/

Voor de eerste keer naar Nicaragua? 20 tips!

9 min.

Voor mij was het onlangs de eerste keer dat ik het vliegtuig instapte richting Centraal-Amerika. En Nicaragua mocht de spits afbijten! Ook dit land heeft uiteraard zo zijn eigen tradities en gewoontes, die voor westerlingen wel eens vreemd kunnen lijken. Om je een gigantische cultuurschok te besparen geef ik je enkele first hand tips om net dat ietsje beter voorbereid aan je reis te beginnen.

20 tips en weetjes over Nicaragua

Belgen die naar Nicaragua reizen hebben een geldig paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is. Met je identiteitskaart alleen kom je er dus niet in. Je hebt geen speciaal visum nodig om het land als toerist te bezoeken, maar je koopt bij aankomst op de luchthaven wel een entry tax van ongeveer 10 dollar en soms betaal je 35 dollar om de luchthaven terug te verlaten. Check de website van Buitenlandse Zaken voor de meest recente wetgeving.

Momenteel zijn er geen rechtstreekse vluchten vanuit Brussel of Amsterdam naar Nicaragua. Je zal dus voor een tussenlanding moeten kiezen via bijvoorbeeld Miami of Mexico City. Hou er rekening mee dat je snel zo’n 20 uur of meer onderweg bent naar de internationale luchthaven van hoofdstad Managua.

Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig voor Nicaragua, maar een DTP-inenting voor difterie, tetanus en polio is samen met een hepatitis A vaccinatie geen overbodige luxe. Gebruik indien nodig een muggenwerend middel met DEET. Check vooraf de eventuele coronamaatregelen.

Nicaragua Isletas de Granada
Per boot de Isletas de Granada verkennen.

De plaatselijke munteenheid is de córdoba (NIO), maar op heel wat plaatsen kan je ook betalen met Amerikaanse dollars. Geld afhalen kan je met je bankkaart of kredietkaart in de meeste steden. De briefjes hebben een waarde van 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 córdoba’s (100 córdoba is zo’n 2,65 euro/*2023).

Nicaragua is een arm land, wat het als toerist erg goedkoop maakt om er te verblijven. Reken in steden als Managua, Léon of Granada op zo’n 100 à 140 NIO voor een voorgerecht en 170 à 270 NIO voor een hoofdschotel. Voor 35 NIO heb je op veel plaatsen al een lokaal biertje. Aan de bekende kustplaatsen kan het wel iets duurder zijn.

Hét lokale bier van Nicaragua is trouwens Toña (4,6% en best te pruimen) en in iets mindere mate Victoria. Jammer genoeg is het geïmporteerde Heineken er ook goed ingeburgerd.

Wil je het bier wat extra pimpen dan kan dat met een shotje Michelada. Dit typisch Latijns-Amerikaans goedje bestaat uit Worcestershire saus, tomaten- en citroensap, zout, peper en chili.

Hoofdbestanddelen van de typische keuken? Bonen, rijst, mais en bananen.

Nicaragua eten
Typische maaltijden in hoofdstad Managua.

Wil je gemakkelijk van de ene naar de andere plek gaan? Dan huur je het best een auto op de luchthaven. Vergeet zeker niet om een goede verzekering af te sluiten tegen schade en diefstal.

Een hoop Toña’s binnenkappen en achteraf nog met de wagen rijden? Niet echt een goed plan want boven 0,05 promille blaas je er positief. Oh ja, de erbarmelijke omstandigheden in de plaatselijke gevangenissen zijn echt niet aan te raden.

We werden één keer met de auto tegengehouden tijdens een politiecontrole in de hoofdstad. Mijn collega reed blijkbaar in een straatje waar dat niet mocht. Omdat de politieagente (met hartjesvormige lolly in haar mond) een oogje op hem had mochten we echter gewoon doorrijden. Mijn tip: haal je charmes boven wanneer het nodig is.

Ben je een sucker in ‘t verleiden? Of knipoogde je iets te vaak en heb je toch om één of andere reden consulaire hulp nodig achteraf? De bevoegde Belgische ambassade is gelegen in Panama, want in Nicaragua zelf is er geen. Er is wel een Belgisch ereconsul in Managua.

Nicaragua cocktails
Hou vooral de Happy Hour deals in de gaten!

Begin jaren ’90 eindigde de burgeroorlog in het land. Getuige daarvan zijn de vele muurschilderingen in bijvoorbeeld Léon. Nicaragua is momenteel één van de veiligste landen van Midden-Amerika als het gaat om criminaliteit. Door de politieke spanningen die er al een hele tijd opnieuw zijn blijf je wel beter weg van manifestaties en opkomsten. Als buitenlander mag je trouwens wettelijk niet eens deelnemen aan zulke demonstraties.

Nicaraguanen spreken Spaans en slechts heel weinigen onder hen verstaan meer dan drie woorden Engels.

Het land herbergt heel wat actieve en slapende vulkanen. Bij mijn weten is Nicaragua de enige plaats ter wereld waar je aan vulcano boarding kan doen. Je kan er met een snelheid van zo’n 65 kilometer per uur van de Cerro Negro sleeën, de jongste vulkaan van het Centraal-Amerikaanse land.

Tijdens het beklimmen van één of meerdere van die actieve vulkanen hou je ook best rekening met de opgelegde tijdslimiet van 10 à 15 minuten. Hang je met je kop veel langer boven de dampende krater, dan maak je wel eens een aanzienlijke kans om misselijk te worden.

Nicaragua Cerro Negro
Op de top van de Cerro Negro vulkaan.

Telefoneren en (mobiel) internetten via je Belgische operator is mogelijk in Nicaragua, maar extreem duur (tot € 14/MB data bij Proximus). Een veel goedkopere oplossing om verbonden te blijven tijdens je verblijf is de aanschaf van een SIM-kaart, op bijvoorbeeld de luchthaven (wij kozen voor provider Claro). Voor zo’n 6 euro heb je 1 GB aan mobiele data. Je kan overal langs de straatkant verkopers vinden die tegen betaling extra belwaarde op je telefoon kunnen zetten. De meeste hotels hebben goedwerkende internetverbindingen.

Vergeet geen aangepaste reisstekker! De netspanning is er 120 V en de frequentie 60 Hz. Wij vonden in geen enkele plaatselijke winkel of elektrozaak een wereldstekker! Je hebt een A of B stekker nodig en die vind je wel hier online.

Het is er 7 uur vroeger dan in België. Tijdens onze zomertijd wordt dat 8 uur. Het land zelf heeft geen zomer- of winteruur en kent maar één tijdszone.

Het droog seizoen in Nicaragua loopt van november tot mei. In die periode kan de temperatuur in het binnenland snel stijgen tot 30°C en meer. In de andere maanden kent het land zijn regenseizoen, wat ook gekend staat als het groene seizoen.

Nicaragua Léon
Op het dak van de prachtige kathedraal in Léon.

Nicaragua praktisch

Wij vlogen in december met Aeroméxico vanaf luchthaven Schiphol in Amsterdam naar Mexico City (ongeveer 11,5 uur vliegen). Daar ging het met dezelfde maatschappij verder naar de Nicaraguaanse hoofdstad Managua (ongeveer 2,5 uur vliegen). Je kan vooraf onder andere een auto huren bij Sunny Cars.

Nog meer weten over dit prachtige land? We stippelden onze reis uit met de hulp van deze handige reisgids.

Zijn jullie al eens in Nicaragua geweest of staat het hoog bovenaan op jouw bucket list?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.