vakantie in Kroatië olijven postira brac

Vakantie in Kroatië: zalig genieten op het eiland Brac

6 min.

Laatste update op 22 februari door Bart

Wie kiest voor een vakantie in Kroatië zal versteld staan van het gevarieerde aanbod dat het land te bieden heeft. Kroatië heeft uiteraard zijn mooie en historische steden zoals Split, Zagreb en Dubrovnik, maar het land telt ook meer dan duizend eilanden. Het ene al wat groter dan het andere, maar stuk voor stuk idyllisch. Wij gingen dit najaar enkele dagen naar het noordelijke deel van het eiland Brač. Daar staat één weekend per jaar alles in het teken van olijven. Maar er is veel meer…

Sprookjesachtig eiland Brac

Brac (Brač) is het derde grootste eiland van Kroatië en wordt door velen gezien als het mooiste eiland van het land. Met zijn kleine baaien en kiezelstranden is het al jaren erg in trek bij Belgische vakantiegangers. Het eiland Brac bereik je het makkelijkst met de ferry die je vanuit Split op minder dan een uur naar de terminal in Supetar brengt.

vakantie in Kroatië postira brac
Idyllische taferelen bij de vleet op Brac.

Charmant vissersdorpje Postira

Ons hotel lag in het kleine vissersdorpje Postira, op zo’n 15 minuten rijden van Supetar aan de noordkant van het eiland. Een harmonieus plekje waar stilte het codewoord is en romantische zonsondergangen schering en inslag zijn. Als je een wandeling maakt door het oude deel van het dorp word je meteen terug gekatapulteerd naar lang vervlogen tijden. Houten bootjes liggen aan de haven te dobberen rondom een klein bruggetje. Daar namen familieleden vroeger afscheid van de vissers die kozen voor het ruime sop. De straten rondom zijn geplaveid met kiezelstenen en gesloten luikjes verbergen wat er zich allemaal afspeelt binnen in de oude huizen.

vakantie in Kroatië postira brac
Ontdek Postira via de smalle kasseiwegen.

Ethno-eco-dorpje Dol

Dol – een klein Dalmatisch dorpje op enkele kilometers van Postira – werd voor het eerst vermeld in documenten in 1345. Archeologische opgravingen bewijzen echter dat het dorp al vroeger bestond. Het is de moeite waard om een bezoekje te brengen. Dat kan met de auto, maar ook via de wandel- en fietspadjes. Je ziet er de traditionele stenen huizen, maar ook heel wat kerkjes zoals die van Saint Michael, uit het begin van de 10de eeuw.

vakantie in Kroatië dol brac
Het eeuwenoude dorpje Dol spreekt tot de verbeelding.

WK olijven plukken

Je leest het goed! Sinds 2017 organiseert het eiland Brac ieder jaar het enige echte wereldkampioenschap olijven plukken, en dit jaar waren ook wij er bij (als toeschouwers wel te verstaan). Verschillende internationale teams namen het tijdens de wedstrijd tegen elkaar op. De teams bestaan telkens uit twee vrouwen en twee mannen. Ze proberen zoveel mogelijk kilo’s olijven te plukken op 45 minuten tijd. Al voor de tweede keer op rij werd – je raadt het al – thuisland Kroatië kampioen, met bijna 60 kilo olijven. Een ideale activiteit om het toeristische seizoen op het eiland af te sluiten.

vakantie in Kroatië olijven brac
Een jaarlijks terugkomend fenomeen: het eigenzinnige kampioenschap olijven plukken.

Gezellige tafelen in de konobe

Een vakantie in Kroatië is ook super lekker tafelen! Brac telt heel wat typische restaurantjes en konobe (tavernes) waar je lokale specialiteiten kan proeven. Denk aan zoute ansjovissen, gegrilde sardines of inktvis, maar ook heerlijk lamsvlees. Alle gerechten worden uiteraard overgoten door de plaatselijke olijfolie en achteraf doorgespoeld met een lekker glas Kroatische wijn.

In combinatie met Split

In een niet zo ver verleden was Split niet meer dan een transitplek. Avonturiers op roadtrip doorheen de Balkanregio reden er in snel tempo voorbij. Zonnekloppers haasten zich in de zomermaanden aan boord van de ferry’s richting nabijgelegen eilanden. Het is pas sinds een paar jaar dat Split ook echt een bloeiende toeristische bestemming geworden is. De tweede grootste stad van Kroatië speelt z’n troeven tegenwoordig handig uit. Lees hier alles over onze stedentrip naar Split.

vakantie in Kroatië split
Split, de ideale stedentrip bestemming.

Vakantie in Kroatië praktisch

Momenteel zijn er vanuit België geen rechtstreekse vluchten naar Split (wel in de zomer met TUI fly). Met Brussels Airlines of een andere partner van de Star Alliance groep kan je de stad of het eiland Brac wel bereiken via een tussenlanding in bijvoorbeeld München of Zagreb. Met de auto moet je uitgaan van zo’n 1700 kilometer langs de snelste route vanuit Brussel. Je kan natuurlijk ook een auto huren.

In Split kan je met de auto of te voet naar Brac met de ferry. De overtocht duurt ongeveer 50 minuten. In het hoogseizoen vaart de ferry 14 keer per dag uit. Afhankelijk van het seizoen betaal je zo’n 5 euro voor de oversteek, of zo’n 25 euro met je auto aan boord (enkel).

Betalen kan je tegenwoordig gewoon met de euro (sinds 2023). Voor een bezoek aan het land heb je enkel een geldige identiteitskaart nodig. Voor je vertrek check je best even de website van Buitenlandse Zaken.

vakantie in Kroatië dol brac
Iets met ‘King of the World’…

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.