11 x inspiratie voor een trip naar Wallonië

4 min.

Laatste update op 24 februari door Bart

De voorbije jaren trok ik vaak de taalgrens over voor enkele memorabele uitstappen in Wallonië. Ook zin in een tripje? Ik geef je alvast gratis en voor niets 11 pareltjes om te bezoeken.

De Prinselijke stad Chimay

Vertrek vanaf de Oude Toren van Chimay en bezoek het prachtige en historische stadscentrum. Je komt de kapittelkerk tegen met haar bolvormige klokkentoren, ga via de smalle steegjes naar het Kasteel van Chimay. Laat je ook onderdompelen in de brouwersgeheimen van de Notre-Dame de Scourmont abdij.

Bezoek Doornik, de stad met de vijf klokkentorens

Ik ging er vorig jaar al eens langs en klom toen op het belfort en fietste er vrolijk rond in de streek van Picardisch Wallonië. Verder zijn de Grote Markt, de Gatenbrug, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Museum voor Schone Kunsten, dat ontworpen is door Victor Horta, niet te missen.

Herbronnen in Spa

Bezoek één van de knapste en bekendste autorace-circuits ter wereld of geniet in de Thermen van Spa. In de omgeving van Spa kan je heerlijk fietsen en wandelen.

Bergen was enkele jaren geleden nog de culturele hoofdstad van Europa…

maar ook in 2018 staat er heel wat te gebeuren in Mons. Aai er zeker het kopje van de Singe du Grand-Garde aan het stadhuis. Een leven lang geluk gegarandeerd! Ook hier is het Belfort de moeite waard, net als Het Museum van de Doudou, het Mons Memorial Museum en de kapittelkerk Sint-Waldetrudis. ­

Het historische centrum van Hoei…

ligt tussen Namen en Luik in het hartje van een prachtig natuurgebied. De stad in de Maasstreek wordt gekenmerkt door zijn typische Romaanse stijl. Bezoek er het Fort en geniet van het panorama over de stad.

Luik! Ideaal voor een weekendje weg

Verleden jaar ging ik er nog voor drie dagen op citytrip, en niet alleen om wafels te eten. Je ziet er het prachtige treinstation van Luik-Guillemins, ontworpen door de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava. Iedere zondag kan je rondslenteren op La Batte, de oudste en grootste markt van België.

Dinant, een verborgen schat

Dinant is niet alleen maar zijn citadel. Weinig mensen weten dat Dinant ook ‘iets heeft’ met saxofoons. Het is immers hier dat zijn uitvinder Adolph Sax het levenslicht zag. Bezoek daarom zeker Het huis van Meneer Sax. In de omgeving: wie aan de Ardennen denkt, denkt uiteraard ook aan kajakken. Doe je speedo aan en duik de Lesse in voor een heerlijke dagje ontspannend ronddobberen.

Slag om de Ardennen beter begrijpen in Bastogne

Bastenaken is bovenal de stad van het Von Rundstedtoffensief, beter bekend als de Slag om de Ardennen. Bezoek het pas geopende Bastogne War Museum (écht de moeite) en het herdenkingsmonument Memoriaal van Mardasson.

Wie Namen zegt, zegt Citadel…

maar ook verkeersvrij shoppen! De stad aan het water heeft een autoloos stadscentrum. Neem zeker ook eens een kijkje in de Tuinen van Annevoie die in de omgeving liggen.

Waterloo, waar Napoleon zijn strijd voerde

Net voorbij Brussel, aan de rand van het Zoniënwoud kan je Waterloo vinden. We kennen de stad niet alleen van een bekende ABBA hit, maar ze deed ook dienst als hoofdkwartier voor de hertog van Wellington die commandant was van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Iedereen zou het museum moeten bezoeken!

Bouillon met z’n kasteel

Een tijdje geleden maakten we onze allereerste CLOSE-UP reisreportage vanuit het prachtige Bouillon.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.