Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


5 vlijmscherpe argumenten voor een stedentrip naar Kortrijk

Voor de jongste uitstap koos Vetexbart voor een kortbij tripje vol West-Vlaamse charme. Wie wil kennismaken met de ideale combo van interessante klassiekers en verrassende nieuwigheden zit helemaal goed in Kortrijk. De creatieve en bruisende stad is de chouchou van de Leiestreek.

1. Makkelijk met de trein naar Kortrijk

Met een treinstation op minder dan 5 minuten wandelen van het centrum is Kortrijk de ideale plek om op een duurzame manier te bezoeken. Zonder stress ook. Voor ons zou een autorit vanuit de Kempen (zonder de vermoedelijke file) zelfs amper tijdswinst opleveren. We nestelen ons dus met koffiekoeken in de intercity trein voor een rit naar de Vlaanders. Ietsje meer dan twee uur, en een vlotte overstap in Antwerpen later checken we al in in ons Kortrijks hotel.

Wie kiest voor een hotel dat meedoet aan de Happy Trip actie van Westtoer en NMBS kan trouwens erg goedkoop sporen. Voor €9,60 kan je vanuit ieder Belgisch station heen-en-terug reizen naar een West-Vlaams treinstation naar keuze. Kinderen jonger dan 12 mogen zelfs gratis de trein op. Dit ticket is te boeken vanaf 10 april 2019. Tijdens de weekends hanteert de spoorwegmaatschappij sowieso het hele jaar door haar voordelig Weekendbiljet (50%).

2. Dé combo: historisch erfgoed & modern karakter aan het water

Kortrijk is perfect te voet te verkennen in enkele uren of een (lang) weekend. Blikvanger van de stad zijn de middeleeuwse Broeltorens, opgetrokken uit kalk- en zandsteen en restanten van de oude stadsvestigingen.

Ook al lijken de twee torens sterk op elkaar, toch zijn ze niet samen gebouwd. De Speytorre staat er al sinds 1385 en moest het verkeer controleren op de rivier de Leie. Pas 30 jaar later kwam de Inghelburgtorre. Die deed dienst al opslagplaats voor wapens.

Ook op en rond de Grote Markt van Kortrijk vind je heel wat bezienswaardigheden terug. Zo staat er centraal het Belfort wat een overblijfsel is van de lakenhalle. Het is zelfs UNESCO-werelderfgoed. Op de gevel van het prachtige stadhuis kan je dan weer de beeltenissen van de Graven van Vlaanderen zien.

Een rustig plekje in de historische binnenstad is het Begijnhof Sint-Elisabeth. Bewonder de kleine huisjes en de Mattheuskapel in gotische stijl. De Sint-Maartenskerk is door de jaren heen verwoest en opnieuw herbouwd.

De imposante entree van de Sint-Maartenskerk. Het is de kerk die met zijn 83 meter het panorama van de stad vorm geeft.

3. Maak kennis met de ‘Mooiste Publieke ruimte van Vlaanderen’

De uitnodigende groene long en het visitekaartje van de stad zijn de (verlaagde) Leieboorden die zich voortaan de Mooiste Publieke ruimte van Vlaanderen mogen noemen. Er werd hard gewerkt aan onder andere het verbreden en rechttrekken van de Leie, waarvoor een totale facelift rondom op zijn plaats was. Resultaat: groene parken, moderne en imposante bruggen, een skatebowl, oevers met brede paden en zelfs een heus stadsstrand.

Kattoo

Centraal tussen de armen van de Leie vind je Buda-eiland, een van de oudste wijken van Kortrijk en genoemd naar Boedapest. Hier is het al kunst, creativiteit en design wat de klok slaat.

4. Topgastronomie in de Leiestreek

Als er aan iets echt geen gebrek is in Kortrijk dan zijn het wel de ontelbare cafés, gezellige terrasjes, trendy koffiebars en lekkere restaurants. Je vindt ze her en der verspreid over de Groeningestad, met een grote concentratie op en rondom de Grote Markt of langs het water.

Vlakbij het Kortrijkse stationplein ligt restaurant Oud Walle, verscholen achter de gevel van een prachtig en karaktervol herenhuis. Na een erg hartelijke ontvangst kan je er proeven van de Franse keuken, waarin dagverse en streekgebonden producten centraal staan. Wij kozen de Smaken en Kleuren 4-gangenmenu aan €63 per persoon. Van maandag tot vrijdag is er ook een menu waarvoor chef Frederik zich laat inspireren door het marktaanbod (vanaf €41). Overigens alle credits aan de jonge ober die ons met veel plezier (en uitstekende kennis) bediende.

Restaurant Oud Walle | Koning Albertstraat 4 in Kortrijk | Bezoek website | Het Lekkere Westen ambassadeur

Voor een lekkere tas koffie of chocomelk tijdens het shoppen kan je terecht bij Kaffee Renée (Langesteenstraat). Wie van de zon wil genieten met uitzicht op de Sint-Maartenskerk kan dan weer uitrusten bij het gezellige Mozart (Grote Markt). Ga voor een snelle lunch of een uitgebreidere menu naar Bistro Juste in de Korte Steenstraat, eveneens in het centrum van Kortrijk. Wij kregen een heerlijke pasta voorgeschoteld. Bij goed weer kan je er buiten zitten. Ietsje uit de binnenstad eet je een lekker lunchmenu (soep, hoofdschotel en koffie, €17) bij Kaffee Damast, de gezellige en trendy museumbistro van Texture (Noordstraat).

Nog enkele aanraders:

  • Gastronomisch tafelen bij Va et Vient (Handboogstraat 20).
  • Pintjes drinken en bijbehorende bistrogerechten bij Balthazar, gezellig volkscafé (Paleisstraat 20).
  • De KleinKeuken voor vegetarische of veganistische (Budastraat 8).
  • Vintagebar Chablon in zijstraatje van de Grote Markt (Kapittelstraat 1).

5. Kortrijk met de K van winKelen

Liefhebbers van fashion & shopping laten best de limiet van hun kredietkaart even optrekken voor ze naar Kortrijk komen. De stad is een echt walhalla voor shoppers. In de verschillende winkelstraten zijn vooral de high-end boetieks en concept stores terug te vinden, terwijl de ketens hun stek hebben in K in Kortrijk. Het 34.000m² grote winkelcentrum werd geopend in 2010 en ligt midden in de stad.

Wist je dat? De Korte Steenstraat in 1962 de eerste verkeersvrije winkelstraat in België was? Het concept werd later overgenomen in tal van andere steden. 

Kortrijk praktisch

Wij logeerden in het moderne Parkhotel dat recht tegenover het station ligt en op wandelafstand van het historische centrum. Dit hotel doet ook mee aan de #HappyTrip actie van Westtoer en de NMBS.

Met de bussen van De Lijn kan je aansluitend makkelijk op- en afstappen in de buurt van het winkelwandelgebied. De stadskern van Kortrijk leent zich trouwens ook perfect om te voet of per fiets te ontdekken.

Parkhotel Kortrijk | Stationsplein 2 in Kortrijk | Bezoek website
Voor alle hotels en restaurants in de regio bezoek je best de website van Westtoer.

In samenwerking met:
Westtoer en NMBS
Nog extra informatie over Kortrijk? Bezoek deze website.
Met dank aan:
Coverfoto: Kattoo

Zin in een weekendje weg in Kortrijk?


ReizenReizen

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!