Wandelen in Borgloon: slenter door een eeuwenoud landschap 

3 min.

Laatste update 27 april

Wie houdt van glooiende landschappen, adembenemende panorama’s en geurende fruitbomen zit goed in Haspengouw. We trokken onze wandelschoenen aan en gingen naar Borgloon, het historische hart van het Graafschap Loon, voor een prachtige wandeling. 

Greenspot Grootloon

We kiezen voor de oranje route van de Greenspot Grootloon wandelingen. De wandellussen beginnen allemaal aan Klappoel, het pleintje naast het stadhuis dat vroeger werd gebruikt als bleek- en wasplaats. Voor we starten gaan we even langs bij het toeristisch kantoor in de voormalige Stroopfabriek voor een handig kaartje met info over de wandelingen. Hier werd trouwens vroeger van al het fruit uit de streek stroop gemaakt. Borgloon was immers dé bakermat van de stroopproductie aan het begin van de vorige eeuw.

Wandel door een eeuwenoud landschap 

De lus van ongeveer 8,5 kilometer staat garant voor zo’n 2,5 uur aan puur wandelgenot. De imposante burchtheuvel achter de kerk ligt bijna 120 meter boven de zeespiegel en zorgt al meteen voor een prachtig en langgerekt uitzicht over de streek. Na de voetgangerstunnel kunnen we kiezen om de route links of rechts verder te zetten. Wij slaan rechtsaf, waardoor we de absolute blikvanger van deze wandeling – het bekende doorkijkkerkje Reading between the Lines – pas op het einde van ons rondje tegenkomen.

Maar niet getreurd! Onderweg worden we – naast de fantastische omgeving – ook nog eens getrakteerd op enkele verrassende kunstwerken zoals de Twijfelgrens van Fred Eerdekens of Landmark Romeinse Villa van Hans Lemmen. Voorzie dus zeker wat extra tijd om enkele toffe foto’s te maken of gewoon even te mijmeren op een bankje.

Coupe vers fruit 

Het beste dat Borgloon te bieden heeft komt aan bod tijdens deze wandeling. Zo slenteren we via grotendeels onverharde wegen voorbij akkers en weilanden waar we de koeien zien grazen, maar ook de vele hoogstamboomgaarden met verschillende fruitrassen zijn impressionant en zorgen voor de nodige afwisseling. Misschien kan je hier – net zoals wij – ook een kleine picknick voorzien?

Hou zeker even halt aan de Sint-Servatiuskerk in Grootloon, en geniet nog een keertje van de prachtige ligging en omgeving. 

Als Borgloon een dessertje was, dan was het ongetwijfeld een smakelijke coupe vers fruit. Zo eentje met heerlijke appeltjes, de sappigste peren en zoetste kersen.

Vetexbart

Op wandel met ezels 

Voor de liefhebbers biedt bed and breakfast De Romeinse Katzei in Voort ook een begeleide wandeling aan met één van hun ezels. Zo bereik je via allerlei holle wegen na zo’n 10 kilometer het doorkijkkerkje met het dier aan je hand. Een unieke ervaring voor jong én oud, zeker in combinatie met het borstelen en voederen van de ezeltjes.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.