Cienfuegos Cuba

In de voetsporen van Che Guevara naar Santa Clara

6 min.

Laatste update op 29 september door

De Cubaanse stad Santa Clara was het middelpunt van de Cubaanse Revolutie en is daardoor onlosmakelijk verbonden met de legendarische verzetsstrijder Che Guevara. Wanneer je op vakantie gaat naar Cuba, dan mag een bezoek aan Santa Clara daarom eigenlijk niet ontbreken. Vetexbart trok als een ware guerrillero het binnenland van Cuba in, verdiepte zich in de woelige historie van deze stad en ontdekte wat je hier allemaal kunt doen.

Santa Clara ligt centraal op Cuba, aan de voet van het gebergte Sierra del Escrambay. Het is de hoofdstad van de provincie Villa Clara. Vanuit Havana is het ruim drie uur rijden naar Santa Clara. De stad herbergt prima hotels, waarvan de voordeligste zo rond de $100 per nacht kosten. De prijs voor een luxueuzer hotel kan oplopen tot ongeveer $400 per nacht. Een leuke en voordelige manier om te overnachten in Santa Clara is een kleinschalige bed & breakfast of casa particular.

Bezienswaardigheden in Santa Clara

Als centraal gelegen verkeersknooppunt vormde Santa Clara een belangrijk strategisch punt tijdens de Cubaanse Revolutie. De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad houden dan ook verband met de Revolutie en de strijd die geleverd is in en om de stad.

Bezoek bijvoorbeeld de geblindeerde trein Tren Blindado. Tijdens de laatste dagen van de strijd tussen de communistische rebellen onder leiding van Che Guevara en de troepen van toenmalig dictator Batista werd in Santa Clara een beslissende slag uitgevochten. Op 28 december wist Guevara de stad met slechts driehonderd man te veroveren. Om de opstand een halt toe te roepen stuurde Batista daarop een gepantserde trein met wapens en versterkingen naar Santa Clara. De guerrillero’s wisten deze trein met een bulldozer tot stilstand te brengen en de lading wapens te veroveren.

Santa Clara Cuba
Iedereen met een auto op Cuba speelt voor taxi chauffeur.

Dit bleek uiteindelijk de beslissende slag in de Cubaanse Revolutie; enkele dagen later vluchtte Batista uit Havana en konden de troepen van Guevara en Fidel Castro de hoofdstad innemen. Cuba kwam hierop onder communistische bewind. Op de plek waar de Tren Blindado in 1958 tot stilstand werd gebracht, vind je tegenwoordig een monument en museum met onder andere vier oorspronkelijke wagons van de Tren Blindado. Aan de hand van de originele wapens, militaire plattegronden en foto’s wordt uiteengezet hoe de troepen van Guevara de strijd in hun voordeel wisten te beslechten.

Che Guevara Mausoleum

Na de overwinning op Cuba verliet Guevara Cuba om de communistische strijd voort te zetten in onder andere Congo en Bolivia. Uiteindelijk werd de roemruchte verzetsstrijder geëxecuteerd door Boliviaanse troepen. Pas in de jaren negentig werd het stoffelijk overschot van Guevara teruggevonden en in 1997 werd hij, samen met 29 van zijn medestrijders, bijgezet in een speciaal ontworpen mausoleum op het Plaza de la Revolución Che Guevara in Santa Clara. Hier staat ook een 22 meter hoog bronzen beeld van de revolutionair en er brandt een eeuwig vuur dat is aangestoken door de in 2016 overleden Fidel Castro.

Che Guevara Mausoleum
Het gigantische beeld van Che Guevara.
Santa Clara bezienswaardigheden
Voor de belachelijk lage prijs van een ritje in een koets kan je eigenlijk niet te voet gaan.

Sigaren roken in Santa Clara

Nadat je je hebt verdiept in de Cubaanse Revolutie is het tijd om te ontspannen. Wandel bijvoorbeeld naar een van de gezellige pleinen in de stad en geniet van de gemoedelijke sfeer. Parque Vidal is bijvoorbeeld een ideale plek om neer te strijken op een bankje en onder het genot van muzikale klanken gade te slaan hoe de lokale bevolking samenkomt.

Cuba is verder natuurlijk wereldberoemd om zijn sigaren en in Santa Clara kun je een van de meest prominente tabaksfabrieken van het land bezoeken. Tijdens de rondleiding door de Fabrica de Tabacos Constantino Perez Carrodegua zie je van dichtbij hoe de sigaren gemaakt worden. Na afloop van de rondleiding kun je zelf een sigaar opsteken. Het personeel van de gezellige sigarenbar kan je alles vertellen over de Montecristo- en Partagás-sigaren die hier geproduceerd worden. Niet alleen de aroma’s van de sigaren zijn er voortreffelijk, ook de rum en koffie zijn van een uitmuntende kwaliteit. In deze fabriek kun je dus wel een middag doorbrengen.

Santiago de Cuba
Hét centrale plein van Santa Clara is Parque Vidal.

Praktisch

Wij vlogen rechtstreeks naar Varadero met TUI fly. Onze vlucht kostte 299 euro retour per persoon zonder ruimbagage en met een standaardmaaltijd. Een vlucht met hotel boeken kan natuurlijk ook.

Hou er rekening mee dat je een paspoort nodig hebt voor Cuba, dat je afhankelijk van de gemeente ongeveer 75 euro kost. Je paspoort blijft 7 jaar geldig. Ook een reisverzekering is verplicht om het land binnen te komen.

Wij ontdekten de stad Santa Clara tijdens onze roadtrip door Cuba. De busdienst Via Zul heeft vanuit diverse steden dagelijkse stops in Santa Clara. Dit is de goedkoopste manier van vervoer op het eiland.

Overnachten deden we er bij mensen thuis, in deze prachtige casa particular en dat voor een fractie van de prijs van een overnachtig in een hotel.

Zou jij Santa Clara bezoeken tijdens je rondrit op Cuba?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.