/

Slow-travel 2.0: zorgeloos boot(je) varen in Nederland

6 min.

Laatste update 31 maart

Schip ahoy piraten! Vetexbart was de afgelopen dagen terug te vinden op de Nederlandse wateren. Want nu het Franse Nicols ook vaarvakanties aanbiedt bij onze noorderburen heb je geen enkele reden meer om een bezoekje aan Nederland nog langer uit te stellen.

We kennen Nederland natuurlijk als hét land van kaas, tulpen en André Hazes, maar waar je ook gaat kom je ook grachten en kanalen tegen. Net daarom is een meerdaagse tocht met een rivierboot een uitstekende manier om 100 procent zen van al dat moois te genieten. Dat kan helemaal op je eigen tempo terwijl je zelf de baas bent over je route. Beter dan dit wordt slow-travel niet.

Geen vaarbewijs nodig

De grootste verrassing voor ons vertrek was misschien wel de boodschap dat je helemaal geen vaarbewijs nodig hebt om een Nicols boot te besturen. In Nederland geldt immers de regel dat voor boten tot 15 meter er geen speciale vergunning nodig is. Je kan dus echt zelf schipper zijn van je eigen boot.

Eenvoudig te besturen

Na een korte maar duidelijke instructie door een medewerker was het eindelijk aan ons. Eenmaal achter het roer van de boot ging alles verbazend vlot. Het aanleggen aan de steigers vereist misschien wat extra aandacht, maar zolang je enkele eenvoudige regeltjes in het achterhoofd houdt kan zelfs het kleinste kind de vaarmissie tot een goed einde brengen. Een handige tablet geeft de mogelijke routes weer en zorgt voor extra informatie over te passeren sluizen, boeien en havens.

Van romantisch uitje tot gezellige vriendenweek

De Nicols boten heb je in verschillende formaten en indelingen. Wij kozen voor ‘n groot exemplaar voor een achttal personen. De Octo fly flirt met de maximum toegestane afmetingen en telt maar liefst vier aparte slaapkamers met elke hun eigen badkamer. Het bedrijf biedt zelfs meer dan 25 modellen aan, waarop je met twee tot twaalf personen kunt verblijven. Je kan kiezen om een weekend te varen, een mid- of volledige week.

Ruim en comfortabel

Buiten de eigen slaap- en badkamers heeft onze boot een ruime en gezellige zithoek met volledig ingerichte keuken en een prachtig 360° uitzicht over de rivier. Terwijl er iemand aan het roer draait kan de rest van het gezelschap genieten van een goed boek of een frisse pint.

De volledig ingerichte keuken zorgt er voor dat je heel wat restaurantkosten kan uitsparen tijdens je vakantie. Wij brachten vooraf alvast enkele koelboxen vol ingrediënten mee aan boord zodat een lekkere pasta of stukje gegrilde zalm in no-time op tafel verscheen.

Bij goed weer trek je uiteraard graag zoveel mogelijk naar buiten. Op het dek van het schip kan je heerlijk zonnen, of misschien gooi je liever een T-bonesteak op de barbecue?

Route

De te volgen route? Die bepaal je helemaal zelf! Je kan varen in een lus, maar ook via een enkele reis. Wie in Nederland wil varen vertrekt in de haven van Kerkdriel, niet ver van ‘s Hertogenbosch. Wij voeren tijdens onze mini-week onder andere richting Heusden en het nationale park De Biesbosch.

Het nationale park De Biesbosch is een prachtig deel van Nederland. De zoetwaterdelta met beekjes en rivieren is de thuis van meer dan 300 bevers. In het Biesbosch Museum kunnen kinderen alles leren over het ontstaan van dit stuk natuur, met als pronkstuk een schaalmodel van 30 bij 30 meter met polders, dijken en stromen. In 45 minuten wordt de getijdenwerking in de delta uitgelegd en stroomt er water in de maquette. Bezoekers kunnen met schuifjes en sluizen de hoeveelheid water beïnvloeden.

Een riviercruise geeft je echt de mogelijkheid om Nederland op een toffe manier te ontdekken. Wil je even aanmeren om te zwemmen? Of misschien maak je liever een fietstocht langs de kanalen? Da’s allemaal geen enkel probleem. Jij beslist.

Boot varen praktisch

Het Franse bedrijf Nicols is de grootste verhuurder en fabrikant van boten waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Buiten Nederland hebben ze ook routes in Duitsland, Portugal en Frankrijk.

Wie gaat varen moet er rekening mee houden dat je havengelden moet betalen als je aanmeert en wil overnachten. Afhankelijk van de haven betaal je zo’n €1,5 à €2 per lopende meter (lengte van de boot).

Om alle routes te ontdekken en om meer te weten te komen over de prijzen van de bootverhuur bezoek je best deze website.

Deze trip kwam er in samenwerking met Nicols.
Meer lezen over deze vakantie? Houd dan zeker de blogs van Frederic, Ben en Matthias in het oog.

Zou jij graag kapitein zijn op een rivierboot?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.