Frites Atelier Antwerpen

Hotspot: Frites Atelier Antwerpen (by Sergio Hermans)

4 min.

Laatste update op 4 januari door Bart

Zo’n 5 jaar geleden opende het Frites Atelier Antwerpen. Na vestigingen in de Nederlandse steden Den Haag, Utrecht en Arnhem koos sterrenchef Sergio Herman uiteraard voor ‘t Stad als eerste Belgische vestiging van z’n haute frituur. Antwerpen is ook al de thuishaven van zijn tweesterrenrestaurant The Jane. Ook in Gent en Brussel zijn er frituren van Herman.

Frites Atelier (by Sergio Herman)

Omdat ik zo’n zin had in frietjes à la Sergio -en stiekem ook wel erg benieuwd was- schoof ik netjes aan achter een lange rij.

Frites Atelier Antwerpen

Groot is het Frites Atelier Antwerpen alvast niet (er kan zo’n 15 man zitten), maar als je binnenkomt word je wel dadelijk visueel geprikkeld door gigantische keramische (saus)potten, mozaïektegels, houten bakken en hevig dresserende frietbakkers in ‘n hippe outfit. Terwijl je jouw beurt afwacht wordt er vriendelijk even samen met je het menu overlopen. Bestellen doe je aan de kassa en hoort je naam als je bakje klaar is. Noem het gerust het Starbucks concept, inclusief de fout gespelde namen.

Op het menu van Sergio geen bitterballen of Bicky Burgers zoals in Frituur N°1 van Maria. Maar er zijn wel enkele bijzondere ‘frites’ creaties. Zo is er Hermans’ seasonal special, de Oriental Kimchi met onder andere crunchy wonton, Griekse yoghurt en curry mayonaise. Of de New York Pastrami met licht gerookt en gepekeld rundvlees, augurken en rode ui. Ook de de Indo Pinda met een crunch van gebakken uitjes, pinda’s en rempejek is een optie.

Een selectie van twee huisgemaakte sauzen kost je nog eens €1,50. Wil je enkel een portie van de frietjes dan betaal je zo’n €5,50. Er is maar één formaat om uit te kiezen.

Ik koos voor de klassieker: Vlaamse stoverij! Ik pretendeer helemaal niet een culinair recensent te zijn of de allergrootste kenner van de perfect gebakken friet, maar wat ik wel weet is wanneer iets lekker is of niet. En lekker was mijn bakje zeker. De ongeschilde friet was knapperig, had een intense smaak en de goede dikte. De stoverij van bruin tafelbier en gestoofd rundvlees was smakelijk, maar voor mij iets te zoet. De verse mayonaise was sowieso een topper, net als de andere sausjes die ik kon proeven tijdens het wachten. Met wat extra huisbereide andalouse, die ik jammer genoeg nergens terugvond, betaalde ik € 9,50 voor deze classic.

Moraal van het verhaal? Ik heb absoluut een lekkere snack gekregen bij Frites Atelier, maar of het nu ook de beste friet-stoofvlees ever was laat ik in het midden. Zou iedereen even laaiend enthousiast reageren over zijn (te) duur bakje patat als dit concept niet van de hand van Sergio zou komen? Waarschijnlijk niet.

Frites Atelier Antwerpen praktisch

Frites Atelier is alle dagen doorlopend open van 11u tot 20u. Je vindt het luxe-frituur in de Wilde Zee. Da’s de winkelbuurt in het hart van Antwerpen die bestaat uit een aantal autovrije winkel-wandelstraten vlak bij de Meir en de Groenplaats (Korte Gasthuisstraat).

Ben jij fan van Frites Atelier Antwerpen?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.