Ultieme tips om het beste vliegticket te vinden

5 min.

Laatste update 14 mei

De grootste hap uit je reisbudget is vaak de kost van je vliegticket. In artikel probeer ik wat advies te geven. Zo kan je er misschien voor zorgen dat je het beste vliegticket kan scoren.

Check dagelijks & boek vooral niet té vroeg

Een vlucht met de beste voorwaarden boeken doe je niet op een kwartier tijd. Wil je de goedkoopste prijzen vinden dan check je de dagen en zelfs weken vooraf best dagelijks even hoe de prijzen evolueren op verschillende websites die tickets verkopen en/of vergelijken. Boek je ticket vooral niet té vroeg op voorhand, maar wacht ook niet tot de laatste week. De gouden regel is dat je een vlucht het best zo’n 7 à 10 weken op voorhand vastlegt. Natuurlijk kunnen er ook vroeger of later altijd bepaalde promoties of kortingen gelden die ook de moeite waard zijn.

Staar je niet altijd blind op goedkoopste vluchten

De goedkoopste prijs voor een ticket vinden is vaak niet het enige dat belangrijk is. Ga altijd na of er extra kosten van toepassing zijn voor bijvoorbeeld het meenemen van je bagage. Je bent immers niets met een ‘goedkoop’ ticket van bijvoorbeeld 80 euro als je achteraf nog 50 euro moet spenderen aan de kost van je koffers, terwijl je bij die andere luchtvaartmaatschappij voor 99 euro je bagage wel gratis mag meenemen. Sommige maatschappijen bieden je gratis een ontbijt, lunch, diner en drankjes aan terwijl dit bij andere (meestal low-cost maatschappijen) vaak nog extra moet vergoed worden.

Zoek naar de ideale vlieguren

Ga je op een drieweekse rondreis door India, neem je vijf weken de camper voor een tocht door het zuiden van Amerika of plan je een driedaagse shopping-trip naar Milaan? Iedere vakantie heeft andere behoeften en eisen. Wanneer je op zoek bent naar het goedkoopste ticket voor een korte citytrip van enkele dagen kan je toch het best een beetje meer centen neertellen voor een vlucht met de meest ‘ideale vlieguren’. Je wil immers zo veel mogelijk tijd spenderen in de stad waar je naartoe wil. Kies bij vertrek misschien het best voor een vroege vlucht en bij terugkomst voor een avondvlucht. Zorg er bij een korte vakantie ook altijd voor dat je non-stop kan vliegen, dus zonder tussenlanding. Is een tussenlanding toch noodzakelijk kies dan voor de kortst mogelijke tussenstop (met een korte lay-over), maar let er wel op dat je jezelf genoeg tijd geeft om je aansluitende vlucht te halen. Anders draait je citytrip gegarandeerd in de soep!

beste vliegticket vliegtuig
Maak voldoende tijd vrij om het beste vliegticket op te sporen.

Kom uit je comfort zone… en vind het beste vliegticket

Kijk ook eens naar een andere luchthaven in de buurt. Ben je het gewend om vanop Brussels Airport te vertrekken? Waarom eens niet zoeken op vluchten vertrekkende vanuit Luik, Antwerpen, Charleroi, Oostende, Eindhoven, Maastricht, Parijs, Amsterdam of Düsseldorf?

Combineer verschillende maatschappijen

Waarom beperken tot één bestemming? Vaak zijn reizen naar verschillende steden, met verschillende maatschappijen financieel interessanter. Waarom een tripje naar Barcelona als je voor enkele euro’s minder ook nog eens Milaan kan bezoeken?

Je ziet het: al is het vaak puzzelwerk, combineren is de boodschap!

Rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij

Check ook altijd bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Zo kan je eens kijken op de website van bijvoorbeeld Lufthansa of Brussels Airlines. Zij hebben vaak een speciale promo zoeker. Bij andere, externe boekings- en vergelijkingswebsite moeten vaak extra dossierkosten en fees gegeven worden, waardoor rechtstreeks boeken bij de luchtvaartmaatschappij vaak, maar niet altijd, het voordeligst is.

Zoek en vind de beste plaats op het vliegtuig.

Waar moet ik beginnen zoeken naar het beste ticket?

Er zijn op het internet honderden sites en tools te vinden die je kunnen helpen bij het zoeken van de goedkoopste vlucht. De meest bekende zijn misschien wel Skyscanner of Kayak. Ikzelf werk heel graag met Momondo dat je een mooi overzicht geeft van de vluchten en prijzen.

Voor low-cost maatschappijen kan je onder andere terecht bij de websites van Ryanair, Vueling, EasyJet of Wizzair.

Je kan ook bij reisorganisaties als TUI of Connections enkel je vlucht boeken zonder een verblijf. Check daarom ook zeker die website’s. Vaak hebben ze promoties en zijn de prijzen (naar vakantiebestemmingen) goedkoper dan met de klassieke lijnvluchten.

Waar ga jij op zoek naar het beste vliegticket?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.