Op de golven van betovering: ontdek de Rhône tijdens riviercruise

14 min.

Laatste update 18 juli

Onlangs maakten we voor het allereerst kennis met het fenomeen riviercruise. Op een giga-schip, samen met een paar duizend andere passagiers ronddobberen op de Middellandse Zee, dat deden we met Vetexbart al wel eens eerder. Maar dit keer stappen we aan boord van de MS VIVA VOYAGE van VIVA Cruises. Hier is plek voor slechts 153 passagiers en de oceaan wordt ingeruild voor de Rhône rivier in Frankrijk.

VIVA Cruises: Rhône riviercruise

Bij VIVA Cruises zijn ze dus gespecialiseerd in riviercruises. Je vaart met kleinere schepen die speciaal zijn ontworpen zodat ze gemakkelijk toegang hebben tot kleine waterwegen en rivieren. Ze moeten immers regelmatig door een sluis kunnen passeren. Geen mastodonten dus die je wel eens in de haven ziet liggen tijdens je vakantie op Santorini of Sardinië.

Je kan bij deze Duitse maatschappij verschillende routes uitkiezen, denk maar aan varen op de Rijn, Moezel, Donau, Maas of de Seine. VIVA Cruises is operatief in onder andere Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Oostenrijk. Wil je er enkele dagen op uit of liever een paar weken? Dan zijn er uiteraard verschillende opties om uit te kiezen.

Vetexbart werd uitgenodigd om 3 nachten mee te reizen tijdens hun Rhônepanorama cruise. We varen mee van Lyon naar Chalon-sur-Saône, Tournus en Mâcon, alvorens terug aan te meren in Lyon. De volledige route duurt 7 nachten en maakt ook nog stops in Châteauneuf-du-Pape, Avignon, Arles en Viviers.

Met de auto, trein of het vliegtuig naar Lyon

Vanuit Brussel rijd je met de auto in zo’n 7 à 8 uur naar Lyon, waar voor ons de riviercruise zou beginnen. Denk eraan dat je op deze route tol moet betalen.

De gemakkelijkste optie is echter om de trein te nemen naar Lyon. Vanuit Brussel-Zuid kom je na minder dan 4 uren sporen al aan op je bestemming. Het probleem is wel vaak dat de Thalys en TGV-tickets beperkt en erg duur kunnen zijn als je ze niet lang op voorhand boekt. Hou hier dus zeker rekening mee!

Verder kan je ook rechtstreeks vliegen met bijvoorbeeld Brussels Airlines vanaf Brussels Airport. Je bent dan in Lyon in iets meer dan 1 uur. Een taxi naar de kade kost je ongeveer € 65 à € 75.

Start van de riviercruise op de Rhône: Lyon

Onze trip begint dus in Lyon. Je kan er voor kiezen om hier wat vroeger te arriveren want de stad heeft best wel wat te bieden. We varen ook pas in de vooravond uit dus dat zorgt dat we nog wat kunnen rondsnuisteren in de buurt. Vergeet zeker niet om de prachtige basiliek te bewonderen. Dat kan na een stevig klimmetje of via een rit in de kabelbaan. Verder is het leuk om rond te wandelen in de oude stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en om te slenteren langs de oevers van de rivier de Rhône of de Saône. Je kan de pittoreske bruggen oversteken en genieten van de prachtige uitzichten op de stad alvorens aan boord te gaan van de MS VIVA VOYAGE.

🍷 Café de la Cloche in de buurt van Place Bellecourt is perfect om even uit te rusten met een glas Ricard of ‘n roseetje | 4 Rue de la Charité in Lyon

🍷 Of misschien ga je voor een Belgisch biertje op het terras van Le Coin Vert op het gezellige Place des Jacobins | Pl. des Jacobins in Lyon

 🥐🍾 Alles! Ja, echt alles is inbegrepen aan boord van deze cruise!
Wie gaat cruisen met VIVA Cruises weet op voorhand perfect waar hij aan toe is als het gaat om de centjes. Alles aan boord is immers inbegrepen in de prijs. De All-Inclusive formule omvat volpension met een heerlijk ontbijtbuffet en lunch & diner. ‘s Middags en ‘s avonds krijg je meerdere keuzegerechten om uit te kiezen, die dan aan tafel worden geserveerd. Er is steeds een vegetarische optie. Daarbuiten zijn er ook nog snacks te verkrijgen op bepaalde tijdstippen.

Ook helemaal gratis is het onbeperkt bestellen van drankjes tot het sluiten van de bar, ongeveer rond middernacht. Zowel frisdranken, bier als sterke dranken van premium merken tot champagne zitten in het all-in pakket. Verder wordt ook de mini-bar in de kamer dagelijks aangevuld.

Chalon-sur-Saône

Na een verdiende nachtrust aan boord kom je in de vroege ochtend aan in Chalon-sur-Saône. Hier heb je een halve dag om kennis te maken met het pittoreske stadje waar de middeleeuwse kathedraal in het oude centrum centraal staat op een gezellig plein met allerlei terrasjes. Chalon-sur-Saône is ook de geboortestad van Nicéphore Niépce, de uitvinder van de foto.

💡 Je kan iedere dag gratis gebruik maken van de fietsen van VIVA Cruises. Je reserveert ze gewoon even op voorhand aan de receptie en dan staan ze tegen het afgesproken uur buiten op de kade op je te wachten.

