Waar kan je in België skiën de komende dagen?

Wie graag op de lange latten staat, hoeft deze week niet helemaal af te reizen naar de populaire wintersportoorden in de Alpen. Het heeft namelijk flink gesneeuwd en ook in de Ardennen ligt een flink pak sneeuw; op sommige plekken wel 30 centimeter. Verschillende skicentra in de provincies Luik en Luxemburg hebben daarom de deuren geopend. Vetexbart kon niet wachten en heeft alvast op een rijtje gezet waar je de komende dagen dicht bij huis kunt wintersporten.

In België zijn er inmiddels zo’n twintig skicentra geopend. Vrijwel alle slee- en langlaufpistes in de Oostkantons zijn ondertussen geopend en naar verwachting is vanaf vandaag ook het merendeel van de pistes voor alpineskiën toegankelijk. Er ligt op de meeste plekken een pak sneeuw van meer dan twintig centimeter en er wordt de komende dagen meer sneeuwval verwacht in België. Daarnaast kunnen skiliefhebbers ook in Luxemburg, Duitsland en zelfs Nederland terecht voor een flinke dosis sneeuwpret.

Wintersport in België

In België kun je op het ogenblik wintersporten in de Hoge Venen, de Belgische Eifel, Eupen en in het natuurpark van de Our. In vrijwel alle skigebieden is het mogelijk om te langlaufen; in de Hoge Venen zijn de skigebieden Signal de Botrange, Baraque Michel, Crêtes de Xhoffraix, Maison du Parc de Botrange en Mont Spinette geopend. In de Belgische Eifel glijden de eerste sneeuwliefhebbers over de laupers in Worriken, Herzebosch, Rocherath en Weywertz. In het natuurpark van de Our zijn de skigebieden Manderfeld, Loscheimergraben en Rodt geopend. Behalve langlaufen kun je op sommige plekken ook sleeën, sneeuwschoenwandelen of zelfs een tocht op een sneeuwscooter maken.

16341479147 5b36320b23 o

Het bekendste wintersportgebied van Luxemburg, Weiswampach, is inmiddels ook geopend. Op de pistes in het groothertogdom kun je genieten van twee langlaufroutes van ieder vijf kilometer.


?c=1393&m=1904839&a=227118&r=&t=html

Er kan echter nog niet overal geskied worden. Wie vandaag al wil alpineskiën kan vooralsnog alleen terecht op de skipistes van Ovifat in de Hoge Venen. Ovifat is met vier skiliften het grootste en meest bekende skigebied van het land en het enige gebied met een rode piste. De rode, blauwe en groene piste zijn inmiddels geopend en er ligt een sneeuwlaag van 28 centimeter.

Volgens de weersverwachting zal er vandaag nog flink wat extra sneeuw vallen. Hierdoor zou het zomaar kunnen dat er vandaag en morgen meer skipistes in de Oostkantons geopend worden voor alpineskiën. Hoewel de temperatuur het komend weekend naar verwachting weer wat boven de nul graden komt, blijft de sneeuw waarschijnlijk nog wel even liggen omdat het ’s nachts blijft vriezen en er ook de komende dagen sneeuw verwacht wordt. Actuele informatie over de situaties in de skigebieden vind je hier.

28403115129 a8636bc62c o

Skiën in Duitsland

Voor meer sneeuwzekerheid kun je het natuurlijk ook over de grens zoeken. Iets verder weg, maar nog steeds op slechts een paar uur rijden van de Belgische grens, kun je uitstekend skiën in Duitsland. In het Sauerland ligt inmiddels een flink pak sneeuw en het voordeel is dat de pistes hier doorgaans langer zijn dan in de Belgische skicentra. Op de pistes in Winterberg ligt bijvoorbeeld tot wel 70 centimeter sneeuw. Als je iets meer tijd hebt, kun je natuurlijk ook uitwijken naar de skigebieden op de flanken van de Alpenreuzen in het zuiden van Duitsland (Beieren). In bekende skigebieden als Garmisch-Partenkirchen ligt bijvoorbeeld meters sneeuw en zijn de omstandigheden perfect.

Indoor skiën

Woon je dicht bij de Nederlandse grens en wil je graag skiën? Zelfs dat is mogelijk. In Nederlands Limburg, op nog geen drie kwartier rijden van steden als Luik, Genk en Hasselt ligt het grootste indoor skidorp van Europa: SnowWorld Landgraaf. Hier kun je het hele jaar door genieten van vijf overdekte skipistes, compleet met sleepliften. Ben je bang dat de pistes niet uitdagend genoeg zijn? Een van de afdalingen is zelfs een door de FIS erkende wedstrijdpiste. Bovendien kun je in SnowWorld ski- en snowboardlessen nemen. Een uurtje skiën of snowboarden in SnowWorld kost doorgaans € 17,50 per persoon en je kunt ter plekke materiaal huren. Daarnaast vind je ook in België zelf diverse (kleinere) indoor skihallen zoals in Peer.

baaf271ce3b331ea8367d854af4c9a02?s=96&d=identicon&r=g
Barthttps://www.vetexbart.be
Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Deel dit artikel

Bart

Content creator & reisblogger

Hoi! Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Gloednieuw

spot_img