Giga-aquarium Nausicaá: het neusje van de zalm

8 min.

Laatste update op 30 juni door Bart

Nausicaá in Boulogne-sur-Mer ligt op een dik uur rijden van de Belgische grens en is hiermee een populaire bezienswaardigheid voor vakantiegangers die een tripje langs de Opaalkust in Noord-Frankrijk maken. Vetexbart trok onlangs naar Europa’s grootste aquarium.

Grootste aquarium in Europa

Nausicaá in Boulogne-sur-Mer heeft zijn faam te danken aan het feit dat het sinds 2018 het grootste aquarium in Europa is. Maar liefst 2600 soorten en ruim 58.000 zee-, land- en zoetwaterdieren noemen deze plek hun thuis. Zo kunnen de jaarlijkse 600.000 bezoekers onder meer haaien, roggen, pinguins en verschillende zoetwatervissen bezichtigen. En als deze cijfers je nog niet helemaal onder de indruk maken, dan kunnen we er nog bijvertellen dat het grootste aquarium maar liefst 10.000 kubieke meter water bevat. Het equivalent van vier Olympische zwembaden. Om het te vullen heb je maar liefst zes weken nodig!

Deze grootste watertank is gelegen in een nieuw gebouw in de vorm van een mantarog en heeft glaspartijen van maar liefst twintig meter lang en vijf meter hoog. Een indrukwekkende technische inspanning die ervoor heeft gezorgd dat bezoekers kunnen genieten van het waterballet van de bewoners door het ecosysteem van de zee na te bootsen. Zo is het een waar spektakel om de grijze haai, scholen andere vissen en de grote mantarog tot tegen het raam te zien zwemmen. Niet alleen het enorme kijkpaneel is indrukwekkend, maar de 18 meter lange transparante tunnel biedt je een meeslepende ervaring met panoramische kijkhoeken. Het wordt nog beter. Met de Augmented reality tool ontmoet je in de Grand Large de grootste zeebewoners via holografische dierenprojecties.

De haaientank en het aaibassin

Hoewel deze nieuwe toevoeging aan Nausicaá de bedoeling heeft om het bezoekersaantal op te trekken tot 1 miljoen per jaar, mogen we die andere blikvangers niet vergeten. Zo is er de haaientank waar je oog in oog komt te staan met de zandtijgerhaai. Indrukwekkend, want door de grote raampartijen zie je ze van alle kanten. Zo zwemmen ze boven en onder de bezoekers waardoor het Jaws-gevoel je toch een beetje bekruipt. Nog dichter bij de dieren kom je in het aaibassin. Hier zwemmen kleinere roggen die je kan aanraken. Hier zorgt het contact tussen mens en dier voor een onvergetelijke ervaring. Deze interactieve expositie is maar een van de redenen waarom bezoekers vol lof zijn over Nausicaá.

Nausicaá heeft vooral educatieve functie

In Nausicaá ligt de focus op de onderwaterwereld en de mariene fauna die er leeft. Van grote reuzen zoals de walvishaai tot koraaldiertjes. Aan de hand van de vele exposities en interactieve ruimtes worden bezoekers – en met name ook de kinderen – bewust gemaakt van de schoonheid van de onderwaterwereld en de gevaren die het bedreigt. Denk maar aan de expositie omtrent de opwarming van de aarde en de impact hiervan op de oceanen.

Nausicaá is dan ook veel meer dan alleen een aquarium. Het is een centrum waar de unieke mariene onderwaterwereld op een leuke, leerzame en wetenschappelijke manier kan worden ontdekt, met een primaire focus op de relatie tussen mens en zee. In 25 jaar heeft Nausicaa meer dan 15 miljoen bezoekers verwelkomd en is het een belangrijke speler geworden in de inspanningen om het bewustzijn van het mariene milieu te vergroten. Bovenal is de rol van het aquarium om leden van het publiek te verenigen achter inspanningen om de manier waarop de oceanen en hun hulpbronnen worden beheerd te verbeteren en om actie aan te moedigen. Hierdoor staat het ook op de UNESCO lijst.

Wat valt er anders nog te doen langs de Opaalkust?

De Opaalkust in Noord-Frankrijk is een aantrekkelijke vakantiebestemming voor Belgen, Nederlanders en reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, net omdat het zo dichtbij is gelegen. Deze regio heeft ook heel wat moois te bieden.

Fietsen langs Des Deux Caps

Vanuit België rijd je richting Boulogne-sur-Mer en passeer je eerst nog een andere trekpleister in deze streek: Des Deux Caps. De kliffen van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez vormen samen het natuurreservaat Grand Site des Deux Caps. Dit gebied is het dichtstbijzijnde punt in Frankrijk naar de Britse kust en ligt dan ook op slechts 30 minuten rijden van Calais. De namen van de twee kliffen vertalen zich in grijze neus en witte neus, wat logisch zal zijn als je hun vormen vanaf de kustlijn in het water ziet uitsteken, net als een neus!

Cap Blanc-Nez is een witte krijtrots die boven de kustlijn uittorent. Het is ongeveer 135 meter hoog, dus je hebt een fantastisch uitzicht vanaf de top, maar ook vanaf de stranden beneden. Er zijn wandelpaden beschikbaar en op heldere dagen zie je de Engelse kust over het water.

Misschien nog een betere manier om dit natuurreservaat te verkennen is per fiets. Zo zijn er twee gemarkeerde routes (Circuit Terre des 2 Caps – 38km en Circuit Les Marbrières – 42 km) die je toelaten om de vele vissersdorpjes en steile velden te verkennen. Houd er rekening mee dat deze prachtige route vaak klimt voordat je opnieuw afdaalt. Regelmatig is er hier ook een stevige wind waardoor elektrische fietsen een grote hulp kunnen zijn voor onervaren fietsers die hun kuiten liever niet al het werk laten doen. Vergeet zeker geen tussenstop te maken in Brasserie des 2 Caps waar je een ambachtelijk biertje kunt drinken. Dat heb je ondertussen dik verdiend!

De havenstad Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is de belangrijkste vissershaven in Europa en dus kun je een bezoek aan de haven en vismijn niet missen. Hier vind je de beste vis- en zeevruchten van de noordkust van Frankrijk. Proef in een lokaal restaurantje dus zeker een van de vele visgerechten op het menu. Wandel nadien door de haven of in de voetgangersstraatjes in het oude centrum. Met z´n vele winkeltjes en het zicht op het kasteel zeker de moeite waard! Wie Boulogne-sur-Mer in juli bezoekt maakt misschien het Festival de la Côte d’Opale mee. In september is er in Etaples dan weer het Fete du Hareng Roi ter ere van de koningsharing. Je kan er zoals verwacht haring op verschillende wijzes proeven. Een erg eigenzinnig festival met een unieke traditie die ongetwijfeld zal smaken naar meer.

Overnachten

Tijdens onze trip verbleven we in de luxueuze appartementen van Evancy, die net naast de haven liggen van Boulogne-sur-Mer en op zo’n 10 minuutjes wandelen van Nausicaá. In een complete studio kijk je uit over de historische stad en ontdek je er alle troeven.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.