/

Ontdek mijn 13 favoriete adresjes in Antwerpen

8 min.

Laatste update 5 januari

Wij zijn fan van Antwerpen slaap, maar dat weten jullie ongetwijfeld al. ‘t Stad barst van de cosy koffietenten, hippe cocktailbars en Instagram worthy foodhotspots. De kans is groot dat je me op een plek uit volgend top-13 lijstje ziet nippen aan een cappuccino of biertje, naargelang het tijdstip van de dag. Ontdek en enjoy!

Favoriete hotspots in Antwerpen

Dogma Cocktails

Antwerpen telt wel wat hippe cocktailbars, maar het is Dogma dat in het oog springt bij mij. Heerlijke drankjes, een wondermooie twenties setting en erg vriendelijk personeel mét bretellen. Tip: ga voor de Dahoud! Je moet wel bereid zijn om zo’n € 16 per cocktail neer te tellen. But it’s all worth it!

Wijngaardstraat 5, Antwerpen

Beerlovers Bar

Wie van bier houdt moet absoluut een keertje afzakken naar de Beerlovers Bar op het De Coninckplein. Hier geen standaard pilsbieren die je overal tegenkomt, wel het beste wat er in ons land en internationaal te vinden is. Ze hebben er maar liefst 12 bieren op tap en een gigantisch aanbod op fles. De bediening is er super, maar vooral: ze weten waarover ze spreken.

Rotterdamstraat 105, Antwerpen

Viggo’s

Nog op het De Coninckplein in Antwerpen-Noord vind je een – hoe kan het ook anders – trendy coffeebar. Het Scandinavisch geïnspireerde Viggo’s gooit op weekdagen ‘s morgens om 9u zijn deuren open. De gepassioneerde barista maakt de beste flat white.  Je kan er ook een heerlijke dagsoep eten. Oh ja, in de zomer is er zelfs plaats voor een terras.

De Coninckplein 21, Antwerpen

Frits

Nog koffie! De cosy en hippe coffeebar Frits ligt vlakbij de Dageraadplaats en is de ideale stop voor een drankje. De gezellige houten tafeltjes nodigen uit om er even te genieten van een cappuccino. Voor de liefhebbers is er ook een klein aanbod aan bieren en wijnen, ’n croissant of zoetigheid. De bediening is er erg hartelijk.

Draakstraat 2, Zurenborg in Antwerpen

Bar Leon

Aan het Krugerplein in hartje Borgerhout vind je het volkse café Bar Leon. Er zijn maar liefst 3 verdiepingen waaronder het gezellige café, een salonnetje en vergaderzaal. De inrichting is eerder sober, maar check de originele muur met oude muziekcassettes. Op zondag kan je er brunchen, op maandag is er Chess & Jazz. Je bestelt er je drankjes zelf aan de toog. In de zomer is er een groot terras dat uitkijkt op een groen plein én speeltuin.

Reuzenstraat 23, Antwerpen

Zaowang

Sushi! Na een slechte ervaring enkele jaren geleden liet ik de rauwe hapjes een tijd lang aan mij voorbij gaan. Tot ik dit jaar Zaowang in het Antwerpse historische centrum leerde kennen. Neem er een sushiboot en geniet. Vergeet alvast niet te reserveren! Zoawang heeft ook nog een vestiging op het Zuid én een takeaway in de Hoogstraat.

Oude Koornmarkt 22, Antwerpen

Billies Bierkaffee

Vlakbij de Groenplaats kan je massa’s lekkere bieren proeven bij Billies Bierkaffee. Gezellige kroeg met vaak toffe suggesties op de tap voor een faire prijs. De bediening is er professioneel en vriendelijk, en vooral, men weet wel wat te vertellen over de bieren op hun menu. Je kan er ook eten (probeer het stoofvlees). Vergeet zeker niet om Billie, de schattige hond, even gedag te zeggen.

Kammenstraat 12, Antwerpen

Kommilfoo

Vandaag tip ik jullie richting Vlaamse Kaai. Hier op het Zuid pronkt namelijk al meer dan tien jaar een Michelinster aan de gevel van Kommilfoo, een restaurant dat al sinds 1998 niet meer is weg te denken uit de Antwerpse culinaire scene. Lees hier onze recensie.

Vlaamse Kaai 17 in Antwerpen

In de stad Aalst

In de stad Aalst is één van de oudste kroegen van Antwerpen en het is hier dat de echte locals zitten. De echte Antwerpenaren die ’s ochtends om 10 uur liever een Stella drinken dan een koffie. In deze piepkleine bruine kroeg valt er altijd wat te beleven, uit de jukebox galmt hier van ‘s morgens tot ‘s avonds muziek van de Strangers, Johnny White of André Hazes! You love it or you hate it. 

Carnotstraat 16, Antwerpen

Alta Via reisboekenwinkel

Wie van boeken én van reizen houdt zit goed bij Alta Via, in de schaduw van het MAS op Het Eilandje. Zet je aan de houten tafel, bedien je van een koffietje en blader rustig door de honderden reisgidsen alvorens er eentje te kopen. Of werp er een blik op routemaps uit alle uithoeken van de wereld.

Nassaustraat 29, Antwerpen

Citybox Antwerp Hotel

Antwerpen is een hotel rijker. Citybox Antwerp ligt in het centrum van Antwerpen aan het Operaplein, op nog geen tien minuten wandelen van het Centraal Station. Op een kleine 500 meter bevind je je al op de winkelas De Keyserlei en Meir. Sowieso onze favoriet tijdens een weekendje Antwerpen!

Molenbergstraat 2 in 2000 Antwerpen

‘t Fornuis

In dit lijstje kunnen we niet om Johan Segers heen. De sterrenchef roert al jarenlang in de potten van zijn restaurant ‘t Fornuis, op een boogscheut van de Groenplaats. Segers komt zelf zijn menu voorstellen aan je tafel, want een menukaart is er niet. Hier eet je de beste varkenswangen, oesters of rundstong. Afsluiten doe je met een klassieke Irish Coffee of sabayon.

Reyndersstraat 24 in 2000 Antwerpen

Barchel

Toen ik op Twitter de vraag stelde waar ik lekker kon ontbijten in Antwerpen duurde het niet lang alvorens de naam Barchel viel. Vlakbij het Stadspark vind je niet zomaar een coffeebar, maar een echte foodbar. Ik at er een superlekkere breakfast bagel met spek, twee gepocheerde eieren en avocado cream en banana pancakes terwijl een vriend koos voor het ontbijt van het huis. Je kan er trouwens ook lunchen. Wie de perfecte Instagramfoto’s wil zit sowieso goed in dit ruime, lichte pand.

Van Bréestraat 6, Antwerpen

Wat zijn jullie favoriete hotspots in ‘t Stad? Vertel het me zeker in de comments zodat ik snel op ontdekkingstocht kan vertrekken!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.