Noord-Brabant. Heel ver is het voor de meeste Belgen niet. En toch wordt de Nederlandse provincie vaak over het hoofd gezien.

De afgelopen maanden was ik heel wat weekends in Nederland terug te vinden. Als ambassadeur voor BrabantNacht mocht ik in de aanloop naar het event de hele provincie ontdekken en de meeste hotspots in Noord-Brabant bezoeken. Met heel veel goesting trok ik deze zomer naar het land van de tulpenbollen, kroketten uit de muur en té grappige plaatsnamen. Tijdens mijn trips maakte ik kennis met enkele aspecten waar wij Vlamingen Nederlanders niet direct mee associëren. Zo leggen we niet snel de link met design als we aan onze noorderburen denken. Of geloven we dat alle Hollands bier sowieso niet te pruimen valt. En net over de grens de Big 5 spotten? No way!

Jongens, hadden wij het even mis…

Hotspots in Noord-Brabant

SundayMorning@EKWC in Oisterwijk

In Oisterwijk, zo’n 10 kilometer buiten Tilburg ligt ’s werelds meest bekende kennis-en ontwikkelingscentrum voor keramiek. Je kan er klei zien, voelen, ruiken en proeven. In het centrum zijn constant zo’n 16 internationale kunstenaars in de weer met keramiek. Ze betalen heel wat centen om er 12 weken lang onafgebroken bezig te zijn met klei, glazuur en gips in één van de werkplaatsen.

Willem II passage in Tilburg

De Willem II passage maakt de verbinding mogelijk tussen de noord- en zuidzijde van de hippe Spoorzone, vlakbij het station in Tilburg. Die fotogenieke passage werd half 2016 geopend en heeft een soort van wand die bestaat uit glazen bakstenen. ’s Avonds krijgen ze opvallende kleurtjes. In het hart van Tilburg ligt dus de Spoorzone. Je vindt er de ene hotspot na de andere.

Beekse Bergen in Hilvarenbeek

De Beekse Bergen een dierentuin noemen? Neen, dan zou ik het park echt onrecht aandoen. Doe er een autosafari en waan je (even) in Afrika. Niet met de auto naar Nederland, maar met de trein? Dan neem je gewoon de safaribus voor een 45-minuten durende gamedrive. Of je stapt in de boot voor een tochtje van ongeveer een half uur. Er zijn meer dan 150 verschillende diersoorten om te ontdekken.

In Tilburg overnachtte ik in hotel Mercure Hotel Tilburg | Heuvelpoort | Tilburg.

Strijp-s in Eindhoven

Een staaltje van ideale herbestemming vind je op de fabrieksterreinen in Strijp-S. Deze fascinerende wijk in Eindhoven is zowel het creatieve als culturele hart van de stad. Je vindt er heel wat bijzondere horecagelegenheden terug in de voormalige Philips-gebouwen, maar er is ook plaats voor verschillende pop-up projecten van jonge creatievelingen, een skate- of BMX park en een versmarkt.

Van Gogh Village in Nuenen

Het was in Nuenen waar niemand minder dan Vincent Van Gogh zo’n 2 jaar van zijn leven spendeerde. Hij schilderde in het dorpje maar liefst een kwart van zijn in totaal meer dan 2000 schilderijen, waaronder ook zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Het startpunt van een wandeling voorbij alle locaties die aan Van Gogh doen herinneren is het Vincentre. Dichter kan je bij de schilder eigenlijk niet komen.

In Eindhoven verbleef ik in hotel Inntel Hotels Art | Lichttoren 22 | Eindhoven.

Blind Walls Gallery in Breda

Met behulp van een handige app trok ik met de fiets Breda in voor een ritje langs de Blind Walls Gallery. Op tientallen muren en tijdelijke panelen kan je er een prachtige collectie aan street art spotten. Absoluut één van de hotspots in Noord-Brabant.

Peperbus in Bergen Op Zoom

De Peperbus op de Grote Markt van het gezellige Bergen op Zoom kreeg zijn naam door de vorm van de toren. Ik zie er eerlijk gezegd geen peperbus in, maar de Bergenaars dachten daar blijkbaar anders over. Dankzij Brabant Nacht kon ik samen met de gids de toren beklimmen -zo’n 35 meter hoog – via een smalle trap met 183 treden. Bij goed weer zie je de haven van Antwerpen en de kerncentrales van Doel.

Mozesburg in Halsteren

Als je zin hebt om over water te lopen moet je in Halsteren zijn, een dorpje op fietsafstand van Bergen op Zoom. Te midden van de prachtige natuur vind je een oude loopgraafbrug aan het 17de eeuwse Fort de Roovere. De brug is een bijzonder onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Het is een erg fotogeniek plekje en de brug geeft een heel speciaal effect. Een echte aanrader.

In Breda sliep ik in het fantastische Hotel Nassau | Nieuwstraat en in Bergen op Zoom logeerde ik in Hotel De Draak | Grote Markt, het oudste hotel van Nederland.

Museumkwartier in ‘s-Hertogenbosch

In het hartje van ‘s-Hertogenbosch bezocht ik 2 musea onder één dak in het Museumkwartier. Je vindt er zowel het Stedelijk als het Noordbrabants Museum. Mijn persoonlijke favoriet was de tijdelijke tentoonstelling van de jaren ’80. Daar vond je beelden en foto’s van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Michael Jackson en van de discman tot de Game Boy van Nintendo. Nu loopt er onder andere de tentoonstelling Loving Vincent.

Binnendieze in ‘s-Hertogenbosch

Wie naar Den Bosch gaat mag een boottochtje op de Binnendieze niet overslaan. Het is een leuke manier om de compacte stad al varend te ontdekken. Door de smalle waterlopen komt je langs de knapste plekjes in het historische stadscentrum.

Praktisch

Voor de reisjes naar de hotspots in Noord-Brabant maakte ik iedere keer gebruik van het openbaar vervoer. De meeste grote Brabantse steden liggen op maximaal 1 of 2 uur sporen met de trein vanaf Antwerpen Centraal. Meer info op de website van NMBS Europe. Ook zijn er diverse busbedrijven die vaak goedkope verbindingen aanbieden naar onder andere Eindhoven.

Vertrek nooit op vakantie zonder een goede reisbijstandsverzekering. VAB kan je daar bij helpen.

Mijn trips naar Brabant kwamen er dankzij de samenwerking met VisitBrabant in het kader van BrabantNacht.

Ken jij nog meer hotspots in Noord-Brabant. Laat het me weten via de comments.


ReizenReizen

2 reacties

  • Heusden Vesting 😉

  • Dankjewel voor dit artikel over hotspots in Noord-Brabant. Ik vind het leuk dat je suggesties een divers aanbod weergeven, met kunstzinnige en en natuurrijke plekken. Ik krijg er spontaan zin van die laatste vakantie weken daar door te brengen.

Geef een reactie