Citytrip Brussel met Europese wijk als uitvalsbasis

7 min.

Laatste update 4 maart

Wie aan een citytrip Brussel denkt komt nogal snel terecht bij enkele blikvangers als Manneke Pis, het Atomium of de Grote Markt. Maar uiteraard heeft onze hoofdstad heel wat meer te bieden. Daarom gingen we graag in op de uitnodiging van Thon Hotels om een nachtje te komen logeren in één van hun Brusselse hotels. Niet in het hart van het toeristische stadscentrum dit keer, maar wel pal in de Europese wijk.

Jubelpark

De Europese wijk is niet alleen maar een onpersoonlijke en grijze kantoorbuurt. Door de nabijheid van enkele parken zoals het Leopoldpark en het Maria-Louizasquare kleurt het district op heel wat plaatsen zelfs verrassend groen. Hét paradepaardje is echter het Jubelpark, dat ooit werd aangelegd door Leopold II en die daarmee de vijftigste verjaardag van België wou vieren. Het is niet enkel een groene lap, maar het park huisvest ook enkele interessante musea. Zo heb je het gigantische Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Men werpt er een blik op de wereldoorlogen en het museum toont meer dan honderd (gevechts)vliegtuigen. Ben je een autofreak? Dan is er Autoworld, met een hoop unieke en antieke bolides.

Artistieke gebouwen

Brussel wordt al decennia opgefleurd door een reeks prachtige art nouveau en art deco gevels. Denk daarbij maar aan de Belgische architecten Victor Horta en Henry Van de Velde. Die laatste ontwierp onder andere de prachtige Solvaybibliotheek in het Leopoldpark. Voor schitterende façades van herenhuizen wandel je best eens rond het groene Ambiorixplein. Vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan het geometrische Cauchie-huis.

Wist je dat? De Grote Moskee in Brussel eigenlijk het Egyptische paviljoen was tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897?

EU-instellingen

Als hoofdstad van Europa verschaft Brussel onderdak aan tal van Europese instellingen zoals het kruisvormige Berlaymontgebouw, het Justus Lipsius of Paul-Henri Spaakgebouw. In het Parlamentarium maak je op een speelse wijze kennis met de geschiedenis van de Europese instellingen en politiek. Een bezoek is zelfs gratis.

Luxueus overnachten

Wie zeker wil zijn van een goede uitvalsbasis om de Europese wijk en bij uitbreiding gans Brussel zit meer dan goed bij het Thon Hotel EU. Het viersterrenhotel ligt in de Wetstraat en op een steenworp van het Jubelpark. Het historische centrum vind je dan weer op zo’n 2 kilometer afstand. Door de onmiddellijke nabijheid van het metrostation Maalbeek geraak je van daaruit snel in andere delen van Brussel.

citytrip brussel hotel

Kamers

Met meer dan 400 kamers is het Thon Hotel EU best wel groot te noemen. Toch ging het incheckproces bijzonder vlot en persoonlijk. Dankzij een upgrade naar de Royal Suite was er in de grote kamer een eigen infraroodsauna en (zonne)terras. Ook de standaard tweepersoonskamers zijn modern en voorzien van alle comfort. Denk aan airco, gratis wifi, espressomachine en SMART-TV. Wie wil sporten kan dat in de state-of-the-art fitnessruimte.

Eco

Het hotel doet er alles aan om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Daarvoor werd het beloond met het internationale Green Key-milieukeurmerk. Zo is er gekozen voor 100% hernieuwbare energie. Het hotel bezit ook het eco-dynamisch ondernemingslabel, heeft zonnepalen, maar ook een moestuin en een bijen- en insectenhuis. Er worden ook enkele goede doelen gesteund: denk maar aan de bloeddonatiedagen van het Rode Kruis. In het restaurant serveert men trouwens lekkere fairtrade koffie.

Gasten kunnen bij een verblijf van langer dan 1 nacht kiezen om een kamerschoonmaak te skippen. Zo gaat er 5 euro naar een van de sociale partners als het Rode Kruis. Meer info daarover vind je hier.

Indien de video in je browser niet afspeelt, klik hier.

Ontbijt & diner

Hoogtepunt van ons verblijf bij Thon Hotel EU was ongetwijfeld het rijkelijke ontbijtbuffet. In het weekend betaal je daarvoor slechts 16 euro per persoon, wat het echt wel meer dan waard is. Enorm groot pluspunt is ook dat je op zaterdag en zondag kan ontbijten tot maar liefst 12 uur. Dineren of ‘n cocktail slurpen kan dan weer in het eigen brasserie-restaurant The Twelve.

Wist je dat? Thon Hotels zijn oorsprong kent in Oslo? De hotelketen heeft ondertussen meer dan 70 hotels in Noorwegen, Brussel en Rotterdam.

Dine, wine and sleep fine

Wij kozen voor het Dine, wine and sleep fine pakket. Bij deze formule kan je de smaakpapillen verwennen. Wanneer je voor minstens voor €175 spendeert in het The Twelve restaurant, is de overnachting én het ontbijt voor twee personen helemaal gratis.

Nog dichtbij

Nog op wandelafstand van het Thon Hotel EU ligt de Koninklijke Wijk met als trekpleisters het Koninklijk Paleis van Brussel en het Warandepark. Onze favorieten zijn echter het Muziekinstrumentenmuseum (check de gevel) en Musée Magritte.

Citytrip Brussel praktisch

Wie denkt aan een citytrip Brussel doet dat het best met het openbaar vervoer. Er rijden immers treinen vanuit ieder groot station richting hoofdstad. Eenmaal in Brussel aangekomen is de stad erg goed te voet te ontdekken of is er voor de grotere afstanden de tram, bus of metro van De Lijn, TEC of MIVB. In het centrum kan je ook gemakkelijk gebruik maken van deelfietsen of elektrische steps.

Heb je ook zin gekregen in een citytrip Brussel?

Koninklijke Serres in Laken, Brussel.

Deze citytrip Brussel kwam er in samenwerking met Thon Hotels.
Meer weten over Brussel? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van VisitBrussels.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.