🍷 Geniet op het kleine terrasje van Bar Louis van het uitzicht op de prachtige kathedraal op Place Saint-Vincent | 17 Pl. Saint-Vincent in Chalon-sur-Saône

 ⚓ Is een riviercruise op de Rhône alleen maar voor oude mensen?
Een riviercruise is traditioneel nu eenmaal populair bij oudere mensen, vooral omdat het een zeer comfortabele manier van reizen is. Je wordt iedere dag opnieuw afgezet op een andere interessante plek, zonder dat je er zelf enige moeite voor moet doen. Maar dat is natuurlijk een voordeel voor alle leeftijden. We moeten er evenwel niet flauw over doen, op ons schip waren er geen twintigers en dertigers te vinden, al is het maar de vraag of dit een echt nadeel moet zijn. Bijvoorbeeld als je van rust houdt. Ook het avondprogramma, met pianiste in de bar, is naar onze mening meer gefocust op de iets oudere doelgroep. Natuurlijk zal veel afhangen van de gekozen route, het schip en de periode van je reis.

Verder kan je gewoon genieten van een ontspannen sfeer aan boord. Dat kan in het restaurant, de bistro of de bar, maar probeer ook even te genieten van het uitzicht (of een cocktail) op het dek. Je kan er ook voor kiezen om ‘s avonds van boord te gaan indien het schip aangemeerd is en zo ergens de beentjes gaan los te gooien. Wie liever op het schip blijft kan ook zijn badjas aan- of uittrekken en relaxen in de sauna, het stoombad en de jacuzzi. Ook dit is trouwens helemaal gratis, enkel voor een massage of behandeling moet je extra betalen.

Tournus

We komen in de late namiddag aan in Tournus, dat vlak aan de oevers ligt van de schilderachtige rivier de Saône. Ook hier kan je weer enkele uren van boord. We springen alvast de gratis VIVA-fiets op en snellen naar de oude benedictijnenabdij, de blikvanger in het verder kleine dorpje. Vergeet niet de kloostergangen en de crypte te bezoeken. Omdat er niet heel veel tijd is in Tournus nestelen we ons op een terrasje voor een fris streekbier, maar je kan ook een ontspannen wandeling langs de waterkant maken of de sfeervolle straatjes van het oude centrum verkennen.

🍷 Kies voor een van de biertjes op het terras van Bar De L’Hôtel De Ville, vlak voor het gemeentehuis van Tournus |  8 Pl. de l’Hôtel de Ville in Tournus

🔔 “Wat moet ik me voorstellen bij de kajuit waarin je slaapt?”
De kamer die wij hadden aan boord van de MS Voyage moet niet onderdoen voor een ‘echte’ hotelkamer. De kajuit is ongeveer 15m² groot en heeft een eigen badkamer met toilet en douche. Verder beschikt de kamer over een Frans balkon, flatscreen, kleine desk, televisie, koffieapparaat en mini-bar. Er is ook voldoende kast ruimte om je spullen op te bergen. Je kajuit wordt iedere dag gepoetst zoals dat ook op hotel zou gebeuren. Leuk weetje: ook alle fooien zijn inbegrepen bij VIVA Cruises.

Mâcon

Na enkele uren varen – en een prima diner – komen we in Mâcon aan. We besluiten om een avondje van boord door te brengen en we worden meteen verrast door een spectaculair dorpsfeest met acts en vuurwerk. Da’s altijd leuk meegenomen natuurlijk! Daarna duiken we de stad in op zoek naar enkele leuke terrasjes. Morgen hebben we immers nog de hele dag om Mâcon te ontdekken want we varen pas ‘s avonds terug naar Lyon, het einde van onze trip.

🍷 Wie ‘s avonds iets wil drinken in de stad en toch niet te ver van het schip wil wandelen moet op het pleintje Place aux Herbes zijn! Hier hangt een hele goede vibe met bars als Café des Négociants & Le Bergen die de moeite zijn. Hier is ook iedere ochtend een gezellige groenten- en fruitmarkt. Nu je er toch bent neem je ook best een kijkje naar de gevel van het Maison de Bois, dat dateert uit de 15de eeuw.

Is er een dresscode aan boord van de riviercruise?
Ja, het is niet de bedoeling dat je in je speedo en op je slippers aan tafel schuift. Overdag is de dresscode gewoon casual en ‘s avonds mag het met casual chic ietsje meer zijn. Denk aan een jurkje of lange broek met een hemdje. De laatste avond is er meestal een galadiner van de kapitein, waarvoor je je eventueel wat extra kan optutten.

Op excursie

Het voelt vandaag een beetje aan zoals vroeger bij de schoolreis. ‘s Ochtends nemen we de bus voor een interessante excursie naar de abdij van Cluny en een wijnproeverij naar het domein Château de Pierreclos. De abdij was ooit een van de machtigste benedictijnse kloosters in Europa. Excursies zijn uiteraard altijd extra te betalen omdat er hier een beroep wordt gedaan op externe gidsen.

Op riviercruise vertrekken met VIVA Cruise staat synoniem voor in luxe ontspannen aan boord van een modern schip, iedere dag lekker tafelen en borrelen en charmante dorpjes ontdekken waar je misschien anders zelf niet zo snel zou passeren.

Vetexbart

En nu is het tijd om terug te varen naar Lyon. Onze geslaagde trip zit er jammer genoeg op. Herbeleef hier onze avonturen opnieuw via Instagram Highlights.

Riviercruise op de Rhône: praktisch

Op de website van VIVA Cruises vind je alle informatie over deze reis, alle andere routes, prijzen en mogelijkheden.

Denk jij dat jij het naar je zin zou hebben op een riviercruise op de Rhône?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.