Corsica, de allermooiste berg in zee

12 min.

Laatste update 4 juni

Corsica is niet meteen een bestemming waar je automatisch aan denkt bij het openslaan van de nieuwste reisbrochures op zoek naar het volgende vakantieadres. Nochtans heeft het Franse eiland van alles in zijn mars. Het mag dan wel bijna vier keer in ons Belgenlandje passen, toch heeft het zo’n duizend kilometer aan kustlijn. Je kan er zelfs op meer dan 200 baaien en stranden je handdoek openslaan. En met zijn tientallen bergtoppen die meer dan tweeduizend meter hoog zijn mag ook de wandelaar in zijn handen wrijven. Het dunbevolkte eiland bestaat bovendien voor het merendeel uit natuurgebied. De Oude Grieken noemden Corsica niet voor niets ‘de mooiste’. Ook de liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen het eiland in de Middellandse Zee maar beter snel op hun bucket list plaatsen. Ik bezocht in samenwerking met ferrymaatschappij Corsica Linea en NMBS Europe vooral het noorden van het eiland.

Corsica Linea

Je kan – in het hoogseizoen – uiteraard gewoon het vliegtuig nemen naar Corsica. Wie het over een andere boeg wil gooien kan er ook voor kiezen om vanuit Marseille het hele jaar door de oversteek te maken met de carferry. Corsica Linea brengt je naar L’Île-Rousse, Bastia, Porto Vecchio, of hoofdstad Ajaccio. Heel handig bijvoorbeeld wanneer je graag je auto of motorfiets wil meenemen naar het eiland. Het is ook de ideale manier om Corsica te combineren met een citytrip in Marseille, de oudste stad van Frankrijk.

Het schip de Monte D’Oro doet ongeveer 12 uur over het traject Marseille-L’Île-Rousse. Ik kreeg een buitenkajuit met een raam en badkamer met toilet en douche. De hut was voorzien van 2 bedden, een tafeltje en televisie. Aan boord is er een ruime bar voor drankjes en snacks. ‘s Avonds kan je in het restaurant terecht voor lekkere, royale maaltijden. Er is ook wifi aan boord (betalend). De maatschappij heeft een kantoor in Brussel waar je terecht kan voor verdere vragen en reserveringen.

(c) Corsica Linea

Noord en Centraal Corsica


Omdat mijn reis naar Corsica kaderde in een georganiseerde perstrip kon ik gebruikmaken van een privé bus die ons langs de meest interessante plekjes van het eiland bracht. De beste tip die ik jullie kan meegeven is om enkele dagen een auto te huren. Er zijn zo goed als geen mogelijkheden voor het gebruik van openbaar vervoer.

Saint-Florent

Nadat we vanuit Marseille met de Monte D’Oro aanmeerden in L’Île-Rousse vertrokken we samen met onze Nederlandstalige gids Marlène richting Saint-Florent. Het dorpje ligt ten westen van Cap Corse, een langgerekt schiereiland in het noordoosten van Corsica. We brachten een blitzbezoek aan dit mondaine badplaatsje met zijn prachtige eeuwenoude huisjes, citadel en oude kathedraal.

Bastia

Als je door de straatjes van de Oude Stad (Terra Vecchia) van Bastia loopt met zijn hoge gevels, statige huizen en barokke kerken krijg je meteen een mooi en authentiek stukje Corsica te zien. De stad is gegroeid tegen de helling van een 900 meter hoge berg en voelt meteen erg mediterraans aan. Ga naar Place Saint-Nicolas, één van de grootste pleinen in Europa. In de schaduw van de palmbomen vind je enkele terrasjes die uitkijken op een standbeeld van Napoleon en een oude muziekkiosk. Sla ook zeker de oude haven en de schitterende Genuese citadel niet over tijdens je bezoek.

Corsica was van de 13de tot de 18de eeuw bezit van de republiek Genua. Een naam die vaak opduikt op het eiland is die van onafhankelijkheidsstrijder Pasquale Paoli. Hij speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Corsica en zorgde mee voor het einde van het Genuese bewind.

Corte

Corte is een klein bergstadje – met een lang verleden – gelegen in het hart van Corsica. In de 18de eeuw was het zelfs de hoofdstad van het eiland. Bezoek het standbeeld van generaal Jean-Pierre Gaffori op het gelijknamige pleintje Place Gaffori. In het huis achter het standbeeld kan je de gevel zien waar tijdens de belegering van de stad de Genuese kogels zijn ingeslagen. Duik de smalle straatjes in en nestel je op één van de terrasjes met een pastis. Ook het museum over de Corsicaanse geschiedenis is een bezoek meer dan waard.

Overnachten in hotel Dominique Colonna

We verbleven één nacht in het fantastische hotel Dominique Colonna in Corte. Dit viersterrenhotel ligt in het groen en kijkt uit op de rivier. De kamers zijn modern, ruim en hebben een privéterras. Je kan gebruikmaken van het prachtige buitenzwembad en aperitieven of ontbijten in de sfeervolle tuin van het hotel.

