7 x waarom hostels eigenlijk de max zijn

Enkele zomers terug ging ik op een #hostelhopping tocht doorheen Vlaanderen. Ik sliep in hostels in onder andere Antwerpen, Leuven, Gent, Voeren en Oostende. En nog steeds overnacht ik af en toe in een jeugdherberg, ook al ben ik al ergens in de dertig. Er zijn namelijk een heleboel redenen te bedenken waarom je voor een hostel zou kiezen als slaapplaats tijdens je vakantie in plaats van voor een klassiek hotel.

Waarom hostels verkiezen boven hotels?

Spotgoedkope bedden

Zeker voor wie low-budget wil reizen is een jeugdherberg natuurlijk dé ideale oplossing. Waar in het centrum van Brussel, New York of Amsterdam kan je anders voor 25 euro een bed vinden voor de nacht?

Beste tips door locals

De meiden en kerels die werken achter de desk of de bar van de hostel of zijn meestal lokale jongeren uit de buurt. Ze zijn vaak geïnteresseerd in reizen, kennen de stad en alle favoriete hotspots! Zo weet je meteen waar je moet zijn voor de beste cocktail of pitaschotel.

In deze blogpost vind je trouwens een heleboel gratis activiteiten die je kan doen in Antwerpen.

Fantastische locaties

De meeste hostels in grote wereldsteden liggen op een fantastische locatie in het midden of net aan de rand van de stad! Daarenboven vraagt een klassiek hotel uiteraard vaak een veelvoud voor een overnachting.

Je maakt vrienden op 1, 2, 3

Een hostel is de ideale plaats om nieuwe vrienden te maken en blijvende vriendschappen te sluiten. Het internationale karakter van een jeugdherberg zorgt er voor dat je in contact komt met mensen van elke uithoek. Het feit dat je meestal in dezelfde kamer slaapt, maakt de stap naar toffe gesprekjes enkel groter.

Hostels zijn modern

Wie zich bij het woord hostel een muffe slaapzaal met 15 stapelbedjes voorstelt is waarschijnlijk al decennia lang niet meer te gast geweest in een jeugdherberg. De moderne kamers van tegenwoordig hebben meestal 4, 6 of 8 bedden (én er zijn zelfs privékamers, maar die zijn uiteraard duurder). In de nieuwste hostels kan je naar hartenlust gebruikmaken van gratis Wifi én zijn er kleine badkamers op de kamer! Zo hoef je niet meer de gang op ’s nachts. De meeste kamers uitgerust met lockers, dus voorzie een slotje.

Hostel De Draecke in Gent
Hostel De Draecke in Gent

Kook je eigen potje

De meeste hostels hebben een eigen gastenkeuken! Zo kan je voor een lage prijs je eigen eten klaarmaken (want lasagne opwarmen, iedereen kan het!) en drankjes koel zetten. Gedaan met dure restaurantbezoekjes (én meer centen voor frisse pintjes op café).

Ge-wél-dige activiteiten

Hostels hebben over het algemeen allemaal leuke activiteiten op de weekplanning staan. Zo zijn er bijvoorbeeld filmavonden, BBQ’s of kroegentochten. Ideaal om te socializen met andere reizigers!

Wat denk jij van hostels? Wat zijn voor jullie nog redenen om een hostel te verkiezen boven een klassiek hotel? Of waarom zou je er net niet voor kiezen?


ReizenReizen

8 reacties

  • Helemaal mee eens! Ik heb in zóveel hostels geslapen over de hele wereld en alleen maar een paar meegemaakt die echt verschrikkelijk waren. En de hostels hier in Colombia zijn echt súper goed. Vaak heel schoon, goede service, heel mooie locatie en vaak heel goedkoop.

    • Haha, inderdaad! Maar ik ben ook al in véél dure hotels geweest die verschrikkelijk waren hoor 🙂 Jeugdherbergen zijn meestal echt wel super!

  • Ja, hostels zijn echt mijn lievelings! Gelukkig heb ik het virus overgebracht op mon mec, anders hadden we echt een relatiecrisis gehad in de vakantie.

  • Hey collega-blogger; het aantal mannelijke reisbloggers valt tegen, maar ben blij dat jij er ook 1 bent. En inderdaad: hostels zijn de ideale manier om nieuwe vrienden te maken terwijl je reist! Wat is je volgende bestemming?

    • Hoi! Binnen enkele dagen vertrek in naar Voeren in Belgisch Limburg, dan volgen in augustus Antwerpen, Gent en Oostende. En nog enkele buitenlandse avontuurtjes in het najaar :p

  • Leuk lijstje! Vooral de beste tips door locals zijn een goede reden eens in een hostel te slapen. En soms slaap je er ook gewoon beter dan in een hotel 🙂

Geef een reactie