/

Voor de eerste keer naar Cuba? 40 onmisbare tips!

16 min.

Laatste update op 19 januari door Bart

Cuba, het Caribische eiland waar de tijd al decennia lang lijkt stil te staan is hot. Niet alleen op de thermometer, maar ook bij de duizenden Belgen en Nederlanders die er ieder jaar naartoe trekken. De meeste onder hen kiezen voor een verblijf in één van de all-inclusive hotels langs het azuurblauwe water in toeristendorp Varadero. Anderen trekken dan weer met de rugzak op de schouders rond van stad naar tabaksplantage.

Om je een gigantische cultuurschok te besparen geef ik je enkele first hand tips om net dat ietsje beter voorbereid aan je reis te beginnen.

Trinidad Cuba
Eén van de vele kinderkopstraatjes in het mooie Trinidad.

40 tips en weetjes over Cuba

Momenteel zijn er rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Varadero met TUI fly. Soms maak je echter in de heen- of terugvlucht een korte stop op bijvoorbeeld Montego Bay (Jamaica). Hou er rekening mee dat de rechtstreekse vliegtijd Brussel-Varadero zo’n 9 à 10 uur zal bedragen. Via buitenlandse luchthavens kan je ook vliegen naar hoofdstad Havana.

Belgen en Nederlanders die naar Cuba reizen hebben een geldig paspoort nodig. Je identiteitskaart alleen is niet voldoende. Je hebt ook een visum (of toeristenkaart) nodig om het land te bezoeken. Die haal je af aan de check-in van je luchtvaartmaatschappij. Informeer vooraf of dit bij je luchtvaartmaatschappij het geval is (bij TUI zit dit in de prijs van je ticket). Zoniet moet je eerst langs de ambassade passeren. Check de website van Buitenlandse Zaken voor de meest recente wetgeving.

Je moet een reisverzekering afsluiten. Dit is verplicht. Zorg dat je een papieren (Spaanstalige) versie van de polis kan voorleggen op de Cubaanse luchthaven. Eigenlijk moet je vooraf minstens 2 dagen aan accommodatie in Cuba vastleggen. Dit werd ons echter nooit gevraagd bij binnenkomst van het land. 

Wij hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld tijdens onze rondreis door Cuba. Het land staat bekend als veilig en mits je waakzaam bent op drukke en toeristische plaatsen (bijvoorbeeld hoofdstad Havana) zal er weinig met je gebeuren. 

Vergeet zeker niet de fantastisch mooie natuur van het land te ontdekken. Zoals hier in Parque El Cubano.

In principe heb je geen inentingen nodig om naar Cuba te gaan. In het land komt malaria of gele koorts niet voor. Check de website van het subtropisch instituut voor de laatste informatie.

Heb je ernstige problemen in Cuba? Dan heb je een Belgische ambassade in Havana.

Het land kent eigenlijk maar twee seizoenen. Het natte en het droge. Van mei tot oktober is het er nat(ter) en bijzonder warm. In de droge tijd van november tot april is het droog en iets koeler. Zware orkanen kunnen over het land razen van juli tot november. Cuba is voor toeristen het hele jaar door aantrekkelijk.

Diarree is voor vele mensen een probleem op reis. Ook op Cuba kan dit je vakantie voor een stuk verpesten. Drink geen kraantjeswater! Zorg dat de plastieken flessen die je koopt goed afgesloten zijn en vermijd ijsblokjes in je drank.

Onze prachtige casa particular in Santa Clara.

Verblijf je niet op hotel in Cuba dan slaap je best gewoon bij de mensen thuis. Er is overal een enorm aanbod aan casa particulars, de plaatselijke B&B’s. Je slaapt dus in een kamer bij locals. Dit kan je vooraf regelen via bijvoorbeeld Airbnb. Een goede tweepersoonskamer met airco en eigen badkamer vind je overal voor ongeveer 25 euro.

Hou er rekening mee dat eenmaal in Cuba je geen online Airbnb-reserveringen meer kan doen omdat door het embargo tegen het land online betalingen niet mogelijk zijn.

Je zal in iedere casa tijdens het inchecken je paspoort moeten tonen en een document ondertekenen. De uitbaters zijn dit wettelijk verplicht.

