Klassiekers eten in Antwerpen? Hier zijn 10 beste brasseries

9 min.

Laatste update 17 juli

Antwerpen heeft heel wat places to be als het op culinair genieten aankomt. Jonge chefs toveren er de meest verrassende gerechtjes op je bord. De frietjes van frituur Falcon zijn dan weer de beste van het land. En door z’n multicultureel karakter eet je in Antwerpen schotels uit alle uithoeken van de wereld. Wij gingen echter op zoek naar de echte klassiekers. Waar eet je de beste pot mosselen van ‘t Stad? Waar serveren ze de lekkerste ballekes in tomatensaus? En waar is de vol-au-vent echt top? Hier vind je mijn persoonlijke favorieten: 10x klassiekers eten in Antwerpen.

Welke is de beste brasserie in Antwerpen?

Enkele van de beste brasseries in Antwerpen zijn onder andere De Arme Duivel, ‘t Elfde Gebod en de Bomma. Je kan er terecht voor diverse typische Vlaamse gerechten zoals stoofvlees of mosselen.

10 brasseries om honger tegen te gaan: klassiekers eten in Antwerpen

De Arme Duivel

Onze favoriet! Het kleine De Arme Duivel (er zijn binnen zo’n 25 zitplaatsen) schotelt je vooral de typisch Belgische keuken voor. Stoofvlees, steak-tartaar, garnaalkroketten of een vol-au-vent? Check! Lekker, vers en vriendelijk zijn duidelijk de kernwoorden in deze no-nonsense brasserie – waar de tijd bleef stilstaan – die iedere dag de deuren opengooit om 12 uur. Kijk ook eens op de suggestie kaart en doe jezelf een plezier: reserveer vooraf (online) een plekje want dit restaurant zit bijna altijd vol! In de zomer zijn er heel wat extra plaatsen op het terras.

💡TIP: Je kan hier ook heel gemakkelijk bestellen via TakeAway.com. Bekijk het volledige menu.

Arme Duivelstraat 1 | Antwerpen

Den Artist

Brasserie Den Artist op ‘t Zuid is een begrip in Antwerpen, vlakbij het Museum voor Schone Kunsten. Je eet hier de echte klassiekers uit de Vlaamse brasseriekeuken. Denk dan onder andere aan kip met appelmoes, steak tartaar of tomaat garnaal. De inrichting is heerlijk oubollig en charmant.

Museumstraat 14 | Antwerpen

‘t Elfde Gebod

Ook in ‘t Elfde Gebod word je met klassiekers om de oren geslagen. In de schaduw van de kathedraal en tussen de heilige Mariabeeldjes kan je bijvoorbeeld genieten van een heerlijk stoofpotje De Koninck, het Antwerpse bier. De gerechten krijgen hier vaak een Bijbelse variant zoals Adam’s Rib of Hemelse Koe.

Torfbrug 10 | Antwerpen

💡TIP: Heb je mijn 31 helemaal gratis in Antwerpen tips al gelezen? Dit artikel staat vol met dingen om te doen en zien die je helemaal geen geld kosten! Altijd mooi meegenomen toch?

Billie’s Bier Kafetaria

Billie’s Bier Kafetaria is in de eerste plaats een echte bruine kroeg waar ze ontelbare bieren serveren. Het kleine café in de Kammenstraat is een icoon bij Antwerpenaren én toeristen. De meesten zetten er meteen hun veroveringen op de bierapp Untappd. Maar niet iedereen weet dat je er ook echt lekker kan eten. De meeste gerechten worden klaargemaakt met …juist ja, bier. Ga bijvoorbeeld voor de varkenswangen in Rodenbach Grand Cru. Let op: eten kan er vanaf 18u.

Kammenstraat 12 | Antwerpen

Lung Wah

Vreemde eend in dit lijstje: Lung Wah. Geen echte brasserie met Vlaamse klassiekers, da’s duidelijk, maar wel eentje met echte Chinese klassiekers. Verwacht hier zeker geen tierlantijntjes of massa’s gezelligheid, maar dit restaurant heeft wel het beste geroosterd vlees. Wij hebben ons everzwijn, zij hun gegrild speenvarken. Wij hebben onze gebraden kip, zij hebben gelakte pekingeend. Alles wordt hier traditioneel en tot in de perfectie klaargemaakt. Lung Wah ligt midden in het Antwerpse Chinatown, recht tegenover het Centraal Station.

