Hoeveel kost skiles in Zwitserland

Wat kost een weekje wintersport?

6 min.

Laatste update op 12 oktober door

De herfst is in volle gang, het wordt stilaan kouder en bij veel mensen begint het te kriebelen: wintersport! Genieten van de meest adembenemende landschappen terwijl je heerlijk op de lange latten door de verse sneeuw van de pistes snelt. Maar wat kost een wintersportvakantie eigenlijk?

Om maar direct met de deur in huis te vallen, dat hangt volledig af van de omstandigheden. Ga je bijvoorbeeld in je eentje op vakantie of met het hele gezin? En waar ga je heen? Je kunt natuurlijk naar – ik noem maar iets – Japan afreizen om te skiën, maar de meeste mensen zoeken het dichter bij huis en gaan met de auto op wintersport.

Wat kost wintersport met het gezin?
Stralende winterzon op een Franse piste in de Queyras | Vetexbart

Wat zijn de belangrijkste kosten?

Voor een wintersportvakantie moet je rekeninghouden met verschillende kosten, bijvoorbeeld voor het vervoer naar de wintersportbestemming en voor de overnachtingen. Daarnaast heb je een skipas nodig en moet je materiaal huren als je zelf niet over de benodigde uitrusting beschikt. Om zonder kleerscheuren thuis te komen is het als beginnend skiër verder verstandig skilessen te nemen.

De kosten in populaire wintersportgebieden

Vetexbart heeft vier populaire wintersportbestemmingen in vier verschillende landen voor jou op een rij gezet. Onderstaande prijzen zijn op basis van een wintersportvakantie met de auto met twee personen en zes overnachtingen. De kosten voor eten, drinken, tolwegen en skiles hebben we niet meegerekend.

Duitsland

Winterberg in het Duitse Sauerland ligt op slechts 4 uur rijden van Brussel, waardoor de benzinekosten gemiddeld maar 80 euro zijn. Helaas heb je in Winterberg minder sneeuwzekerheid dan in de Alpen, maar daar staat tegenover dat de meeste pistes er zijn uitgerust met sneeuwkanonnen. Een skipas voor 6 dagen kost in Winterberg 115 euro, terwijl de gemiddelde prijs voor een kamer voor twee personen in een driesterrenhotel ongeveer 120 euro per nacht bedraagt. Voor het materiaal betaal je in Winterberg ongeveer 20 euro per dag. Een weekje skiën in Winterberg kost daarmee zo’n 635 euro per persoon.

Wat kost een skipas in Oostenrijk?
De Oostenrijkse bergen blijven mijn persoonlijke wintersport topper.

Oostenrijk

Oostenrijk is de bakermat van het wintersporten en Saalbach-Hinterglemm is al sinds jaar en dag een geliefde wintersportbestemming voor zowel beginnende als doorgewinterde skiërs en snowboarders. Vanuit Brussel is het 976 kilometer rijden naar Saalbach waardoor de benzinekosten oplopen tot zo’n 225 euro. Een skipas voor volwassenen kost in Saalbach-Hinterglemm 255 euro voor 6 dagen, terwijl het huren van de uitrusting zo’n 24 euro per dag kost. Een overnachting in een hotel of chalet met twee personen kost doorgaans tussen de 100 en 150 euro per nacht. Alles bij elkaar betaal je daarmee voor een weekje wintersport in Saalbach-Hinterglemm gemiddeld 886 euro per persoon. Neem hier een kijkje voor de beste deals in en rond Saalbach.

Wil je vooraf, online een wegenvignet voor Oostenrijk aanschaffen dan kan je dat bestellen aan € 15,95 voor een 10 dagen vignet.

Frankrijk

Gelegen tussen de meest imposante Alpenreuzen vormen de 600 kilometer aan skipistes rond Val Thorens een fenomenaal wintersportgebied. Vanuit Brussel rij je in ongeveer 9 uur naar Val Thorens. Voor de heen- en terugreis ben je ongeveer 220 euro aan benzine kwijt. Daarnaast moet je rekeninghouden met de tol op de Franse snelwegen. De skipas kost 306 euro voor 6 dagen en het huren van een skiset kost al gauw 27 euro per dag. Voor een verblijf in een driesterrenaccommodatie in Val Thorens betaal je gemiddeld 130 per nacht. Daarmee komen de kosten voor een week sneeuwpret in Val Thorens neer op meer dan 968 euro per persoon.

Prijs wintersport
Ook in de zomer kan je trouwens terecht op en rond de meest pistes, zoals hier bij Saalbach-Hinterglemm in Oostenrijk. Weliswaar niet met het vertrouwde witte sneeuwtapijt rondom.

Zwitserland

Sankt Moritz is een traditionele wintersportbestemming in Zwitserland. De skipistes in het gebied liggen op een hoogte tussen de 1720 tot 3057 meter en de plaats is gelegen aan de prachtige Sankt Moritzsee. Het klassieke wintersportdorp ligt op 863 kilometer afstand van Brussel en de benzine voor de heen- en terugreis kost ongeveer 200 euro. Volwassenen betalen in Sankt Moritz 346 euro voor een skipas voor 6 dagen. Met ongeveer 35 euro per dag voor een skiset is ook de materiaalhuur hier een stuk prijziger dan in veel andere skigebieden. Een overnachting in een hotel of sfeervol chalet kost al snel 220 euro voor twee personen per nacht. Al met al betaal je dan ook zo’n 1316 euro per persoon voor een weekje skiën of snowboarden in Sankt Moritz. Goede deals vind je hier!

Ski huren Frankrijk prijs
Kijk jij ook weer altijd uit naar je volgende ski of snowboard trip?

Tips voor een voordelige wintersport vakantie

De kosten voor een aantal dagen wintersport kunnen dus snel oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de prijs te drukken. Vraag voor een low-budget skivakantie bijvoorbeeld aan vrienden en familie of zij geen materiaal te leen hebben. Daarnaast kun je via platformen als Airbnb voordelige accommodaties vinden. Als je een appartement met een keuken huurt, ben je bovendien niet altijd aangewezen op dure restaurants. Verder zijn de prijzen voor skipassen, accommodaties en skihuur een stuk vriendelijker als je buiten de schoolvakanties op wintersport gaat.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.