Zalig wandelen in Laakdal en Meerhout

3 min.

Laatste update 31 augustus

Welkom bij mijn laatste zomerse Kom uit uw kot vlog voor RTV. Ik neem jullie in deze video mee naar onder andere Veerle-Laakdal en Meerhout. Wie de voorbije afleveringen zag weet dat ik een fan ben van fijne natuurgebieden, die er dan nog liefst wat drassig bijliggen.

En laat fijn en drassig nu net tot de criteria behoren van de 5 km lange Roostroute in het gebied, u raadt het al, De Roost. De Roost behoort tot de Laakvalleien, de verzamelnaam voor alle kleine Laakdalse natuurgebieden. Vroeger waren dat allemaal losse pareltjes, nu behoren ze stilaan tot een groot aaneengebreid valleigebied.

Ook Trichelbroek behoort, net als De Roost, tot de Laakvalleien. Trichelbroek in Eindhout, da’s loofbos, een natuurlijke vijver en ontoegankelijk moeras. De natuur krijgt hier bezoek van onder andere eenden, futen en blauwe reigers. 

(lees verder onder de video)

In Meerhout vertrek ik aan taverne De Luihoeve voor een fikse wandeling door het gebied Scherpenbergen en De Hutten. Hoge bomengroepen, droge heide, grachtjes en landduinen, je vindt het hier allemaal in de buurt. Hier ontsnap je -tenminste voor even- aan de dagelijkse ratrace.

In de Meerhoutse bossen vind je het Kruis van de Hutten. De legende zegt dat een duivelse ridder hier tijdens een hevig onweer verloren liep en steeds opnieuw en opnieuw op dezelfde driesprong terecht kwam. Omdat hij zo boos werd op God en klein Pierke werd hij samen met zijn paard opgeslokt door de aarde.    

Vetexbart

Wie dit bestseller verhaal slash Hollywood scenario niet wil geloven, vertel ik even het echte verhaal, dat een stuk minder spannend is.

In werkelijkheid liet een kanunnik rond de 18de eeuw het kruis plaatsen. Hij had er heel wat arme lappen grond liggen die hij rendabel wilde maken. Daarom zette hij het kruis er als herkenningspunt.

Vetexbart

Het kruis is gelegen op de driesprong De Hutten, ‘t Steen en Bredestraat. 

Ik zet ondertussen mij tocht nog even verder. En wel langs de Grote Nete, richting de heide die nu in Meerhout en Geel-Bel overal zo mooi in bloei staat. Hoe kunnen we deze zomerreeks beter afsluiten dan met deze adembenemende natuurpracht? Trek er alvast op uit dit weekend. Geniet ervan!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.