4 dagen feesten in Belgrado (en een klein beetje cultuur)

6 min.

Laatste update op 29 juli door

Servië is misschien niet het meest voor de hand liggende land om aan te denken wanneer je een uitje plant met enkele vrienden. Toegegeven, ook bij mij kwam de vroegere hoofdstad van Joegoslavië niet meteen bovenaan mijn lijstje van absolute must sees. Na drie bezoeken kan ik naderhand toch wel stellen dat het een echt uitgaansparadijs is. Feesten in Belgrado zeg je? Mijn reismakkers overtuigen om mee te gaan was met de spotgoedkope prijs van pintjes een makkie. € 1,20 voor een halve liter bier. Say what?

sign belgrade
Te laat.

Maar natuurlijk heeft Belgrado wel wat meer te bieden dan enkel drank en eten voor een prikje. Kijk even mee!

Feesten in Belgrado (en een beetje cultuur)

Vanop de Brankov brug over de Sava rivier krijg je een mooi uitzicht van het voor toeristen misschien wel meest interessante deel van Belgrado. Je hebt er het fort Kalemegdan, wat het belangrijkste symbool is van de stad. Het park rondom het fort geeft je een mooi uitzicht over de Donau (waar de Sava in uitmondt).

Skyline Belgrado

Party hoofdstad

Een cocktail om te verfrissen? Meer dan 500 RSD (zo’n € 4) betaal je echt nergens.

Nog enkele aanraders voor een drankje:

  • Stepenice (Velike Stepenice 1), vanaf hier heb je een mooi panorama over de Sava rivier. De strafste Long Island Ice Tea ter wereld vind je ongetwijfeld hier.
  • Gunners Pub (Brace Jugovica 2a), leuk café in het hart van de stad. Selectie aan Belgische bieren. € 2 voor een halve liter Grimbergen van ‘t vat is een (lekker) koopje!
cocktail belgrado

Aan de Sava rivier vind je ook Beton Hala, een gerestaureerd havendok waar een aantal van de beste en gezelligste restaurants van Belgrado te vinden zijn. Je kan er heerlijk tafelen of gewoon iets drinken op één van de terrassen aan het water. Wij dronken enkele frisse Somerby’s en Mojito’s bij Sofa en Cantina de Frida.

beton hala belgrado

Grillig verleden

In de stad die meer dan eens verwoest werd in het verleden en vaak volledig met de grond werd gelijk gemaakt vind je verschillende bouwstijlen terug. Van neobarok, classicisme en de typische Balkanstijl tot de socialistische genummerde appartementsblokken van na de oorlog in Novi Beograd (Nieuw Belgrado).

Ik kan jullie de Red Belgrado Communist tour aanraden!

communisme belgrado

Op de fiets

De leukste manier om Belgrado te ontdekken – zeker bij mooi weer – is misschien wel per fiets. In het historische centrum van de stad is het vaak opletten geblazen bij gebrek aan fietspaden, maar langs de rivier zijn er speciale fietsstroken gemaakt.

graffiti belgrado

Goedkoop eten

Wie lekker (en goedkoop) wil eten is in Belgrado op de juiste plaats. De stad telt honderden eetgelegenheden, maar de meest authentieke vind je ongetwijfeld terug in de Skadarlija wijk. In de smalle straatjes serveren ze typische Servische vlees- en visgerechten terwijl er overal live muziek wordt gespeeld.

Enkele aanraders in Belgrado:

  • Tri Sesira (Zadarska 29), prop je vol met massa’s lekker vlees. De rekening? € 15 per persoon (2 halve liters bier, ruime tapasschotel en vleesgerecht).
  • Zavicaj (Gavrilla Principa 77), nog zo’n lekker vleesrestaurant waar je authentieke gerecht kan bestellen tegen spotgoedkope prijzen.
skadarlija belgrado

Met de voeten het water in

Belgrado heeft zelfs een heus strand! Om even te ontsnappen aan de drukte van de stad kan je een fietstochtje overwegen naar Ada Ciganlija. Het eiland in de Sava rivier ligt op zo’n 6-tal kilometers van de Brankov brug en is ideaal voor wie in de zomermaanden even verfrissing zoekt. Je kan er onder andere zwemmen (voor de liefhebbers zelf naakt, tussen een bepaalde strook) of gewoon chillen in één van de beach bars.

ada strand belgrado

Belgrade Beer fest

Ieder jaar in augustus is er trouwens een gratis bierfestival. Het Belgrade Beer Fest is het grootste festival in zijn soort in zuidoost Europa. Meer dan een half miljoen mensen bezoeken het evenement dat meestal zo’n vijf dagen duurt.

Praktisch

Overnachten deden we in een appartement in het hartje van Belgrado. Er is plaats voor vier personen, al is drie ideaal. Het gebouw heeft een lift (een hele belevenis trouwens) en het wifi werkt er goed. Met drie personen betaalden we samen ongeveer € 180 voor een verblijf van 4 nachten.

Er zijn vanuit Brussel rechtstreekse vluchten naar Belgrado. Wij kozen echter voor lowcostmaatschappij Wizzair, die vliegt vanuit Eindhoven. De taxi van en naar de luchthaven in Belgrado heeft een vaste prijs van 20 euro.

Zou jij het zien zitten om te gaan feesten in Belgrado?

Met dank aan Wizzair en Visit Serbia.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.