Blik op het slagveld van de Ardennen

3 min.

Laatste update 4 oktober

Slag om de Ardennen: met een groep van internationale bloggers mocht Vetexbart mee voor een trip langs een deel van de Liberation Route. Dankzij die herdenkingsroute worden de belangrijkste regio’s en mijlpalen uit de Europese geschiedenis met elkaar verbonden. Zo vormt de Liberation Route -die door een aantal Europese landen loopt- een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Vanuit Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, over de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn tot aan het Poolse Gdansk.

Bastogne War Museum

Starten doen we in en rond Bastenaken in de Belgische Ardennen. Eén van de hoogtepunten voor mij persoonlijk blijft het bezoek aan het Bastogne War Museum. Ik was hier al een keertje vlak na de opening, maar het unieke museum blijft toch keer op keer emoties opwekken. In dit herdenkingscentrum voor de Tweede Wereldoorlog kom je op een interactieve manier meer te weten over de Slag om de Ardennen.

Liberation7
Er zijn niet enkel prachtige decors, unieke voorwerpen, films en 3D-installaties, maar er is ook een audiogids die  je aan de hand van vier persoonlijke verhalen door het 1600m² grote museum loodst.
DSC01664
Vlakbij het War Museum staat het Memorial van Mardasson. Het stervormige monument staat voor de vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk.

Beleef de Slag om de Ardennen

Tijdens de tweede dag van onze trip worden we in de omgeving van Bastenaken enthousiast rondgereden in jeeps en trucks uit de Tweede Wereldoorlog. Zo herbeleven we vanop de eerste rij het leven aan het front tijdens de barre winter van ’44-’45.

DSC01725
Een unieke ervaring. Een drietal uren meerijden met de voertuigen uit WOII, aan het stuur een 13-jarige knaap.
Collage
De 4000 bomen in het Bois de la Paix worden opgedragen aan de Amerikaanse veteranen, Belgische soldaten en talrijke burgerslachtoffers die vielen tijdens de koude winter van ’44-’45.
DSC01731
Op de Duitse begraafplaats in Recogne liggen duizenden graven. Onder ieder kruis liggen zes slachtoffers.
DSC01728
Vandalen vinden het blijkbaar nodig om sinds mei 2015, maar liefst 4 keer (!) het herdenkingsmonument bij Bois Jacques te vernietigen.
liberation5
Sainlez nabij Bastogne werd op kerstdag in 1944 zwaar getroffen tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Heel wat inwoners van het plaatsje kwamen om het leven.
DSC01742
Een koffiebreak is bij deze vriestemperaturen meer dan welgekomen!

Videofragment Jeeptocht

Praktisch

De eerste nacht tijdens de Liberation Route Europe sliepen we in het prachtige viersterrenhotel Quartier Latin in het centrum van Marche-en-Famenne. Het hotel-restaurant ligt slechts op een uurtje van Brussel. Daarna reden we naar Duitsland voor het vervolg.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.