Boek Hotel Dominique Colonna | Vallée de la Restonica | Corte

Wist je dat…

 • … het in de zomermaanden bijzonder warm kan worden op Corsica? De meest ideale maanden om het eiland te bezoeken zijn april-mei of september-oktober.
 • … je voor een bezoek aan Corsica enkel je identiteitskaart nodig hebt?
 • … je gewoon kan betalen met euro’s. Geld uit de muur halen is geen probleem.
 • … Corsica onderdeel van Frankrijk is en is verdeeld in twee departementen?
 • … de officiële taal Frans is. De inwoners hebben ook een eigen taal: het Corsicaans.
 • … de bekendste Corsicaan Napoleon is? Hij werd er geboren en bracht er zijn kindertijd door.

Calvi

Eén van mijn favorietje plekjes tijdens onze roadtrip door Corsica was Calvi, in het noordwesten van het eiland. Het is ook de hoofdstad van de Balagne. Da’s de regio rond Calvi en L’Île Rousse en werd vroeger de ‘tuin van Corsica’ genoemd. Ook in Calvi is de blikvanger een oude citadel die hoog boven een prachtige baai uittorent. Deze voormalige Genuese stad heeft een prachtige jachthaven (met een oude zouttoren) en wordt vooral in de zomer door heel wat toeristen bezocht omwille van zijn mooi wit zandstrand.

Overnachten in hotel Revellata

Dit is een basic driesterrenhotel en een goede keuze indien je graag één of twee dagen in Calvi wil spenderen. Het hotel ligt vlakbij het strand en op enkele minuten wandelen van de haven. De standaardkamers zijn ruim en beschikken over een badkamer met douche, televisie en mini-bar. Er is zowel een binnen- als buitenzwembad.

Boek Hotel Revellata | Avenue Napoleon | Calvi

In Calvi kan je enkele keren per dag de trein nemen naar L’Île Rousse. Dit is een echte belevenis. De trein volgt de kustlijn waardoor je schitterende panorama’s kan bewonderen tijdens de 40 minuten durende rit (€ 6).

L’Île Rousse

Mooie stranden en de hoogste temperaturen van het eiland. Dat is wat er mede voor zorgt dat L’Île Rousse ‘s zomers heel wat toeristen over de vloer krijgt. Via de haven nemen we afscheid van Corsica. Een haven die Pasquale Paoli trouwens in 1758 liet bouwen, in de eerste plaats om te concurreren met het Genuese Calvi.

Enkele stops die de moeite waard zijn

 • Ga binnen in één van de oudste winkels van Bastia, Cap Corse Mattei. Je vindt er  verschillende soorten aperitieven en digestieven, waaronder de Cap Corse. Die drank staat symbool voor Corisca | 15 Boulevard Génerale de Gaulle in Bastia
 • Rondleiding in Brasserie La Pietra. Het plaatselijke bier wordt gemaakt uit kastanjemeel | Route de La Marana in Furiani
 • Wijndomein d’Alzipratu ligt in de regio rond Calvi en kan profiteren van een uitzonderlijk zee- en bergklimaat. Je kan het domein bezoeken voor een rondleiding en degustatie | Domaine d’Alzipratu in Zilia
 • Dwaal door de 7 hectare van het prachtig aangelegde Parc de Saleccia om de flora van Corsica te verkennen. Je ziet er de maquis, dennenbomen, mirten, vijgenbomen en tientallen soorten olijfbomen (€ 9, check openingsuren) | Route de Bastia in L’Île-Rousse

Food & Drinks

 • Ga voor een authentieke lunch naar bistro Le Café Casale in het gezellige centrum van Bastia. Het is er aangenaam vertoeven op het terras | 3 rue Jean Casale in Bastia
 • Wat verborgen achter een fonteintje in Corte ligt restaurant L’Annexe. Lekkere en royale porties.| Rampe Sainte-Croix in Corte
 • Restaurant A Piazzetta in Calvi heeft een gigantisch, maar charmant terras. Ik nam er het driegangenmenu met typische specialiteiten zoals patés, everzwijn op Corsicaanse wijze en kazen | Place Marchal in Calvi
 • Lekker lunchen langs het strand in L’Île-Rousse? Dan is restaurant A Siesta de place to beBoulevard Charles-Marie Savelli in L’Île-Rousse

Praktisch

Ik vertrok vanuit Brussel-Zuid met de TGV naar Marseille. Dat kan in alle comfort en zonder over te stappen. De rit duurt ongeveer 5,5 uur. Als je voldoende op voorhand boekt vind je al tickets in tweede klasse vanaf € 59 voor een enkele rit. Vanuit Brussel zijn er trouwens zo’n 25 rechtstreekse verbindingen met de TGV binnen Frankrijk. Meer info en boeken kan via de website van NMBS Europe.

Ik haalde heel wat inspiratie voor mijn reis uit deze handige reisgids over Corsica. Je kan hem hier bestellen.

Deze persreis naar Corsica werd mogelijk gemaakt door de kamer van koophandel van Haute-Corse, Corsica Linea en NMBS.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.