Van Wesenbekestraat 38 | Antwerpen

De Bomma

De Bomma, what’s in a name? Zelf omschrijven ze hun gerechten als troostkost. De kaart staat vol Vlaamse en eenvoudige klassiekers, met een vleugje nostalgie. Begin je lunch met een tas tomatensoep met balletjes, waarna je kan verder smullen van blinde vinken met spek en mosterd. Nog een plekje over? Dan het je de optie uit onder andere rijstpap of sjokla’mousse. Iedere dag is er een lunchmenu met twee- of drie gangen onder twintig euro. En heb je een foto van jouw bomma, dan kan je ze er aan de muur vereeuwigen.

Suikerrui 16 én Willem Ogierplaats 3 | Antwerpen

De Rooden Hoed

De Rooden Hoed is naar alle waarschijnlijkheid Antwerpen’s oudste horecazaak en een echt begrip in de koekenstad. Als er moest gevierd worden nam Franske in Lili & Marleen zijn Lili steevast mee naar De Rooden Hoed, vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Eén van de specialiteiten: kreeft. Toegegeven, niet echt een Vlaamse klassieker. Toch staan hier tientallen traditionele must try gerechten op de kaart. Of wat denk je van konijn met pruimen, waterzooi, paling in de room of kalfslever met buikspek? Dit grand café zit in de iets hogere prijsklasse, maar is iedere euro meer dan waard.

Oude Koornmarkt 25 | Antwerpen

De Zeven Schaken

De Zeven Schaken, net naast het Antwerpse stadhuis is een bruin café, maar je kan er ook lekkere typische gerechten eten zoals beuling met appelmoes of stoemp met worst en spek. De borden zijn er mooi verzorgd, de porties (te) groot en de prijzen democratisch. Als dessertje kan je de straat oversteken om een Bolleke te gaan drinken in de typische volkscafés Den Engel of (en) Den Bengel. Of je blijft zitten en je probeert of je nog een plekje over hebt voor een dame blanche of huisbereide rijstpap.

Braderijstraat 24 | Antwerpen

Ciro’s

Bij Ciro’s op de Amerikalei vind je burgerkeuken zonder franjes. Deze brasserie is er al van oudsher en brengt tot op de dag van vandaag klassieke gerechten zoals hazenrug, kalfsnieren en zeetong. De bediening is één van de redenen om langs te gaan bij Ciro’s: met zorg en etiquette én zilveren bordjes.

Amerikalei 6 | Antwerpen

Bourla

In het prachtige interieur van restaurant Bourla hangt er een fantastische atmosfeer. Hier eet je klassiekers tegen een correcte prijs, ook al zit je in hartje Antwerpen-centrum. Verwacht geen prachtig gedecoreerde kunstwerkjes op je bord, maar wel smaakvolle gerechten en mooi gevulde porties. De zesrib met sla en frieten is om duimen en vingers af te likken. De ossentong in madeirasaus is mals als boter. Bij goed weer is het er heerlijk vertoeven op het terras aan het verkeersvrije plein. Combineer een diner bij Bourla met een avondje toneel.

Graanmarkt 7 | Antwerpen

Beste brasserie Antwerpen praktisch

🛎️ LOGEERTIP: Voor de research van dit artikel logeerden wij in een fijn hotel in de buurt van het Antwerpse Zuid. B&B Hotels, een Franse hotelgroep die al honderden moderne hotels heeft in meer dan 10 Europese landen, maar nog relatief nieuw is in België, opende een eerste hotel in de buurt van het Justitiepaleis. B&B Hotel Antwerpen Zuid beschikt over compacte, maar praktisch ingerichte kamers, een flatscreen TV waarop men via Chromecast kan kijken, en snel -gratis- wifi. ‘s Ochtends krijg je de mogelijkheid om er een vers ontbijt te nemen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.