Rein op pad: kopje onder in duikcentrum TODI

5 min.

Laatste update 19 februari

Steenkool komt er in Beringen al lang niet meer uit de grond. Ondanks dat een groot deel van de mijnstructuur nog overeind staat, wist de stad hier wel blijf mee en toverde de mijnsite om tot be-MINE.

Duikcentrum TODI

Onder andere een shoppingcentrum en de toeristische dienst vonden hier hun nieuwe thuis. Ook klimcentrum Alpamayo en een nagelnieuw zwembad openden aan de Koolmijnlaan hun deuren. Maar het meest in het oog springt toch het witte, cirkelvormige gebouw aan de voet van de mijnterril. Hierin huist duikcentrum TODI, waar je the ultimate diving experience kan beleven. Dat zijn zware woorden. Ik haalde mijn – helaas veel te kleine – Speedo uit de kast, stofte m’n badmuts af en zocht tevergeefs naar mijn neusknijper. Blub, vandaag ben ik een vis!

Indoorduikcenter TODI op de terreinen van be-MINE.

Initiatie

Wie fan is van Finding Nemo (wie niet?) moet zich toch altijd afgevraagd hebben; hoe ziet die onderwaterwereld er nu écht uit? Om die prangende vraag uit mijn hoofd te bannen ga ik op duikinitiatie bij de duikschool van TODI. Op een kleine drie uur moet ik hier de (basis)theorie -en praktijk onder de knie krijgen.

Voel je je nog niet klaar om helemààl kopje onder te gaan? Geen erg, je kan hier ook enkele uurtjes komen snorkelen aan de zachte prijs van 15 euro, materiaal inbegrepen. En wie denkt zijn ademhaling écht meester te zijn, kan hier ook terecht voor apneuduiken; da’s duiken voor durvers. Ik hou het vandaag op het gewone duiken. Het dichtste dat je komt bij gewichtloosheid, zonder een vlucht te boeken bij NASA of SpaceX.

De initiatie verloopt in groepjes van maximaal 4 personen, wat resulteert in een uitermate persoonlijke ervaring. Het eerste uur pompt instructeur Joeri de do’s en don’ts van de duiksport erin, om zo voor een maximale praktijkervaring te zorgen. Vervolgens ga ik kopje onder in het instructiebad om kennis te maken met het onder water ademen. En het laatste half uur krijg ik waar ik voor gekomen ben; onder water dartelen tussen de meer dan 30 (!) soorten zoetwatervissen. Zoet water! Gedaan met rode, geïrriteerde ogen na een zwembeurt!

Water, veel water

Andere cijfers van TODI liegen er ook niet om: Een bassin van 36m breed, 10m diep en gevuld met maar liefst 6,500,000 liter water! En voeg daar ook maar een heleboel rotsformaties, autowrakken en, geloof het of niet, een onderwatercafé aan toe. Ook al ben ik een absolute duikmaagd, het lijkt wel alsof ik het zeer snel onder de knie heb. Zodoende kan ik mijn ogen (én GoPro) helemaal de kost geven. Heerlijk, dit!

Uw dienaar van dienst!

Dankzij de uitstekende begeleiding vliegen de uurtjes voorbij en voor ik het weet sta ik weer op het droge. Die duikfles op m’n rug blijft niet eeuwig gevuld, weet je wel.

Hapje en drankje

Van watersport krijg je honger, dat is universeel geweten. Wanneer het water uit m’n oren gelopen is, schuif ik nog even de voeten onder de tafel in de TODI brasserie. Opvallend is het aantal fietsers en voetgangers dat door de deur komt. Het lijkt hier meer op een bestemming, dan een tussenstop. Je hoeft dus niet eens de deur uit voor een hapje en drankje!

TODI brasserie.

Wanneer ik naar huis rijd krijg ik opeens zin om de BBC documentairereeks Blue Planet te bekijken. Tiens, hoe zou dat toch komen?

Praktisch

TODI bevindt zich op de terreinen van be-Mine in Beringen. Een duikinitiatie in groep kost euro 79 per persoon en voor een privé sessie betaal je 129 euro. Meer informatie kan je hier terugvinden.

 Deze trip kwam er in samenwerking met Toerisme Beringen.

Rein ging onlangs voor Vetexbart.be ook op pad richting Hard Rock Café in Brussel voor een avondje Super Bowl. Lees zijn verslag hier.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.