen ongeveer 1000 kilometer rijden om in Saalbach te geraken. Hou er rekening mee dat je voor elke meter Oostenrijkse snelweg een vignet nodig hebt.

Vakantie in Oostenrijk praktisch

Wil je meer informatie over Oostenrijk? Neem dan een kijkje op de website van de dienst voor toerisme.

Welke waren jullie hoogtepunten tijdens een vakantie in Oostenrijk? Vertel het ons via onze @vetexbart sociale mediakanalen en gebruik de hashtag #CreateMemories.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.