Bushwick: één van de hipste wijken én absolute must-go in NYC

20563938211_426720bd99_zFoto: webjay

Tijdens mijn laatste reis naar New York City ging ik enkele dagen op pad in de hippe en op dit moment uber/super coole wijk Bushwick. Volgens het magazine Vogue was Bushwick in 2014 zelfs the 7th coolest neighborhood on this planet. Hoog tijd dus voor een korte city guide (neighborhood guide om correct te zijn) over de wijk waar de meest prachtige street art nooit veraf is.

Facts?

Bushwick ligt in het noorden van het stadsdeel Brooklyn en grenst aan Queens. Het is omgeven door de wijken East-Williamsburg, Ridgewood, Greenpoint en Bedford-Stuyvesant en er wonen ongeveer 85.000 mensen, waaronder zo’n 70% Hispanics en 15% zwarten.

Vroeger – voor Bushwick Bushwick was – noemde het Boswijck. Een naam (wijk in het bos) die aan de  buurt werd gegeven door Peter Stuyvesant ergens rond 1660.

Street art

Street art in Bushwick is echt wel pretty big! Lege muren zijn er in de wijk niet veel te vinden en waar je ook gaat of staat kom je prachtige kunstwerken tegen van grote internationale kunstenaars zoals Banksy of Shepard Fairy, maar ook de Gentse ROA is er uiteraard terug te vinden. Bushwick is one of the most photogenic neighborhoods in New York.

In de wijk vind je niet alleen muurschilderingen en graffiti, maar ook tientallen kunstgalerijen en creatieve studio’s.

Hoe te bereiken?

Je kan Bushwick het beste bereiken met de trein. Bijvoorbeeld vanuit het station Essex Street in de Lower East Side in Manhattan ben je er op zo’n 25 minuten. Gebruik Google Maps om de juiste dienstregelingen te vinden.

Is het er veilig?

Bushwick is toegegeven niet het meest veilige stukje van New York. Historisch gezien waren Bushwick en het nabijgelegen Bedford-Stuyvesant één van de meest gevaarlijke delen van de stad en dat is ondertussen nog niet echt veranderd. Mits je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, de regio ‘s nachts links laat liggen en niet te koop loopt met dure camera’s of mobiele telefoons zal er je weinig overkomen. Laat dit je echter niet ontmoedigen om de wijk te bezoeken, ikzelf had er nog nooit een probleem.

Wat te doen?

 • Eén van mijn hoogtepunten was een 2 uur durende Graffiti and Street Art Tour doorheen de neigborhood met Free Tours by Foot.
 • Volgens insiders gaat er in Bushwick minstens één nieuwe bar open per week. De wijk herbergt enkele van de coolste coffeebars in town.
 • Eet een pizza bij Roberta’s (261 Moore Street). Al jaren in de hemel geprezen, maar ook echt superlekker. Bereid je voor op lange wachttijden en een wachtrij van enkele meters.
 • Je vindt er de beste Zuid-Amerikaanse restaurants in heel NYC.
 • Neem een kijkje in de St. Barbara’s Roman Catholic Church. Overal waar je omhoog kijkt in Bushwick zie je de torens opduiken.
 • Bezoek de nabijgelegen hipster wijken Williamsburg & Greenpoint.
 • Waar Bushwick Williamsburg ontmoet vind je Moore Street Market. Absoluut een bezoekje waard.
6838259782_35b498726c_z
ROA – Shawn Hoke

Logeren?

Ik kies de laatste tijd vaak voor The Local NYC, een goede hostel in Queens. Wie echt in een Bushwick’s hotel wil verblijven kan hier een kijkje nemen. Voor gemiddeld zo’n 60 euro per nacht heb je er via AirBnB al een leuke privé kamer.

Waren jullie al eens in Bushwick? Dan mag je zeker onderaan reageren op dit artikel zodat we het must-see lijstje up-to-date kunnen houden!

Bart
Bart
Hoi. Mijn naam is Bart, een dertiger uit Vlaanderen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart, een travel blog gestart in 2013. Ondertussen bezocht ik meer dan 50 landen, maar mijn grote liefde blijft sowieso de Verenigde Staten. Ook voor toffe kortbijbestemmingen heb ik een serieuze boon. Niets leuker dan de trein te nemen voor een weekendje weg. In eigen land of net voorbij de landgrenzen.

1 Comment

 • Bushwick van Brooklyn

  Volgens een legende die misschien
  van de kansel was te horen
  rond 1666 gaf Peter Stuyvesant
  de hippe wijk de naam
  maar de geschiedenis is achterhaald vandaag

  Een gereformeerde dominee waarschijnlijk
  een Boswijck uit Oost Groningen
  plantte er zijn kerk en zocht
  een kleine kudde schapen
  en gaf de wijk zijn eigen naam

  Dat Boswijck van Breukelen
  later Bushwick werd van Brooklyn
  is alleen maar een Amerikaanse formaliteit

  Arjen Boswijk

Leave a Comment