De meeste casa’s bieden ook een ontbijt aan (ongeveer 5 euro per persoon). Verwacht geen grote luxe, maar een correct en degelijk ontbijt dat er overal in grote lijnen hetzelfde zal uitzien. Cubanen hebben niet de keuze in de winkel zoals wij die hebben. Verwacht veel vers fruit (guava everywhere), eieren, koffie of thee, iets wat voor kaas moet doorgaan, een zelfgemaakt cakeje of koekjes, eventueel een sandwich en een smoothie (met -what else- guava).

Ontbijt Cuba
Het ontbijt in de casa’s ziet er ongeveer overal hetzelfde uit.

Tip: spreek je geen Spaans? Zorg er dan voor dat je een casa boekt waar de eigenaar een mondje Engels spreekt. Hij of zij kan je immers verder helpen bij het maken van uitstapjes, boeken van je volgende casa of het reserveren van een taxi naar de volgende stad.

Overnachten in een hotel is mogelijk, maar meestal duur en onpersoonlijk. De meeste hotels of resorts zijn gedeeltelijk of geheel staatseigendom. Een casa particular is een betere optie.

Een zeer belangrijk puntje: geld! Wees goed voorbereid en kom naar Cuba met voldoende cash geld. Dit is een echte must! Laat je euro’s wisselen in één van de vele wisselkantoren (cadeca). Er is één wisselkoers die overal dezelfde is.

Je gewone Maestro bankkaart zal nergens werken, betalen in restaurants en casa’s kan enkel met cash geld en je kredietkaart zal door de automaten heel waarschijnlijk meer niet dan wel aanvaard worden. Reken niet op Western Union -de kantoortjes zijn er wel- maar ontvangen door het embargo geen betalingen uit Europa.

Je geld zal gewisseld worden in peso’s. De Cubanen kende tot begin 2021 2 munteenheden: de CUC voor de toeristen en de CUP voor de lokale bevolking. Er waren CUC-biljetten beschikbaar van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100. De toeristenmunt was gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Nu is er maar één munteenheid meer over.

Trinidad staat terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Opgelet: breng geen Amerikaanse dollars mee want hierop betaal je 10% tax om ze te laten omwisselen naar peso’s. Bij de euro is dit niet het geval.

Om van de ene naar de andere stad te rijden kan je gebruik maken van het Viazul bussyteem. Koop vooraf tickets online, print deze af en ga minstens 1 uur op voorhand naar de terminal. De terminal ligt meestal even buiten het centrum dus je zal vaak nog een taxi moeten nemen naar je uiteindelijke casa of hotel.

Je kan ook even voor de bus vertrekt opdagen, maar dan ben je allesbehalve zeker van een plekje. De bussen zijn soms oud, maar wel redelijk comfortabel en hebben ook airco. Er worden af en toe korte stops gemaakt om iets te drinken of om een plaspauze te houden.

Een andere manier om langere afstanden te overbruggen is met een taxi. Taxi collectivos gelden als het ideale vervoersmiddel tussen belangrijke steden. Je deelt dan een vaak stokoude Cadillac, Ford of Lada met andere passagiers (4 in totaal). Wil je zo’n collectivo uitproberen, vraag dan aan de uitbater van je casa om er eentje voor je te zoeken. Of ga naar de terminals van Viazul. Daar zal je meteen aangesproken worden door de chauffeurs.

Cuba taxi collectivo
Onze taxi collectivo van de dag: een Cadillac uit 1948. Maar liefst 70 jaar oud dus.

Afdingen is de regel op Cuba. Hou hier rekening mee.

Maak het jezelf niet moeilijk en spreek vooraf duidelijk de prijs af van een taxirit. Anders dan in België of Nederland heeft men het in Cuba meestal over de prijs per persoon en niet per taxi.

Cubanen spreken Spaans en slechts heel weinigen onder hen verstaan meer dan drie woorden Engels. Zorg voor een woordenboekje of download enkele standaardzinnen.

Ga je naar het strand? Dan is de kans groot dat je zal moeten betalen voor je ligstoel die vaak eigendom is van een resort of hotel. Vaak claimen verschillende Cubanen het geld voor de zetel of handdoek. Wees duidelijk en betaal maar één keer. 

De prachtige stranden van Cuba zijn een must, maar ook de watervallen zijn echte aanraders.

