DCIM100GOPROGOPR0253.JPG

Must do’s in en rond Leiden, streek van verrassingen

9 min.

Laatste update 6 augustus

Hou je van Amsterdam, maar wil je het toch graag allemaal net wat rustiger? Dan is het Zuid-Hollandse Leiden misschien wel een plekje voor jou. De universiteitsstad heeft, na de hoofdstad, het meeste water binnen haar poorten stromen. Buiten de 88 bruggen over het water heeft Leiden ook de grootste concentratie van musea. Nergens in Nederland zal je meer musea op loopafstand van elkaar vinden. Vetexbart trok onlangs naar deze Stad van Ontdekkingen.

molen Leiden

Reis rond de wereld

Eén van de blikvangers van deze Nederlandse parel is het Museum Volkenkunde, dat is gevestigd in een voormalig academisch ziekenhuis. Je kan er kennismaken met de verschillende volkeren van de wereld in de goedgevulde collecties en expo’s. Wil je meer te weten komen over de bewoners van de Noordpoolgebieden of ben je gefascineerd door het gigantische rijk van de Azteken? Dan mag een bezoekje aan dit museum niet ontbreken.

museum Volkenkunde Leiden

Tip: bij café Abel kan je terecht voor koffie of gebak | Steenstraat 1B

Ontdek Leiden vanop het water

Wie naar Leiden trekt is het zichzelf verplicht om een plekje te reserveren aan boord van een bootje voor een rondvaart op de grachten. Tijdens de 1 uur durende uitstap word je getrakteerd op een heel aantal prachtige bezienswaardigheden.

Leiden op het water

De gids loodst je maar al te graag door de geschiedenis van de stad en laat je via het water kennismaken met de Leidse binnenstad. Wil je het toch graag wat actiever? Huur dan een board voor een rondje suppen.

Leiden laat zich bijzonder goed bekijken vanop het water. De stad heeft maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels.

Vetexbart

Rondvaart Leiden | Aalmarkt 4

Schilderachtige wandeling

Treed in de sporen van Rembrandt tijdens een interessante stadswandeling. Kunstenaar Rembrandt van Rijn bracht immers zijn eerste 25 levensjaren door in Leiden. Hij werd in 1606 als negende kind van een molenaar geboren aan de Weddesteeg.

Tijdens deze wandeling -die zo’n 2 uur duurt- kom je voorbij heel wat locaties die van belang waren in het leven van de schilder. Denk aan zijn geboorteplaats en het atelier waar hij naar school ging. Via je smartphone kan je op verschillende plaatsen gebruikmaken van Augmented Reality.

Wist je dat? Leiden met bijna 3000 monumenten de derde monumtenstad van Nederland is? Omdat de afstanden er niet zo groot zijn kom je achter iedere hoek wel een molen, kerk of interessant hofje tegen.

Vetexbart

Het groene Leiden

Nog niet uitgewandeld? Dan kan je het groene Leiden ontdekken door middel van de Singelparkroute. Het boekje met de route kan je onder andere ophalen bij het kantoor van VVV Leiden. De wandeling is zo’n 6 kilometer lang en verbindt alle pleintjes en parken in het Singelpark, een aaneengesloten stadspark langs de historische singels van Leiden.

Vergeet geen bezoekje te brengen aan de beroemde Hortus Botanicus, een van de oudste nog bestaande botanische tuinen in Nederland.

De bruggen over de Nieuwe Rijn zijn genoemd naar de handel die er vroeger werd gedreven. Zo is er onder andere een Visbrug, Kippenbrug, Weverbrug of Karnemelksbrug.

Vetexbart

VVV Leiden | Stationsweg 26

Rondje fietsen

Ook voor wie er graag met de fiets op uit trekt zit goed in en rond Leiden. Zo zijn er heel wat fijne fietsroutes die je langs duinen, bloemenvelden, molens en oude kastelen voeren. Een korte lus is de Limes Matiloroute (15 kilometer) langs de Nieuwe Rijn. Wil je graag iets langer fietsen? Dan is de 35 kilometer tellende Molens en Meerroute een aanrader.

Een fiets huren kan bij Bizon Bike Company | Oosterkerkstraat 18

Even buiten de stad

Even de stad uit? Dan kan je ook de verrassende streek rond Leiden verkennen. Zo ligt de Noordzee op minder dan 10 kilometer en zijn andere interessante en idyllische plekjes nooit veraf.

Vetexbart

Museum Voorlinden

Iets buiten de stad, in Wassenaar, kan je een bezoek brengen aan een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Enkele blikvangers in het museum op het prachtige landgoed Voorlinden zijn Swimming Pool van Leandro Erlich en de sculptuur Open Ended. Je trekt best zo’n twee uurtjes uit voor deze uitstap. Nadat je een kijkje nam in het museum kan je genieten van de rijke natuur op Voorlinden. Wandel over het gigantische landgoed langs water, tuinen en weiden en misschien kom je er wel een aantal harige Galloway koeien tegen.

Katwijk aan Zee

Ga heerlijk relaxen en geniet van de eerste zonnestralen bij één van de strandpaviljoens in de rustige maar verrassende badplaats Katwijk aan Zee, niet zo ver van Leiden. Bezoek er de op één na oudste vuurtoren van Nederland! De Vuurbaak (uit 1605) is geopend tijdens de zomermaanden en ligt aan de Boulevard. Je kan de toren beklimmen en met een beetje geluk krijg je een panoramisch uitzicht over het dorp, de zee en de duinen.

Vuurbaak Katwijk aan Zee

Natuurgebied Meijendel

Wil je je citytrip naar Leiden op een actieve manier afsluiten? Rijd dan bij het naar huis komen richting het natuurgebied Meijendel. Daar kan je prachtige wandelingen maken door het duinengebied waar bijzonder veel planten en dieren voorkomen. Starten doe je bij bezoekerscentrum Dunea.

Eten & drinken in Leiden

In een prachtig monumentaal pand aan de Doelensteeg kan je niet alleen borrelen, maar ook lekker lunchen en dineren in Grand Café Pakhuis. De gezellige verwarmde tuin is echt een aanrader.

Kasteel Oud Poelgeest -iets buiten de stad- katapulteert je terug naar 1668, toen professor Boerhaave hier met zijn paarden door zijn landgoed reed. Je kan er logeren, maar ook heerlijk dineren in het restaurant in de regio Leiden. In de zomer geniet je er van het zonnige terras in het groen.

Kan je je Belgische pintje niet missen? Ga dan langs bij Belgisch Biercafé Olivier in een prachtig pand aan de Hooigracht.

Leiden praktisch

Je kan naar Leiden komen met de auto, maar er is ook een goede treinverbinding met de stad. Je kan bijvoorbeeld vanuit Antwerpen al in minder dan anderhalf uur sporen naar Leiden Centraal, waar je direct in het centrum van de stad aankomt. Ga je toch met je wagen, dan kan je parkeren in de Lammermarktgarage, de diepste parkeergarage van Europa: 7 verdiepingen diep, met 525 parkeerplaatsen, centraal in de stad en winnaar van vele designprijzen.

Vlakbij het station kan je met al je vragen over de stad terecht bij VVV Leiden. Op de website Streek van Verrassingen kom je heel wat te weten over Leiden en de omgeving.

Het meest recente reisadvies vind je op https://diplomatie.belgium.be/nl.

Deze trip kwam er in samenwerking met Streek van Verrassingen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.