Rondreizen door Afrika: must do bestemmingen 

5 min.

Laatste update op 4 mei door Bart

De wereld rondreizen, bij wie staat het niet op zijn bucketlist? Een beetje meer van de wereld ontdekken kan je perfect doen door een rondreis in een land of continent, afhankelijk van hoe lang je er even tussenuit wil. Het continent Afrika staat bekend om zijn prachtige landschappen, diverse culturen en wilde dieren. Weet je niet goed welke bestemming je graag wil verkennen, dan geef ik jou hier enkele indrukwekkende bestemmingen voor een bijzondere ervaring. Of je nu graag een safari-ervaring wilt of liever geniet aan het strand, er is voor elk wat wils in Afrika.

Tanzania

Tanzania is de ideale bestemming voor zij die houden van een combinatie tussen avontuur en ontspanning. De hoogste berg van Afrika (5.895 m hoog), de Kilimanjaro, ligt in Tanzania. Fervente wandelaars kunnen de top bereiken in vijf dagen. Maar naast een avontuurlijke wandeling, kan je tijdens je Tanzania reis ook genieten van parelwitte stranden, palmbomen en helderblauw water op het bekende Zanzibar. Geniet je meer van échte rust? Dan zak je best af naar Pemba, een eiland zonder grote resorts.

Als je graag wil genieten van veel zon en weinig regen, dan is de periode van half mei tot oktober de ideale reistijd. De overige maanden vallen in de regentijd van het noorden. Een safari is dan niet echt aan te raden. Als je drie verschillende talen in een land al veel vindt, dan zal je opkijken wanneer je in Tanzania bent. Daar leven maar liefst 120 verschillende stammen, en er worden in totaal 100 verschillende talen gesproken.

In Afrika is het risico op infectieziekten hoger, daarom is het aangeraden om je tijdig te laten inenten. Voor Tanzania zijn enkele vaccinaties verplicht, sommige worden aangeraden. Informeer je hierover voordat je vertrekt! Daarnaast vraag je best tijdig je visum aan, als je die nog niet hebt, én let erop dat je paspoort minimum 6 maanden geldig moet zijn.

Botswana

In tegenstelling tot Tanzania, is er in Botswana amper regen te bespeuren. Je zal dus bijna elk moment kunnen genieten van de zon én van heel wat zand. Botswana bestaat namelijk uit 70% zand afkomstig van de Kalahari-woestijn. Ondanks de droogte door het zand, kan je de parel van Botswana bezoeken, de Okavango Delta, een moerasgebied met de hoogste concentratie zoogdieren ter wereld. Je kan er maar liefst ongeveer 200.000 soorten spotten. Word niet meteen té enthousiast, want je zal de dieren niet allemaal kunnen spotten. Veel natuurgebieden in Botswana zijn beschermd, wat de omgeving heel uniek maakt, maar de reis ook vrij duur. Je kan bijvoorbeeld geld besparen door niet rechtstreeks naar Botswana te vliegen, maar wel naar Zambia.

Ben je een muziekliefhebber, en hou je van jazz? Luister voor je vertrek eens naar gumba-gumba. Dit is het populairste muziekgenre in Botswana. Bij gumba-gumba worden moderne deuntjes van lokale stammen gemengd met jazz. Wie weet wordt het je nieuwe favoriete muziekgenre. 

Kenia

Aan de oostkust van Afrika vind je Kenia. Een land bekend om zijn wildparken, tropische kustlijn en de op een na hoogste berg van Afrika: Mount Kenya. In Afrika zijn ze meestal ‘mee met de tijd’. Veel Afrikaanse volkeren evolueren mee met de moderne, westerse cultuur. Wanneer je reist in Kenia zal je zien dat ze daar vasthouden aan hun tradities. Het zal je wel opvallen dat de volkeren daar rode kledij dragen en tussen de dieren wandelen met wandelstokken.Net zoals in België, wordt er in Kenia veel bier gedronken, weliswaar andere soorten. Het ideale moment om je bierkennis uit te breiden. Zo kan je bijvoorbeeld proeven van bananenbier. Let op, tijdens je rondreis door Kenia drink je best geen water uit de kraan, maar je kan wel overal mineraalwater kopen in flessen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.