15 dingen om te doen in de kerstvakantie in Brussel

10 min.

Laatste update op 10 februari door Bart

Je verveelt je tijdens de kerstvakantie? Dat kan al eens gebeuren. Geen nood. We hebben enkele fijne bekende en minder bekende activiteiten in Brussel voor jullie samengebracht in dit artikel.

Artikel bevat affiliate links

Iconisch Atomium & gratis naar Design Museum

Zo kan je bijvoorbeeld tijdens deze kerstvakantie eens afzakken naar onze hoofdstad Brussel en het monument bij uitstek bezoeken: het Atomium! Van hieruit heb je een 360-graden panoramisch uitzicht op de negentien Brusselse gemeenten. Het fijne is dat je momenteel bij aankoop van een ticket een gratis bezoek aan het Design Museum Brussels mag brengen. Hier kom je meer te weten over het Belgisch design uit de 20ste en de 21ste eeuw.

Bezoek aan Mini-Europa

Europa in het klein aanschouwen tijdens de kerstvakantie? Dat kan zeker: in mini-Europa in Brussel. Dat is een outdoor miniatuurpark waar je de belangrijkste gebouwen en monumenten van de Europese Unie en het VK kan bekijken. De maquettes worden gemaakt op een schaal van 1:25. Na het bezoek kan je tegen iedereen vertellen dat je de top van, onder andere, de Toren van Pisa en de Eiffeltoren hebt aangeraakt zonder te liegen!

Choco-Story in Brussels

Voor jong en oud is dit plezier gegarandeerd. Het museum in Brussel neemt je al vanaf €11 mee op een reis door de wereld van chocolade. Hoe wordt chocolade gemaakt? Welke beschavingen begonnen het eerst met het maken van chocolade? Welke volkeren brachten de chocolade naar Europa? Als je altijd al een antwoord op deze vragen wou hebben, dan is een tripje naar Choco-Story echt wel aan te raden. Je kan er zelfs genieten van enkele degustaties. Workshops worden ook aangeboden, maar enkel op reservatie.

Belgian Chocolate Workshop

Weer maar eens onze trots waar je van kan smullen: juist ja, opnieuw onze chocolade! Gedurende een workshop van 2,5 uur kan je leren hoe je heerlijke Belgische pralines kan maken. Deze workshops worden in Brussel, maar ook in Brugge én zelfs ook online aangeboden! Leerrijk en nog eens lekker ook! Als dat niet een perfecte combinatie is. Wel niet zo perfect voor de lijn jammer genoeg, maar wie let daar nu op tijdens de feestdagen.

Met de dubbeldekker door Brussel

Je kent ze vast wel: die dubbeldekkers vol met toeristen. Ook Brussel heeft ze. Er is geen makkelijkere manier om deze stad te verkennen. Zo heb je de TOOT bus bijvoorbeeld. Je hoeft zelf niet het verkeer in, want dit kan wel eens hectisch zijn in onze hoofdstad, je hebt de handen vrij om talloze foto’s te nemen, je hoeft geen dure taxi’s te nemen en je kan de stad op je eigen ritme bezoeken. Zo biedt TOOT ‘Brussel ontdekken in 1 of 2 dagen’ of 2 uren tickets aan. Daarnaast zijn er ook persoonlijke rondleidingen.

Kunst spotten in het Magritte Museum

Wie heeft er nooit van de Belgische kunstenaar René Magritte, de surrealist met de bolhoed, gehoord? In dit museum kan je meer dan 230 van zijn werken en archiefstukken vinden en bewonderen: schilderijen, gouaches, tekeningen, beelden, beschilderde objecten, maar ook zijn publicitaire affiches, muziekpartituren, foto’s en films. Een ideaal uitje in de kerstvakantie als het weer even niet meezit en dit al vanaf nog geen €12.

