Beste gratis musea in Antwerpen

6 min.

Laatste update 23 juli

Antwerpen is een stad met een rijke geschiedenis. Het is dan ook geen verrassing dat er tal van fantastische musea in de stad zijn. De meeste met betrekking tot de stad zelf, maar ook heel wat andere die zich focussen op een bredere geschiedenis of cultuur. Wat je interesses ook zijn, er is zeker een museum voor jou. En omdat iedere reiziger graag wat geld uitspaart, hebben we een lijst opgesteld van gratis musea in Antwerpen.

Musea bezoeken met een pasje

Wie van plan is om meerdere musea te bezoeken tijdens zijn verblijf in Antwerpen doet er goed aan om een Antwerp City Card aan te schaffen. Deze geeft je niet alleen de mogelijkheid om gratis het openbaar vervoer te gebruiken, maar biedt ook gratis toegang tot maar liefst 17 musea in de stad.

Ook met de museumpas krijg je toegang tot een zeventiental Antwerpse musea. De pas kost jaarlijks 59 euro en geeft je een keuze uit meer dan 210 musea in gans België. Bovenop krijg je 5 kortingscodes van 50% voor retour treintickets.

Museum aan de Stroom (MAS)

In 2021 vierde het Museum aan de Stroom zijn tienjarig jubileum. Het MAS focust zicht op de geschiedenis van Antwerpen als havenstad en is gelegen op de oevers van de Schelde. Alleen al het kolossale bouwwerk is het bezichtigen waard. Met vijf verdiepingen zandsteen lijkt het van een afstand op een toren van bouwstenen. Een leuk, modern tintje is dat de exposities QR-codes op de muurlabels hebben, die informatie in vijf talen weergeven. En nog een pluspunt: boven op het dak krijg je een panoramisch uitzicht over de hele stad.

Rubenshuis

(update 2023: enkele jaren gesloten voor grondige renovatie en nieuwbouwproject) Als Vlaming mogen we trots zijn op een van de grootmeesters in de schilderkunst, Peter Paul Rubens. De schilder met een extravagante barokstijl spendeerde een groot deel van zijn leven in Antwerpen en het museum is dan ook gelegen in zijn voormalige woonhuis en atelier. Het Rubenianum bevindt zich in een gebouw achter in de tuin, een centrum gewijd aan de studie van zijn werken. Het huis is enorm groot, met een binnenplaats, een patio, een kunstkamer waar Rubens zijn collectie huisvestte, en een atelierruimte waar Rubens het grootste deel van zijn kunst maakte.

Museum Plantin-Moretus

Dit museum is het enige dat zelf ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het gebouw zelf is het originele woonhuis en de drukkerij van de uitgeversfamilie Plantijn. Het museum is een echte aanrader omdat de historische drukkerij uit de zestiende eeuw doorheen de eeuwen erg goed bewaard is gebleven. Binnen vind je een rijke collectie van historische boeken, drukplaten en meer.

Museum Vleeshuis

Het Museum Vleeshuis is gelegen in een vijfhonderd jaar oude gildezaal in gotische stijl. Het Vleeshuis was vroeger het slagersgilde en fungeerde als centrale vleesmarkt. Toch heeft het museum niets te maken met de geschiedenis hiervan. Het is echter een verzameling van muziekinstrumenten die het verhaal vertellen van minstrelen en koren tot modernere concerten en dans. Niet alleen is de collectie indrukwekkend, maar ook de kans om het Vleeshuis van binnenin te bewonderen is niet te missen!

Musea bezoeken op gratis toegangsdagen

Om een breder publiek aan te trekken kiezen heel wat musea ervoor om een of meerdere dagen per week hun deuren te openen met gratis toegang.

Zo bieden de laatste woensdag* van iedere maand verschillende musea gratis toegang aan bezoekers. Op deze dag kan je verschillende musea bezoeken zoals het Letterenhuis (update 2022: niet meer toegankelijk), het Red Star Line Museum en het Plantin-Moretusmuseum. Ideaal voor als je geen Antwerp City Card of museumpas hebt aangeschaft.

*Update 2023: Niet meer geldig. Enkel nog voor Antwerpenaars met een A-kaart, iedere eerste dinsdag van de maand en alleen maar voor (enkele) stedelijke musea.

💡TIP: Wil je meer gratis dingen om te doen tijdens een bezoek aan Antwerpen? Lees dan zeker ook deze blog.

Musea waar je altijd gratis toegang hebt

Het Middelheimpark

In de stad Antwerpen vind je vele parken, maar de meest verbazingwekkende is zonder twijfel het Middelheimpark, gelegen in het zuiden van de stad. Het is niet alleen prachtig aangelegd, met vijvers, romantische bruggen en veel bankjes om van het groen te genieten, maar het herbergt ook een gratis museum en de grootste collectie buitenkunst in de regio.

Het binnenmuseum organiseert om de paar maanden nieuwe tentoonstellingen, meestal gekoppeld aan een grotere tentoonstelling buiten. Buitenkunstwerken die te zien zijn, zijn sculpturen van Antony Gormley, Ai Weiwei en Rodin. Als je de gratis app downloadt, kun je een route kiezen en je favoriete artiesten bekijken.

Booking.com

Heb jij nog beste gratis musea in Antwerpen tips?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.