4 dagen in bruisend Belgrado

dsc02124_snapseed
SHARE

Servië is misschien niet het meest voor de hand liggende land om aan te denken wanneer je een uitje van enkele dagen plant met enkele van je beste vrienden. Toegegeven, ook bij mij kwam de vroegere hoofdstad van Joegoslavië niet meteen bovenaan mijn lijstje van absolute must sees. Het was eigenlijk pas na het lezen van een artikeltje over een jaarlijks – hou je vast – bierfestival in Belgrado dat ik toch een beetje werd getriggerd. Zo ging ik me wat verder verdiepen in deze toch wel verrassende bestemming voor een volgende citytrip. Mijn reismakkers overtuigen om mee te gaan was met de spotgoedkope prijs van een pintje in Belgrado een makkie. € 1 voor een halve liter bier. Say what? 🙂

Natuurlijk heeft Belgrado wel wat meer te bieden dan enkel drank en eten voor een prikje. Kijk even mee!

Belgrado8

Vanop de Brankov brug over de Sava rivier krijg je een mooi uitzicht van het voor toeristen misschien wel meest interessante deel van Belgrado. Je hebt er het fort Kalemegdan, wat het belangrijkste symbool is van de stad. Het park rondom het fort geeft je een mooi uitzicht over de Donau (waar de Sava in uitmondt).

Belgrado15
The boys in het park aan het Kalemegdan Fort.
Belgrado16
Een cocktail om te verfrissen? Meer dan 500 RSD (zo’n € 4) betaal je echt nergens.

Nog enkele aanraders voor een drankje:

  • Stepenice (Velike Stepenice 1), vanaf hier heb je een mooi panorama over de Sava rivier. De strafste Long Island Ice Tea ter wereld vind je ongetwijfeld hier.
  • Gunners Pub (Brace Jugovica 2a), leuk café in het hart van de stad. Selectie van Belgische bieren. € 2 voor een halve liter Grimbergen van ’t vat is een (lekker) koopje!

Belgrado11

Aan de Sava rivier vind je ook Beton Hala, een gerestaureerd havendok waar een aantal van de beste en gezelligste restaurants van Belgrado te vinden zijn. Je kan er heerlijk tafelen of gewoon iets drinken op één van de terrassen aan het water. Wij dronken enkele frisse Somerby’s en Mojito’s bij Sofa en Cantina de Frida.

Belgrado6

In de stad die meer dan eens verwoest werd in het verleden en vaak volledig met de grond werd gelijk gemaakt vind je verschillende bouwstijlen terug. Van neobarok, classicisme en de typische Balkanstijl tot de socialistische genummerde appartementsblokken van na de oorlog in Novi Beograd (Nieuw Belgrado).

Belgrado3

De leukste manier om Belgrado te ontdekken – zeker bij mooi weer – is misschien wel per fiets. Twee dagen op rij huurden wij er eentje voor de belachelijk lage prijs van € 4 voor een hele dag (500 Servische dinar). In het historische centrum van de stad is het vaak opletten geblazen bij gebrek aan fietspaden, maar langs de rivier zijn er speciale fietsstroken gemaakt. Fietsverhuurbedrijf Markoni Sport is terug te vinden nabij Beton Hala langs de Sava, je mag je fietsen zelfs houden tot 22u. Betalen kan je enkel cash en er is een identiteitskaart nodig als borg.

Belgrado5

Belgrado7

Belgrado4

Wie lekker (en goedkoop) wil eten is in Belgrado op de juiste plaats. De stad telt honderden eetgelegenheden, maar de meest authentieke vind je ongetwijfeld terug in de Skadarlija wijk. In de smalle straatjes serveren ze typische Servische vlees- en visgerechten terwijl er overal live muziek wordt gespeeld. De eerste avond kozen we voor het restaurant Tri Sesira (Zadarska 29) waar we ons volpropten met massa’s lekker vlees. De rekening? € 15 per persoon (drie halve liters bier, ruime tapasschotel en vleesgerecht).

Belgrado heeft zelfs een heus strand! Om even te ontsnappen aan de drukte van de stad kan je een fietstochtje overwegen naar Ada Ciganlija. Het eiland in de Sava rivier ligt op zo’n 6-tal kilometers van de Brankov brug en is ideaal voor wie in de zomermaanden even verfrissing zoekt. Je kan er onder andere zwemmen (voor de liefhebbers zelf naakt, tussen een bepaalde strook) of gewoon chillen in één van de beach bars.

Belgrado10

In Belgrado is er heel wat op en langs het water te doen. De typische drijvende clubs of splavovi zijn vooral te vinden tussen de Donau en de Brankov brug (recht tegenover Beton Hala). We gingen er ’s nachts een kijkje nemen, maar besloten toch maar snel terug te keren omdat we er ons (in tegenstelling tot elke andere plek in de stad) niet echt 100% op ons gemak voelden. De volgende dag reden we met de fiets een klein stukje verder, richting Zemun. Daar drijven tientallen bars die overdag gewoon dienst doen als plek om een biertje te drinken of iets te eten. Wij stopten er bij Goga voor enkele lekkere pasta’s (spaghetti bolognaise € 5,5 en tagliatelle met zalm € 7).

Belgrado17

Ieder jaar in augustus is er trouwens een gratis bierfestival. Het Belgrade Beer Fest is het grootste festival in zijn soort in zuidoost Europa. Meer dan een half miljoen mensen bezoeken het evenement dat meestal zo’n vijf dagen duurt.

DSC02124_Snapseed

Praktisch

Via luchtvaartmaatschappij Air Serbia zijn er rechtstreekse vluchten die Brussel met Belgrado verbinden. Zo ben je in iets meer dan twee uur vliegen in de Servische hoofdstad. Omdat de prijzen van die tickets voor onze reisperiode te duur uitvielen kozen wij voor een mix van enkeltjes met verschillende maatschappijen. Via Zaventem ging het met SWISS eerst naar Zurich alvorens in Belgrado te landen. Terugkeren deden we dan weer via een tussenstop in Wenen. We betaalden ongeveer € 130 per persoon voor onze retour vliegtickets in augustus.

Overnachten deden we in een groot appartement in het hartje van Belgrado, op slechts enkele honderden meters van Skadarlija, de straat met tientallen gezellige en authentieke restaurants. Het appartement met twee slaapkamers (waar makkelijk 5 mensen kunnen overnachten, sofa niet meegerekend) heeft een gezellige woonkamer en keuken, maar ook het terras met een leuk uitzicht over Belgrado is een aangename verrassing. Het gebouw heeft een lift (een hele belevenis trouwens) en het wifi werkt er goed. De badkamer is zoals de rest van het appartement erg netjes, maar kan een restyling en wat extra rekjes gebruiken. Met drie personen betaalden we samen ongeveer € 190 voor een verblijf van 4 nachten. Geef toe, € 15 per persoon voor een nacht op deze locatie is toch echt spotgoedkoop? Een transfer van de luchthaven door de eigenaars is mogelijk, wij betaalden hiervoor € 17. Boeken kan je hier.

Bezocht jij Belgrado al eens een keer?


4 reacties

Geef een reactie