Op kroegentocht in Brussel

Ook voor diegenen die eens stevig willen doorzakken, hebben we wat gevonden: de Brussels Pub Crawl.
De crawl is niets minder dan een kroegentocht met een gids. Tijdens deze kroegentocht heb je recht op welkomstdrankjes en goedkopere drankjes gedurende de hele nacht. De tour begint en eindigt op de grote markt. Je begint de tour waarschijnlijk niet in dezelfde staat in dewelke je hem eindigt. Veel succes met de kater de volgende dag. Je kan via hun site ook private tours, beer tastings, workshops en beer bikes reserveren. Smaakt naar meer, scroll snel nog wat door dan…

Autoworld Museum

Breng eens een bezoekje aan het Autoworld Museum in Brussel tijdens de kerstvakantie. In dit museum vind je auto’s van het einde van de negentiende eeuw tot en met de jaren negentig van de twintigste eeuw. Behalve personenwagens worden er ook motorfietsen, sportwagens, brandweerauto’s en koetsen uit de 19de eeuw tentoongesteld. In de kerstvakantie zorgen ze voor extra animatie.

Toegang tot (alle) Brusselse musea

Door middel van deze kaart heb je onbeperkt en gratis toegang tot 49 musea gedurende 24, 48 of 72 uur.
Je hebt ook toegang tot alle bussen, trams en metrolijnen van de MIVB in de Brusselse regio gedurende 24, 48 of 72 uur (afhankelijk van de City Card die je kiest). Je krijgt bovendien kortingen op toeristische attracties, rondleidingen, winkels, restaurants en bars. Last but not least krijg je nog een informatiegids, een stadsplattegrond en een museumkaart, waarop alle Brusselse musea staan afgebeeld. Toch schitterend om in de kerstvakantie heel Brussel te gaan verkennen?

Workshop wafels maken

Een andere Belgische, culinaire trots: de Brusselse wafel of de gaufre de Bruxelles. In ongeveer 90 minuten leer je hoe je de perfecte wafel bakt en je mag er zoveel bakken en opeten als je wil. Er wordt ruimschoots voorzien aan garnituur zoals chocolade, fruit, slagroom,… Laat je volledig gaan!

Bierproeverij Light

Gedurende deze bierproeverij komen je smaakpapillen in aanraking met stouts, lagers en Indian Pale Ales. Je gaat er ongeveer vijf proeven. Je proeft ze niet enkel, maar je komt ook meer te weten over hun fermentatie processen. Alles tezamen duurt dit ongeveer een uur en de instructeur spreekt Engels. Laat die biertjes maar komen. Na de ‘workshop’ heb je de mogelijkheid om aan te sluiten bij een kroegentocht en zo het Brussels nachtleven te verkennen. Laat je volledig gaan.

Bierproeverij Maxi met biertjes en snacks

Gedurende deze 4-uur durende kroegentocht leer je meer over dé Belgische trots: het bier en de hoofdstad Brussel. Een gids loodst je door Brussel en haar cafés. Naast het bier (8 glazen) krijg je ook nog wat snacks aangeboden, zoals kaas, paté, chocolade, enzovoort. Laat het weeral smaken.

Train World in Brussel tijdens de kerstvakantie

Train World bevindt zich in het oude station van Schaarbeek: in het hart van Europa dus. Zo kan je hier kennismaken met de oudst bewaarde stoomlocomotief in Europa bijvoorbeeld. Vergeet ook hun gratis app niet te downloaden voor je hier naartoe gaat! En bezoek start vanaf €15.

Relax in het Hard Rock Café

Geniet van een lunch of diner in het befaamde Hard Rock Café op de Grand Place in Brussel. Je kan kiezen tussen een 2- of een 3- gangen menu tegen een goed prijsje. Get ready to Rock and Eat!

Verkenningsspel: Land of Comics

Dit spel is voor jong en oud en plezier is gegarandeerd! Je volgt aanwijzingen en probeert puzzels op te lossen op je telefoon en zo leer je Brussel als Europese hoofdstad van de comics kennen. Terwijl je de puzzels op je telefoon probeert op te lossen, ontvouwt er zich een verhaal en aanwijzingen op je telefoon leiden je naar de volgende locatie. Zo zie je bijvoorbeeld het Koninklijk Theater, het MOOF Museum en Manneken Pis. Het spel duurt ongeveer één tot anderhalf uur, maar je kan de stad op je eigen tempo verkennen. Niets belet je om ondertussen te gaan shoppen, iets te gaan eten, enzovoort, want je verkent namelijk de stad op je eigen tempo.

Liever op stap in Antwerpen in de kerstvakantie in plaats van in Brussel? Kijk dan hier even.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.