Op citytrip in Henegouwen: ontdek Charleroi, La Louvière en omgeving

5 min.

Laatste update 22 augustus

Diep verscholen in het zuidwesten van België ligt de provincie Henegouwen. Het is een ware schat aan verborgen parels die wachten om ontdekt te worden. Van industriële charme tot groene pracht, deze regio heeft voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een betoverende citytrip door Henegouwen, met als hoogtepunten bezoekjes aan Charleroi, La Louvière, Bergen en de omgeving.

Art nouveau wandeling in Charleroi

Onze reis begint in de straten van Charleroi, waar we ons laten onderdompelen in de weelderige pracht van de art nouveau. Met de routekaart op onze smartphone volgen we een betoverende wandeling langs meesterwerkjes van architectuur, waarbij elke hoek een nieuw pareltje onthult. Na deze culturele duik in het verleden genieten we van wat vrije tijd in Charleroi. We wandelen langs boetieks, ontdekken charmante cafés en genieten van het bruisende stadsleven voordat we ons volgende avontuur beginnen.

💡TIP: Ga voor een biertje of snelle hap naar het oudste cafeetje van Charleroi: La Quille | Rue De Marcinelle 33 in Charleroi

Bois du Cazier: diepe duik in de industriële geschiedenis

Met veel goesting rijden we met bus 1 (of 52) richting Marcinelle, naar het indrukwekkende Bois du Cazier. Dat is een voormalige kolenmijn die nu dienst doet als een fascinerend museumcomplex. Hier nemen we deel aan een boeiende audiotour die ons meeneemt door de gangen van de geschiedenis en ons onderdompelt in het leven van de mijnwerkers. Het is een aangrijpende ervaring die ons diep raakt en ons een nieuwe waardering geeft voor de industriële erfenis van deze regio.

De mijnramp bij Bois du Cazier vond plaats op 8 augustus 1956. Het was een bijzonder tragische gebeurtenis waarbij 262 mijnwerkers omkwamen in een ondergrondse explosie. De ramp staat bekend als een van de dodelijkste mijnrampen in de Belgische geschiedenis. De site is nu een herdenkingsplaats dat de herinnering aan de slachtoffers levend houdt.

La Louvière: op ontdekking met de fiets

Onze volgende bestemming is La Louvière, waar we de stad verkennen op twee wielen. Met gehuurde fietsen rijden we naar ons heerlijke Orange Hotel. Onderweg genieten we van het pittoreske landschap en de frisse buitenlucht. Na het inchecken in ons hotel nemen we even de tijd om te ontspannen en ons voor te bereiden op een nieuwe dag vol avontuur.

💡TIP: Onze fietsen huurden we in het VVV-kantoor Centrissime | Place Mansart in La Louviere

Ascenseur van Strépy-Thieu: een technisch meesterwerk

Een flauw ochtendzonnetje verwelkomt ons terwijl we opnieuw op onze fietsen stappen en koers zetten naar de imposante Ascenseur van Strépy-Thieu. Dit reusachtige scheepsliftsysteem tilt schepen maar liefst 73 meter omhoog, waardoor ze het hoogteverschil tussen twee niveaus van het Canal du Centre overbruggen.

Dit technische hoogstandje tilt ons niet alleen letterlijk op naar nieuwe hoogtes, maar ook figuurlijk, met een meeslepende tentoonstelling die de waterwegen van gisteren, vandaag en in de toekomst onthult. Onderweg genieten we van een zelf meegebrachte picknick, omgeven door een prachtig landschap.

Bergen: van kunst tot culinaire verwennerij

Onze reis brengt ons ook naar Mons, waar we ons verwennen met een verblijf in het luxueuze Van Der Valk Hotel. De volgende dag nemen we deel aan een begeleide Van Gogh Tour, waarbij een gids ons meeneemt op een reis door de ogen van de beroemde kunstenaar. We ontdekken de straten en plekken die Van Gogh heeft vastgelegd en leren meer over zijn leven, werk en zijn passage in de Borinage.

In Brasserie Saint-Lazare, proeven we van de lokale biertjes die de streek te bieden heeft.

Een andere wandeltip in Bergen is: in het spoor van de Doudou. Je passeert onder andere het Belfort, de Grote Markt en de Sint-Elisabethkerk.

💡TIP: In Bergen raden we restaurant Le 44 aan voor lunch of diner | Rue des Fripiers 44 in Bergen

Citytrip Henegouwen praktisch

Waar wacht je nog op? Pak je koffers, spring op de trein en laat je betoveren door de schatten van Henegouwen! Meer informatie vind je op deze website. Ook dit fantastische vakantiepark ligt in de provincie Henegouwen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.