De leukste uitstapjes in Nederland in de lente

5 min.

Laatste update 17 juli

De lente is het ideale moment om in Nederland te genieten van de prettige voorjaarszon en er enkele leuke activiteiten te ondernemen. Bewonder de in bloei staande natuur, bekijk de lammetjes en kalveren in de weilanden en maak heerlijke fiets- en wandeltochten. Vetexbart zette alvast op een rijtje wat er in Nederland allemaal te doen is in de lente.

Een kleurrijke lente in Nederland

Het voorjaar is natuurlijk het seizoen dat de bloemen in bloei staan en laat Nederland met de Keukenhof nu net een van de mooiste lenteparken ter wereld zijn. Vanaf 21 maart tot 12 mei dit jaar kun je er genieten van maar liefst 7 miljoen in bloei staande bloemen. Met meer dan 800 verschillende soorten tulpen is een dagje Keukenhof zonder twijfel de meest fleurige excursie die je in de lente in Nederland kunt ondernemen.

Lente activiteiten volwassenen

Verder kun je in de Keukenhof spectaculaire bloemenshows bewonderen en inspiratietuinen bestuderen. Het park stelt daarnaast unieke kunstwerken tentoon en organiseert interessante exposities. Voor kinderen worden er speurtochten georganiseerd en er is een kinderboerderij, speeltuin en doolhof. Een ticket voor volwassenen kost 19,50 euro aan de kassa. Vetexbart ontdekte echter dat je korting krijgt als je online boekt, dus dat is mooi meegenomen. Een kaartje voor kinderen van 4 t/m 17 jaar kost 9 euro. Je kunt ook een combiticket boeken; dit is een retourticket met de Keukenhofexpress vanaf Schiphol en een entreekaartje.

Uitstapjes paasvakantie

Eilandhoppen op de Wadden

De lente is daarnaast natuurlijk het ideale moment om uit te waaien op het strand. De Waddeneilanden zijn dan ook een ideale bestemming tijdens het voorjaar. De verschillende Waddeneilanden zijn bovendien makkelijk bereikbaar. Texel ligt op nog geen twintig minuten met de boot van Den Helder. De snelle veerboot van Harlingen naar Terschelling doet er ongeveer drie kwartier over en de boottocht naar het autovrije Vlieland neemt ongeveer 90 minuten in beslag vanaf Harlingen.

Op de eilanden in de Waddenzee is het doorgaans zonniger dan op het vasteland. Je kunt er heerlijk wandelen tussen de vrolijk fluitende vogels in de duinen of fietsen door de weilanden die vol staan met heerlijk geurende bloemen en pasgeboren lammetjes.

Thema natuur activiteiten

Nu we het toch over lammetjes hebben: wie graag lammeren wil zien of zelfs aaien, kan terecht tijdens een van Lammetjesdagen. Tijdens deze dagen kun je op kraamvisite in de schaapskooien en kinderboerderijen om de jonge schaapjes te bewonderen. Bezoek bijvoorbeeld de schaapskooi op de Brunssummerheide in Limburg. Vanaf half mei kun je de herder en zijn kudde Schoonbeeker Heideschapen vijf dagen per week bezoeken.

Genieten van ontluikend groen

De lente is uiteraard een perfecte periode om te genieten van natuurschoon. Wandelaars en fietsers kunnen in het voorjaar hun hart ophalen op de Veluwe. Geniet van het ontluikende groen in de bossen, luister naar de onafgebroken vogelconcerten en struin over de uitgestrekte heidevelden met jonge bloesems. Wellicht kun je zelfs een hert of wild zwijn ontdekken. De Veluwe is de ideale bestemming voor een weekje weg of een korte vakantie.

Wat te doen in eigen land
Groene wandelingen in Utrecht.

Voor liefhebbers van flora is een bezoek aan een botanische tuin eveneens een aanrader. Omdat een groot deel van de bloemen en planten in de tuin in de lente in bloei staat, is een botanische tuin in de lente op zijn kleurrijkst. De bekendste botanische tuinen in Nederland zijn de Hortus Botanicus in Amsterdam (met een prachtige vlindertuin), de Botanische Tuinen in Utrecht (met een rotstuin) en de Hortus in Leiden (de oudste botanische tuin van Nederland).

Festivals en feestdagen in het voorjaar

De lente is ook de periode dat in Nederland de leukste feesten en festivals worden georganiseerd. Begeef je bijvoorbeeld tussen de oranje uitgedoste mensenmassa tijdens Koningsdag in Emmen (27 april) of geniet van de bevrijdingsfestivals die op 5 mei door heel het land worden georganiseerd. Op de gemoedelijke Aprilfeesten op de Nieuwmarkt in Amsterdam kun je eind april genieten van leuke muzikale voorstellingen en heerlijk eten en drinken. Naast het beroemde Pinkpop, kun je het hele voorjaar lang ook kleinschaliger muziekfestivals als Paaspop, Dauwpop, Best Kept Secret en Lente Kabinet bezoeken.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.