Eliza, Cyprus was echt prachtig. Liefs, Bart

9 min.

Laatste update op 2 juni door

Nog voor een sprake was van een Corona-crisis kreeg ik – ergens op een deprimerende maandagochtend, terwijl de regen tegen m’n bureauraam kletste – een mailtje van Eliza. Of ik zin had om een paar dagen wat zonnestralen te gaan sprokkelen op Cyprus. Zij was er al eerder geweest en het was er prachtig, stond er te lezen.

Maak je geen illusies. Uw favoriete weblogger heeft niet plotsklaps de liefde van zijn leven gevonden en is tot op heden niet van ‘t straat (de selectieperiode loopt nog steeds, motivatiebrieven welkom). Eliza zoekt namelijk – ook voor jou – iets unieks uit. Een gloednieuw plekje weg van de massa en een bijzonder verblijf in een authentieke setting. Geen voorgekauwde all-in toestanden dus.

Iemand met een beetje verstand weigert zo’n uitnodiging niet, waardoor ik dus onlangs op het vliegtuig stapte richting Cyprus. Samen met een handvol andere internationale bloggers ging ik enkele dagen op ontdekkingstocht op het eiland van Aphrodite. M’n partner in crime tijdens deze trip was vriend en reisblogger Niel, van Tjoolaard. Die heeft – in tegenstelling tot mezelf – wel zo’n roze vod in zijn portefeuille steken. Niet onbelangrijk want Eliza zorgt steeds dat er een huurwagen je opwacht aan de luchthaven.

Wat doen op Cyprus?

Allemaal goed en wel, maar waarvoor zou je nu eigenlijk – buiten de 300 dagen zon per jaar, het overheerlijke eten en kilometers lange stranden – nog naar Cyprus willen gaan? Ik vertel je alvast wat ik er zoal allemaal deed.

Lemesos

Het Venice Beach van Cyprus


Limassol, of Lemesos in het Grieks was de eerste echte stop tijdens m’n driedaagse. Je kan er tegen valavond wandelen langs de recent gerenoveerde promenade, die met een beetje verbeelding aanvoelt als de wereldberoemde boardwalk van Venice Beach in Los Angeles. Of doe zoals ik en zet je ergens op een terras neer om mensen te kijken. KEO is trouwens het meest voorkomende local biertje in Cyprus, en best te pruimen.

Geluk hebben noemen ze zoiets! Net tijdens mijn trip werd onder een stralende zon het 10de Street Life Festival gehouden in de straten van het oude deel van Limassol.

Pafos

Op de UNESCO werelderfgoedlijst


Op weg naar het meest westelijke punt van Cyprus kom je ook voorbij Pafos (Paphos) gereden, een stad die in zijn geheel op de lijst van Unesco werelderfgoed is gezet, en dit jaar de culturele hoofdstad van Europa is. Ik hield een korte stop bij de Koningsgraven die dateren uit de 4de eeuw voor Christus. Het grappige is dat er hier eigenlijk nooit koningen werden begraven, maar inwoners uit gegoede kringen. Deze site is waarschijnlijk interessant voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in archeologie, maar mij kon het niet lang bekoren.

Goedkoop $ | Pafos | € 2,50 voor een entreekaartje

Eten in de buurt

  • Vlakbij de Koningsgraven kan je lunchen bij Karlina’s Restaurant. Ga voor de traditionele Cypriotische meze (€ 15). Big portion alert! Goedkoop $ | Tomb of The Kings road, 78 in Pafos
  • ‘s Avonds gezellig een steak binnenwerken? Bij Oliveto Stonegrill zit je goed! Gemiddeld $$ | Tomb of The Kings Avenue, 96 in Pafos

Bedevaartsoord

Niet ver van Pafos ligt de Rots van Aphrodite, waar de Griekse godin zou geboren zijn. Eigenlijk zijn er twee versies van het verhaal. Die waarbij Aphrodite oprees uit het schuim van de zee, nadat Cronus de sjarel van zijn vader Uranus afsneed en in het water kegelde is ongetwijfeld het spannendst.

Troodosgebergte

De hoogste top


Een absolute must is een hike door het Troodosgebergte, een wandelparadijs met als hoogste top Mount Olympus (1952 meter). De gids – hoe kan het ook anders – Dimitris nam me mee voor een 7 kilometer lange wandeling langs het Artemis trail, door een bosrijk gebied met fantastische panorama’s. Tijdens de autorit doorheen het gebergte kwamen we via kronkelende wegen voorbij oude dorpjes, geklasseerde kerkjes en kloosters. Letterlijk betekent Troodos ‘3 wegen’, omdat je vanuit de 3 steden Nicosia, Limassol en Pafos via een doorgaande weg door de heuvels kan rijden.

Spookhotel

Urbex-exploring in een oud hotel


In Prodromos, op enkele kilometers rijden van Troodos Square en verscholen tussen de dennenbomen ligt het Berrengaria Hotel. Het sloot in 1984 voorgoed zijn deuren. Het voormalige Hotel van de Koningen is mijn allereerste Urbex-ervaring. Feestjeuh bij het zwembad dus!

Wist je dat…

  • de Cypriotische mouflon, een soort van wild bergschaap, alleen op Cyprus leeft
  • die dekselse Cyprioten links rijden
  • onze gids de woorden piemel, afhakken en sperma in één zin heeft gebruikt?
  • je ook kan skiën op Cyprus
  • het land verdeeld is in een Grieks-Cypriotisch deel en een door Turkije bezet deel in het noorden
  • Cyprus tot 1960 nog een kolonie was van het Verenigd Koninkrijk. Getuige daarvan het links rijden en de Britse stopcontacten
  • het beste koper uit Cyprus komt
  • een groot pintje bier op restaurant geen 33-er is (zoals bij ons) maar een 63-er.

Akamas National Park

Buggyrit next level


In de westelijke tip van Cyprus ligt Akamas, een cool nationaal park van meer dan 200 vierkante kilometer dat je eigenlijk niet mag overslaan. Heb je een gewone huurwagen à la KIA Picanto of Opel Corsa dan kan je best uitstappen en het ongerepte Akamas te voet ontdekken (lees: Nee. Nope. Echt, doe het niet met de auto want dan is hij naar de knoppen). Of doe zoals wij en sjeez er rond met een buggy (€ 80 voor 2 uur).

Tochni

Authentiek kunstenaarsdorp


Ik verbleef in het gezellige Tochni, een dorpje dat men ook de hemel op aarde voor kunstenaars noemt. Het authentieke Eveleos Country House telt enkele appartementen in de typisch Cypriotische stijl, en heeft een pracht van een binnentuin mét infinity pool. Het plekje ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Larnaca Airport en is vrij centraal gelegen, waardoor je heel wat steden en bezienswaardigheden makkelijk kan bezoeken met de auto. Het dorp zelf heeft een kerkje, kleine supermarkt en een taverne en ligt op zo’n 5 kilometer van de kust. Het verblijf is boekbaar bij Eliza was here.

Praktisch

De vliegtijd tot Larnaca vanuit Brussel bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. Hou er rekening mee dat het er 1 uur later is dan bij ons. Je hebt voor een kort bezoek aan Cyprus als toerist enkel je identiteitskaart nodig (check alles nog een keer voor je vertrekt op de website van Buitenlandse Zaken). 

Deze blogtrip werd me aangeboden door Eliza was here.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.