De meeste Cubanen krijgen een (erg mager) loon van de overheid. Verwacht daardoor een trage en vaak onvriendelijke service in staatswinkels en overheidsdiensten. Heb je iets nodig? Spreek de verkoper zelf aan of je staat er vaak een half uur later nog te schilderen.

Vergeet geen aangepaste reisstekker! De netspanning is er 110/120 V en de frequentie 60 Hz. Neem zeker een wereldstekker mee want die kan je op Cuba nergens kopen.

Het is in Cuba (met uitzondering van enkele weken) 6 uur vroeger dan in België. Het land zelf heeft ook zomer- of winteruur maar die vindt op een ander tijdstip plaats dan bij ons.

Er is internet op Cuba, maar het wordt je niet gemakkelijk gemaakt. Eerst er vooral dien je in een Etecsa kantoor een kraskaart te kopen. Daarmee kan je vervolgens 1 uur internetten. Je moet daarvoor verbinding maken met het Etecsa netwerk en dat vind je vooral rondom grote pleinen in de stad.

De internetkaartjes zijn één uur geldig.

De kwaliteit van de wifi is vaak niet erg goed en erg onstabiel. Waar je vandaag verbinding kan maken, is misschien een dag later helemaal geen signaal meer te ontvangen.

Je kan meerdere kaartjes tegelijk kopen. Je hebt daar op de meeste plaatsen je paspoort voor nodig. De kaartjes hebben een vaste prijs (per uur), maar sommige locals proberen ze je te verkopen aan het dubbele. Wees op je hoede en koop enkel kaartjes die nog niet gekrast zijn.

Telefoneren (7€/minuut uitgaand & 1,75€/minuut inkomend) en (mobiel) internetten via je Belgische operator is mogelijk in Cuba, maar extreem duur (tot €14/MB data). Een SMS sturen kost tot €1,70. Schakel die mobiele data dus maar even uit.

Hét lokale bier van Cuba is Cristal en in iets mindere mate het sterkere Bucanero. Je vindt ze op fles of in blik, maar zelden van het vat.

Bier Cuba
Het plaatselijke ‘sterkere’ biertje Bucanero.

In Cuba drinkt men eigenlijk overal en altijd rum. Je ziet van ‘s morgens tot ‘s avonds Cubanen met flessen Havana Club rum rondsleuren en er op tijd en stond een teug van nemen. Je bent op vakantie, dus doe gewoon lekker mee aan dit ritueel en haal in de winkel ook een fles.

Voor de witte rum betaal je zo’n €3,50 per fles terwijl de donkere je ongeveer €5 zal kosten. Een fractie van de prijs van bij ons in de winkel. Mix je liever met wat frisdrank, dan is een Cuba Libra (met cola) dé oplossing. Op restaurant of café kost je dit tussen de €2 en €3 per (straffe) cocktail.

Havana Club, het bekendste Cubaanse exportproduct.

Over cola gesproken. Buiten het toeristische Varadero zal je het hoogstwaarschijnlijk moeten doen met de plaatselijke frisdrank varianten. Geen Coca Cola of Fanta maar tuKola en Naranja van het Cubaanse merk Ciego Montero. Voor een blikje betaal je bijna overal 1 peso, net als een literfles water.

Het eten in Cuba is niets bijzonders. Iedere menukaart (uitgezonderd in de toeristische plaatsen) ziet er ongeveer hetzelfde uit. Een standaard maaltijd bestaat uit rijst (en bonen) met kip, vlees of scampi en een beperkt aanbod rauwkost. Voor zo’n gerecht betaal je €3 à €5.

Omdat het internet in Cuba een ramp is en de wegen er nauwelijks signalisatie hebben is het handig vooraf de app MAPS.ME te installeren en de kaart van het land te downloaden. Google Maps werkt niet goed in Cuba.

Cuba praktisch

Wij vlogen rechtstreeks naar Varadero met TUI fly. Onze vlucht kostte 349 euro retour per persoon zonder ruimbagage en met een standaardmaaltijd. Een vlucht met hotel boeken kan natuurlijk ook.

Ik haalde heel wat inspiratie en praktische tips uit de heel erg handig opgestelde reisgids Cuba van ANWB.

Meer informatie over onze reisroute en planning vind je snel op Vetexbart.

Ben jij al eens op Cuba geweest of staat het land hoog op je verlanglijst?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.