Top of the Rock
Central Park

Dit zijn de drie bekendste uitkijkpunten in New York City

7 min.

Laatste update 12 februari

“Is het duur in New York? Kan ik er overal veilig rondlopen? En in welk deel van de stad kies ik het best een hotel om te logeren?” Het zijn maar een paar van de meest populaire vragen over een bezoek aan NYC. Eentje die ook vaak terugkomt: vanop welk gebouw krijg je het mooiste panoramische NYC view van de Manhattan skyline? Ik zet even mijn favorieten op een rijtje.

https://www.youtube.com/watch?v=kwBaPW13Xtc

Boek je tickets via GetYourGuide voor de beste prijs en kies zelf wanneer je je bezoek inplant naargelang het weer in New York.

Empire State Building

Ook al is het al decennia lang niet meer het hoogste gebouw ter wereld toch is het Empire State Building ongetwijfeld het meest iconische gebouw van New York. De wolkenkrabber opende de deuren in het jaar 1931 en is met zijn 102 verdiepingen 381 meter hoog. Iedereen herinnert zich wel de bekende scene uit de King Kong film met het Empire State in de hoofdrol.

Je gaat na de uitgebreide veiligheidscontroles met de lift naar het Observatory Deck op de 86ste verdieping. Je kan zowel binnen als buiten genieten van het uitzicht van het Vrijheidsbeeld, Central Park of Brooklyn Brigde (bij mooi weer). Met een duurder ticket kan je ook naar het Top Deck op verdieping 102 (enkel binnen).

Uitzicht vanop The Empire State Building

Waar?

Het Empire State Building bevindt zich in Manhattan op de kruising van 34th Street en 5th Avenue.

Top of the Rock

Het uitkijkpunt Top of The Rock bevindt zich op het dak van het 30 Rockefeller Center. Een prachtig art deco gebouw dat met zijn 260 meter zeker niet de hoogste wolkenkrabber van NYC is. New Yorkers kennen het gebouw vooral als hoofdkantoor van televisiezender NBC.

Met één van 60 liften ga je naar de 70ste verdieping voor een prachtig panorama op Central Park en het Empire State Building. Je kan naar boven tot 23 uur, ook een aanrader!

Top of the Rock aka Rockefeller Center

Waar?

30 Rockefeller Plaza is gelegen aan 50th Street tussen 5th en 6th Avenue.

One World Observatory

Het One World Trade Center is met zijn 541 meter het hoogste gebouw van New York en met uitbreiding van het hele Amerikaanse continent. One World Observatory is pas geopend voor het publiek sinds mei 2015.

In de lift van het One World Observatory krijg je aan de hand van timelapse videofragmenten de geschiedenis van New York te zien. Bij aankomst heb je nog een kort filmpje waarna de wand omhoog gaat en je misschien wel het mooiste uitzicht van the Big Apple krijgt (verdiepingen 100, 101 & 102). Je kan hier wel op geen enkel moment naar buiten, alles speelt zich af in het gebouw achter glas. Je krijgt wel een fantastisch 360° NYC view.

One World Observatory

Waar?

One World Trade Center kan je vinden in Lower Manhattan op de hoek van West Street en Vesey Street.

Persoonlijke NYC view favoriet

Uiteraard hebben de drie gebouwen allemaal hun eigen pluspunten om de beste te zijn. One World is het hoogst, Top of the Rock is het goedkoopst en the Empire State Building het meest iconisch. Toch zijn er voor mij persoonlijk enkele redenen om voor het ‘kleintje’ Top of the Rock te kiezen als favoriet.

  • Open air! Groot nadeel van het One World Observatory: je kan er niet buiten en je hebt dus niet het echte vrije gevoel bovenaan.
  • Geen tralies zoals het Empire State Building, maar doorzichtige wanden in openlucht. Ongetwijfeld het beste observation deck voor fotografen.
  • Met de nabijheid van Central Park geeft het park schitterende seizoenseffecten aan je foto’s.
  • Grootste pluspunt voor mij: je ziet het iconische Empire State Building (en dat view mis je natuurlijk als je zelf op z’n dak staat).
  • Je hebt er gemiddeld de kortste wachtrijen.
  • Een ticket is een klein beetje goedkoper.
Vanop mijn favorietje. Top of the Rock.

Andere opties

New York zou New York niet zijn als je hier niet heel veel verschillende, leuke mogelijkheden zou hebben om de beste views te spotten. Zo zijn er ook de ontelbare rooftop bars van de grote hotels waar je met een (te dure) cocktail in de hand zal kan genieten van de formidabele panorama’s. Zo is er onder andere Le Bain van het hotel The Standard langs de High Line met een prachtig zicht op de Hudson.

Eten en rondjes draaien gaan meestal niet goed samen, maar in het New York Marriott Marquis kan je tafelen in het rooftop restaurant, dat ieder uur langzaam 360° draait.

NYC Praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.

Wat is jouw favoriete NYC view spot om een mooi panoramisch beeld te zien van de stad?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.