Zo kies je de juiste camera voor het vastleggen van jouw reisavonturen 

5 min.

Laatste update op 16 mei door Bart

Heb jij je eerstvolgende vakantie al geboekt? Leg je reisavonturen vast met een kwalitatief goede camera. Er zijn verschillende soorten systeemcamera’s, die zich uitstekend lenen voor het maken van vakantiefoto’s. Een belangrijk voordeel van deze systeemcamera’s ten opzichte van een spiegelreflexcamera is het feit, dat een systeemcamera over het algemeen compacter is. Je neemt deze zodoende makkelijker mee in je reiskoffer of backpack. De kwaliteit van de foto’s die je maakt hoeft echter niet minder goed te zijn, dan die van een spiegelreflexcamera. 

Mogelijk wil je niet alleen foto’s kunnen schieten onderweg, maar ook haarscherpe video’s maken. In dat geval kan de Sony Alpha A7 IV een goede optie zijn. Dit model systeemcamera maakt niet alleen prachtige foto’s, maar ondersteunt je ook bij het maken van 4K-video’s met 60 fps. Goedkoop is dit model niet; hij hoort tot de professionele modellen! 

Voor- en nadelen van systeemcamera’s 

Wie voor een systeemcamera kiest profiteert niet alleen van het compacte formaat van deze modellen. Ook biedt een systeemcamera je de mogelijkheid om foto’s en video’s in hoge kwaliteit te schieten; een kwaliteit welke doorgaans hoger ligt dan die van je mobiele telefoon. Daarbij biedt een systeemcamera de mogelijkheid om te spelen met de instellingen. In het begin zal dit even zoeken zijn; online vind je handige trainingen die je kunt gebruiken om jezelf wegwijs te maken in de talloze menu’s met instellingen. 

Ook biedt een systeemcamera je een helder zoekbeeld wanneer je fotografeert in een omgeving met fel licht. Evenals dat je de mogelijkheid hebt om het scherptediepte effect, wat ook wel bokeh-effect genoemd wordt, direct in de zoeker te bekijken. 

Nadelen van een systeemcamera 

Een systeemcamera biedt echter niet uitsluitend voordelen. Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat de systeemcamera die jou aanspreekt geen zoeker heeft. Deze functionaliteit zit niet standaard op iedere systeemcamera. Modellen zonder zoeker zijn voorzien van een live beeld op het display van de camera. 

Daarnaast komt er sneller stof op de sensor van de camera, wat de kwaliteit van je foto’s en video’s negatief kan beïnvloeden. Het schoonmaken van een systeemcamera is niet altijd even gemakkelijk. Je wilt krassen en vette vingers voorkomen. Een derde nadeel van een systeemcamera kan zijn dat het zoekerbeeld wat vertraagd is; dat hoeft echter geen groot nadeel te zijn voor mensen die de camera vooral voor hun hobby en vakanties gebruiken. 

Verschillende modellen camera’s met elkaar vergelijken 

Bij het vergelijken van de verschillende systeemcamera’s die tegenwoordig worden aangeboden zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo is het allereerst zaak om niet uitsluitend naar de kwaliteit van de systeemcamera zelf te kijken, maar zeker ook naar die van de objectieven (lenzen) waarmee je deze combineert. De ene lens is voornamelijk bedoeld voor foto’s die op korte afstand van een object gemaakt worden, terwijl andere lenzen je in staat stellen objecten verder bij de camera vandaan scherp vast te leggen. Onderscheid wordt daarnaast gemaakt tussen een prime lens en een zoomlens. Het verschil tussen beide lenzen wordt als verklapt door de naam; een zoomlens maakt het mogelijk om in- en uit te zoomen, terwijl een primelens die mogelijkheid niet heeft. 

Hou rekening met het gewicht van de camera 

Wanneer je een systeemcamera voornamelijk aanschaft voor het gebruik ervan op vakantie, speelt het gewicht van de camera een belangrijke rol. Het liefst kies je voor een camera met een gewicht van maximaal 500 tot 600 gram. Je neemt deze modellen systeemcamera’s makkelijk mee tijdens uitjes. Eerder in dit artikel las je al dat een systeemcamera over het algemeen licht van gewicht is in vergelijking met bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera. 

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.